Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Серпень » 27 » Міжнародний день боксу в 2023
11:49
Міжнародний день боксу в 2023

 

БОКС – ПОПУЛЯРНИЙ ВИД СПОРТУ

 

 

 

27 серпня в світі відзначається Міжнародний день боксу — свято, яке має на меті вшанувати

нелегку працю спортсменів і тренерів, а також популяризувати цей вид спорту серед населення.

 

 

Бокс є одним з найбільш небезпечних і травматичних видів спорту з дуже давньою історією.  Безумовно, це заняття — виключно для сильних людей, при цьому не лише у фізичному, а й у психологічному сенсі. З боксом асоціюються мужність, витримка та стратегія, через це він залишається серед найпопулярніших видів спорту, а імена найкращих боксерів відомі навіть далеким від цього спорту людям.  Крім цього, для багатьох людей бокс став справжньою школою життя, допоміг свого часу зробити правильний вибір.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ЦЕ СВЯТО?

 

Чоловіки змагалися в кулачних боях з сивої давнини. Про це свідчать шумерські малюнки на камені, вік яких — третє тисячоліття до нашої ери. Давньоєгипетські рельєфи зображують бійців та глядачів, при цьому супротивники змагаються без рукавичок, лише з перев’язаними зап’ястями. Відомо, що в Київській Русі бої навкулачки вважалися засобом виховання в юнаків та воїнів спритності, сили й витривалості.

Вперше бокс з’явився на Олімпійських іграх у 688 році до нашої ери. Поєдинки завжди проходили на свіжому повітрі, утримувати суперника руками було заборонено, а раундів як таких не було — бій тривав до визнання поразки одним з учасників. В античній літературі досить часто зустрічаються описи кривавих поєдинків кулачних бійців, приміром, в «Іліаді» Гомера. Згодом греки вигадали перші боксерські рукавички — цестуси, з вшитими в шкіру шипами та металічними пластинами, завдяки яким удари стали більш травматичними.

У Давньому Римі бокс був присутній і на спортивній, і на гладіаторській арені, з тою різницею, що поєдинок гладіаторів зазвичай закінчувався  смертю одного з супротивників. Поширення християнства та одночасний занепад Римської імперії призвели до того, що кулачні бої як спорт і публічна розвага припинили своє існування на багато століть.

 

 

ВІДРОДЖЕННЯ БОКСУ

 

Відродження цього виду спорту почалося в Англії XVII століття — тамтешні аристократи дуже цікавилися традиціями античності, тому бокс спершу був способом вирішення суперечок, а невдовзі набув вигляду спорту. У спортсменів з’явилися меценати-покровителі, а всі охочі могли робити ставки на результат поєдинку. З 1698 року в Лондоні вже проводилися боксерські змагання на регулярній основі. Визначених правил при цьому майже не було, як не було й поділу боксерів на вагові категорії. Поєдинок без рукавичок тривав, доки один з бійців вже не міг його продовжувати. 

Першим чемпіоном Англії в 1719-му став Джеймс Фігг, який залишався непереможним 15 років. Наступним чемпіоном був Джек Бротон, один з учнів Фігга. Саме Бротон відкрив першу боксерську школу та розробив у 1743 році правила боксу, які діяли аж 95 років. Бротону належить і винахід боксерських рукавичок в сучасному розумінні — з метою захистити руки боксера та обличчя суперника.

В 1838 році Британською асоціацією боксерів попередні правила було доповнено — визначено місце для поєдинку у вигляді квадрата зі стороною 7,32 метра; заборонено бити ногами, головою та наносити удари нижче пояса. Було встановлено також тривалість раундів та інші важливі умови. 

 

ПРАВИЛА КУІНСБЕРРІ

 

Проте й цих змін виявилося замало для того, щоб привернути в бокс більше інвестицій. Тому в 1867 році боксер Джон Грем Чемберс розробив нові правила, які назвав іменем свого покровителя, маркіза Куінсберрі. Правила Куінсберрі полягали в тому, що учасники боксували у м’яких рукавичках, раунд тривав 3 хвилини, а потім мали хвилину відпочинку. Боксеру, що впав, надавалося 10 секунд для того, щоб підвестися, якщо ж цього не відбувалося, він оголошувався переможеним. В цей період також відбулося визначення перших вагових категорій.

 

РОЗВИТОК БОКСУ В УКРАЇНІ

 

В Україні бокс почав розвиватися на початку XX століття. 1907 року в Києві було відкрито першу школу боксу, згодом боксерськими осередками стали Одеса та Харків. Проте після 1917 року радянська  влада оголосила бокс буржуазним видом спорту, а офіційне визнання він отримав лише у 1932-му. З того часу й до 1941 року боксери-українці завоювали на чемпіонатах СРСР 13 призових місць. Відновившись після Другої світової війни, український бокс займав достойне місце на всесоюзних та світових рингах — з 1954 по 1990 роки нашими боксерами завойовано 164 нагороди на чемпіонатах СРСР, 16 медалей на чемпіонатах Європи, 5 медалей на чемпіонатах світу і 4 — на Олімпійських іграх. 

Серед видатних українських боксерів часто згадують Олександра Ткаченка, Владислава Засипка, Анатолія Климанова, Віктора Мірошниченка та багатьох інших. У 1996  році в Україні з’явився перший олімпійський чемпіон у найпрестижнішій надважкій категорії — Володимир Кличко. Імена Віталія Кличка, Василя Ломаченка, Олександра Усика, Дениса Берінчика теж назавжди увійшли в історію боксу.

 

AIBA

 

В 1946 році замість  Міжнародної федерації боксерів-аматорів (FIBA), що діяла з 1920 року, але була дискредитована своїм керівництвом під час Другої світової війни, було створено Міжнародну асоціацію аматорського боксу (AIBA). З 2007 року її назву змінено на Міжнародну асоціацію боксу, проте її абревіатура (AIBA) залишилася без змін. 

В 2019-му AIBA визнала і оголосила Міжнародний день боксу. Відтоді 22 липня боксери, тренери та всі шанувальники цього виду спорту в різних країнах світу почали відзначати цей день. А в 2021 році AIBA перенесла свято з 22 липня на 27 серпня, щоб зв’язати дату з першим чемпіонатом світу AIBA, який проводився в столиці Куби Гавані в 1974 році.

 

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-boksu/

 

 

Фото – з відкритих джерел

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

 

Переглядів: 93 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 09.05.2024, 19:17
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024