Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Вересень » 13 » День народження пеніциліну
20:16
День народження пеніциліну

 

ДОЛЕНОСНЕ  ВІДКРИТТЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 13 вересня, відзначають День народження пеніциліну –

це випадкове відкриття, що зробило революцію в сучасній медицині.

 

 

13 вересня 1928 року світ став свідком доленосної події в історії медицини – випадкового відкриття пеніциліну Олександром Флемінгом. Цю дату часто відзначають як “день народження” пеніциліну, що знаменує початок революційної епохи в медицині.

Олександр Флемінг, шотландський бактеріолог, проводив дослідження в лікарні Святої Марії в Лондоні, коли натрапив на цю революційну знахідку. Він вивчав бактерії стафілокока і залишив чашку Петрі з бактеріями на своєму лабораторному столі без кришки, коли поїхав у відпустку. Повернувшись, він помітив дещо дивовижне: на чашці розвинулася пліснява під назвою Penicillium notatum, яка ефективно пригнічувала ріст бактерій, що її оточували.

Гостра спостережливість Флемінга привела його до усвідомлення потенціалу цього відкриття. Він визначив, що пліснява виділяла речовину, яка мала антибіотичні властивості, здатну вбивати шкідливі бактерії, не завдаючи шкоди людським клітинам. Це ознаменувало народження пеніциліну, першого справжнього антибіотика, і проклало шлях до медичної революції.

 

ЗНАЧЕННЯ ПЕНІЦИЛІНУ

 

Вплив пеніциліну на охорону здоров’я неможливо переоцінити. До його відкриття бактеріальні інфекції часто були небезпечними для життя, а можливості лікування були обмеженими. Поява пеніциліну змінила медицину, надавши потужний інструмент для боротьби з бактеріальними інфекціями. Його широке застосування під час Другої світової війни ще більше підкреслило його потенціал для порятунку життя, лікування поранених солдатів і порятунку незліченної кількості життів.

Відкриття пеніциліну заклало основу для розробки антибіотиків, які відтоді стали наріжним каменем сучасної медицини. Вони дозволили успішно лікувати широкий спектр інфекцій, від звичайних недуг до серйозних захворювань. Однак надмірне і неправильне використання антибіотиків також викликало занепокоєння щодо антибіотикорезистентності, що підкреслює важливість їх відповідального застосування.

День народження пеніциліну нагадує про несподівану природу наукових відкриттів і про те, що одне спостереження може змінити хід історії. Воно підкреслює важливість допитливості, ретельного спостереження і прагнення до знань для поглиблення людського розуміння природи і забезпечення нашого добробуту.

 

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/den-narodzhennia-penitsylinu/

 

Фото – з відкритих джерел

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

 

Переглядів: 85 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 08.05.2024, 14:27
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024