Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Вересень » 7 » На скільки потрібно відмовитись від соцмереж, щоб покращити психологічне здоров’я
16:40
На скільки потрібно відмовитись від соцмереж, щоб покращити психологічне здоров’я

НАДМІРНІСТЬ – ШКІДЛИВА

 

 

 

 

 

 

Відчуття незручності, коли відчуваєте себе неповноцінно без смартфона в руці

є попереджувальним знаком: настав час від’єднатися від Мережі, щоб не збожеволіти.

 

 

З багатьма траплялася ситуація, коли мобільний телефон не має сигналу або ви забули зарядити його і тепер не можете знайти собі місця від нетерплячки дізнатися, що відбувається у Twitter, або що ваші друзі роблять в Instagram чи Facebook. Відчуття незручності, коли ви відчуваєте себе неповноцінно без смартфона в руці є попередженням - настав час відгородитися від Мережі, щоб зберегти психічне здоров’я.

У більшості випадків вам не потрібно відключатися повністю і назавжди. Відповідно до дослідження, достатньо тижневої перерви в соціальних мережах, щоб суттєво покращити самопочуття.

У довгостроковій перспективі такий інформаційний детокс може бути способом управління психічним здоров’ям, оскільки відпочинок підвищує самоконтроль і усвідомлення часу та енергії, витрачених на мережі. Крім того, люди усвідомлюють, чим вони можуть зайнятися у вільний час, наприклад, прогулятися, побачитися з родиною чи друзями, зайнятися старими захопленнями або відкрити нові.

 

Директор центру лікування залежностей і детоксикації Orbium в Мадриді та Барселоні Маріан Гарсіа Арігюель зазначає: «Ваша самооцінка починає покращуватися, а настрій змінюється; ви вносите зміни, які змушують вас почуватись краще. Першим кроком цифрового очищення є усвідомлення та прийняття необхідності зміни поведінки. Потім настає найскладніше: зробити це».

 

Шкідлива звичка чи залежність

 

Хоча багато людей використовують слово залежність, щоб позначити свої труднощі з обмеженням використання соціальних мереж, насправді це розлад, який може мати різну складність і лікування може потребувати професійної допомоги, терапії та тривалої перерви. 

Психолог із питань громадського здоров’я Хосе Тамайо Ернандес пояснює, що для того, щоб відрізнити залежність від просто шкідливої звички, ми маємо зрозуміти чи викликає це «сильний психологічний дискомфорт», чи негативно впливає на наші особисті стосунки, роботу, навчання або дозвілля.

 

Деякі з попереджувальних ознак, які вказують на необхідність змінити поведінку, включають:

  • перевірку соціальних мереж, щойно ви встаєте, перед сном або коли прокидаєтеся вночі;
  • введення тексту або перегляд дописів під час іншої діяльності, наприклад їжі, прогулянки або розмови віч-на-віч з іншою людиною;
  • постійна перевірка наявності нових сповіщень чи відповідей у ​​соціальних мережах.

 

Але ці ознаки не завжди означають, що є серйозна проблема. Тамайо Ернандес наголошує, що неможливо визначити залежність від соціальних мереж або будь-яку іншу залежність за допомогою об’єктивних критеріїв, таких як кількість годин, які людина присвячує цій діяльності щодня. 

 

На думку психолога, залежність від соціальних мереж може виглядати так, що користувач, наприклад, не в змозі контролювати свій доступ, відчуває потребу робити це щоразу, коли має можливість зробити це, і коли така діяльність призводить до невиконання зобов’язань і планів або спричиняє соціальну ізоляцію та відмову від спілкування віч-на-віч. 

Симптомами того, що шкідлива звичка стала розладом є втрата концентрації, відчуття нервозності або розчарування, коли ви не можете отримати доступ до Інтернету через те, що він не працює або працює повільніше, ніж зазвичай. Проблемою є також, якщо ці психологічні стани виникають, коли ви отримуєте мало лайків або негативні коментарі в соціальних мережах. У цей момент це стає питанням самооцінки.

Психологи зазначають що, загалом, люди надають надто великого значення кількості лайків і підписників, які вони мають у соціальних мережах. Це не є специфічним симптомом залежності, як такої, але одержимість такими цифрами може вказувати на психологічну проблему. 

Надмірне занепокоєння щодо щоденного розміщення публікацій також може свідчити про більш серйозну проблему. У більшості випадків (за винятком ситуацій, коли людина використовує соціальні медіа в професійних цілях) уявлення про те, що потрібно служити аудиторії, є нереалістичним. Фахівці рекомендують таким людям, зокрема зіркам, зменшити активність у соцмережах й знайти баланс в особистому житті. Соціальні медіа слід сприймати як вікно в особистий світ, а не парадний вхід.

 

Що робити, щоб виправити надмірне використання соцмереж

 

Перестрибування від відео до відео, від допису до допису, від однієї соціальної мережі до іншої годинами, навіть не пам’ятаючи, що ви дивилися, читали чи бачили за останні кілька хвилин, є прикладом роботи на автопілоті. Користувач не концентрується, не аналізує, не усвідомлює та не запам’ятовує контент, який переглядає.

Більшість людей скажуть, що у них немає з цим проблем, але здивуються, коли підрахують скільки часу проводять у соціальних мережах. Ми можемо виходити в онлайн всього на кілька хвилин, але робити це дуже часто. Тому психологи рекомендують встановлювати додатки, які відстежують час використання соцмереж та сповіщають вас про досягнення певного ліміту. 

Щоб мобільний телефон не став продовженням ваших рук, тримайте його подалі від себе, наприклад в іншому кінці дому. Вночі замініть користування мобільним телефоном іншою діяльністю, наприклад читанням книги або прослуховуванням музики, принаймні за годину до сну.

Крім того, важливо відмовитися від соцмереж під час такої діяльності, як їжа, прогулянка, перегляд телевізора або спілкування з іншою людиною. Допоможе також відключення сповіщень, які не є абсолютно необхідними, а також вихід з непотрібних групових чатів.

Дослідження показують, що таке обмеження активності у соціальних мережах всього на тиждень може значно покращити психологічне здоров’я, особливо якщо замінити спілкування онлайн живими зустрічами. Психологи зазначають, що при обмеженні користування соцмережами ментальний стан покращується навіть у тих, у кого не було проблем чи залежності від онлайну.

 

За джерелом:

https://lady.kyiv.ua/zdorov-ya/na-skilki-potribno-vidmovitis-vid-sotsmerezh-shhob-pokrashhiti-psihologichne-zdorov-ya/

 

Фото – з відкритих джерел

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

 

 

 

Переглядів: 106 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 08.05.2024, 17:26
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024