Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Жовтень » 10 » Начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький відзначив подяками фахівців у галузі ментального здоровʼя
19:26
Начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький відзначив подяками фахівців у галузі ментального здоровʼя

 

ПОДЯКИ  ДОСТОЙНИМ

 

 

 

 

 

 

 

                     Ці фахівці є експертами робочої групи з написання комплексної програми охорони                           психічного здоров’я та психосоціальної підтримки цивільного населення Львівщини.

 

 

Щороку, 10 жовтня, у світі та Україні відзначають День психічного здоров'я або ментального здоров'я. Так, сьогодні начальник Львівської ОВА Максим Козицький зустрівся з Олегом Романчуком та Орестом Сувалом.

 

 

 

 

Орест Сувало – координатор розвитку послуг в громадах україно-швейцарського проекту «Психічне здоров'я для України», виконавчий директор Інституту психічного здоров’я УКУ.

 

 

 

 

 

Олег Романчук – дитячий психіатр та засновник центру «Коло сім’ї», директор Інституту психічного здоров’я УКУ та Українського інституту когнітивно - поведінкової терапії.

Обоє фахівців є експертами робочої  групи з написання комплексної програми охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки цивільного населення Львівщини, а також системно супроводжують, координують питання з формування стратегії психічного здоров’я в межах Координаційного центру підтримки цивільного населення при ЛОВА.

Разом із радницею начальника ЛОВА, головою КЦ підтримки цивільного населення при ЛОВА Галиною Бордун присутні поспілкувались про готовність та зрілість українського суспільства піклуватись про своє ментальне здоров’я, зокрема у період повномасштабного вторгнення, а також про те, як реалізовують Комплексну програму охорони психічного здоровʼя та психосоціальної підтримки цивільного населення Львівщини.

Експерти наголосили, що зараз дуже важливо приділяти увагу людям в громадах  і все більше людей цікавляться можливістю отримати психологічну допомогу.

Як зазначив Олег Романчук, психічне здоров'я – це не лише лікування психічних розладів, це – добрі стосунки в родині, добрий сон, і дуже важливо запобігти проблемі.

Також актуальним, на думку експертів, є надання якісних послуг людям, які вже мають психічні розлади.

Присутні виокремили просвітницьку функцію доступу до первинної інформації про психічне здоров’я, надалі – це середовище, яке допоможе виявити проблему і підкаже, як та де отримати допомогу. Тут важливу роль відіграє освітній фактор.

Окремо проговорили і питання надання допомоги людям старшого віку.

 

 

 

 

 

 

За професіоналізм, відданість справі, вагомий внесок у розвиток охорони психічного здоров’я населення Львівщини Максим Козицький відзначив подяками Ореста Сувала, Олега Романчука та команду українсько-швейцарського проєкту «Психічне здоров’я для України».

Нагадаємо, що комплексну програму охорони психічного здоровʼя та психосоціальної підтримки цивільного населення Львівщини презентували наприкінці вересня цього року.

Йдеться, перш за все, про психологічну реабілітацію захисників та захисниць, психологічну допомогу членам їхніх сімей, людям, які отримали фізичні чи психологічні травми внаслідок війни, а також усім українцям, які переживають стрес в умовах війни (зокрема, дітям) та усім, хто такої допомоги потребує. У зв’язку з викликами, які принесла війна, психологічна допомога на Львівщині має стати доступнішою.

 

 

 

 

 

 

Головними виконавцями програми в обласній адміністрації є три департаменти – охорона здоров’я; освіта і наука; соціальний захист населення. Координацію, моніторинг та супровід при реалізації Програми забезпечуватиме Координаційний центр підтримки.

Основними завданнями Програми є:

-  розгорнути в територіальних громадах на базі закладів охорони здоров’я та освіти за участі соціальних працівників, практичних психологів та громадського сектора активну просвітню та психоедукаційну роботу з метою формування у населення області усіх вікових груп елементарних знань про психічне здоров’я та навичок самодопомоги для його зміцнення й відновлення;

-  забезпечити професійний розвиток фахівців з неспеціалізованих ланок медичної допомоги, соціальної роботи, екстреної медичної допомоги та перинатальних центрів, практичних психологів з питань охорони психічного здоров’я та надання первинної психосоціальної допомоги;

-  розвивати обласну мережу надавачів соціальних послуг з урахуванням потреб у сфері турботи про психічне здоров’я.

 

Довідково

 

Згідно з глобальними оцінками ВООЗ, кожна п’ята людина (22%), яка проживає в районі, що в той чи інший час постраждав від конфлікту впродовж останніх 10 років, має певну форму психічного розладу, від легкої депресії або тривожності до психозу.

А майже кожна десята людина (9%) живе з помірним або тяжким психічним розладом.

З початком повномасштабного вторгнення ситуація на Україні ще більше загострилася і в 2022 році з ініціативи Першої леді України Олени Зеленської підписали меморандум між  Міністерством охорони здоров’я та Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні у сфері психічного здоров’я.

Програма mhGAP – Mental Health Gap Action Programme – це глобальна програма ВООЗ, яку запустили у 2008 році для покращення доступу до послуг з охорони психічного здоров’я через залучення неспеціалізованих кадрів (наприклад, сімейних лікарів). Упродовж проходження програми їх навчають надавати допомогу людям із поширеними психічними розладами (депресією, тривогою, посттравматичним стресовим розладом, суїцидальною поведінкою тощо).

Це дає можливість лікарям первинної ланки здійснювати ранню діагностику та надавати базову психологічну допомогу кожному, хто цього потребує. На Львівщині пройшли навчання вже 431 лікар.

Щоб покращити можливість отримувати психосоціальну підтримку, на Львівщині створили карту надавачів послуг.

Ви зможете як заповнити анкету і попросити про допомогу,  так і знайти самостійно необхідного надавача послуг на сайті ЛОВА: https://loda.gov.ua/project/57381

З початку 2023 року психологічною  допомогою в Координаційних центрах підтримки цивільного населення Львівщини скористалося 29748 людей.

З початку року близько 4,5 тисяч учасників освітнього процесу пройшли різні навчання завдяки тренерам міжнародних партнерів.

Серед організацій-партнерів, які залучили своїх спеціалістів до проведення тренінгів: International Medical Corps UK, Психічне здоров'я для України, IOM Ukraine MHPSS, People in Need Ukraine, Мальтійська служба допомоги, Голоси дітей, Право на захист, Première Urgence Internationale - Ukraine, Норвезька рада у справах біженців в Україні, СОС Дитячі Містечка Україна, Українська освітня платформа, Психічне здоровʼя для України та окреме навчання для практичних психологів спільно з центром здоровʼя та розвитку «Коло сімʼї», NEEKA Ukraine, UNICEF Ukraine. 

Для реєстрації навчального закладу необхідно заповнити анкету за посиланням

Якщо ваша організація також бажає долучитися до проведення таких тренінгів в освітніх закладах, необхідно заповнити анкету за посиланням

Окремий блок психічного здоровʼя читають в межах проєкту «Почуй лікаря», зокрема з початку 2023 року охопили 6 тисяч учнів Львівщини.

 

За джерелом:

https://loda.gov.ua/news/81123

 

Фото – ЛОВА/Фейсбук

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

Переглядів: 80 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 09.05.2024, 14:45
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024