Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Жовтень » 12 » День вільнодумства (Freethought Day)
11:40
День вільнодумства (Freethought Day)

 

ВІЛЬНОДУМСТВО – РУШІЙНА СИЛА ПРОГРЕСУ

 

 

 

 

 

 

 

День вільнодумства – це щорічне свято у США, яке відзначається 12 жовтня і присвячене просуванню незалежного

мислення, секуляризму та права ставити під сумнів свої переконання і кидати виклик тим, хто топче ногами свободу.

 

Ця подія нагадує про важливість розуму, науки та подолання пережитків минулого.

 

Історія заснування події

 

Витоки Дня свободи думки можна простежити до Салемського процесу над відьмами, темного періоду в історії, коли багато людей були звинувачені і страчені на основі примарних доказів і забобонних вірувань. Основоположною подією, яка призвела до відзначення цього дня, став лист, написаний губернатором штату Массачусетс Вільямом Фіпсом у 1692 році. У цьому листі до британських монархів, Вільяма і Марії, Фіпс висловив своє занепокоєння процесом над салемськими відьмами та опорою на необ’єктивні докази, зокрема, на “спектральні докази”. Ці докази ґрунтувалися на твердженнях обвинувачів про те, що вони бачили дияволів та інші фантоми, пов’язані з обвинуваченими. Втручання Фіпса призвело до зміни настроїв, і судові процеси врешті-решт були припинені. Цей день нагадує про небезпеку необґрунтованих звинувачень і важливість незалежного мислення, заснованого на фактах.

 

Відзначення цього Дня у нашу добу

 

Сьогодні День вільнодумства відзначається різноманітними подіями та заходами, які пропагують розум, науку та світські цінності. У Сакраменто з 2002 року День вільнодумства відзначається як “фестиваль розуму”. Ця подія, відкрита для публіки, часто включає в себе живі розваги, виступи ораторів і є святкуванням торжества світського життя над середньовічними забобонами, Першої поправки до Конституції США, а також принципів науки, розуму і прогресу. З роками подія зросла в масштабах і значенні, з кількома сотнями відвідувачів і темами, які резонують з поточними суспільними проблемами.

 

Чому День вільнодумства – важливий?

 

  • Популяризація незалежного мислення. По суті, День вільнодумства відзначає свободу мислити незалежно, ставити під сумнів усталені переконання і кидати виклик тим, хто топче свободу. Він підкреслює важливість логічного, розумного та раціонального мислення.
  • Визнання історичної боротьби.
  • Пропаганда світських цінностей. День вільнодумства пропагує світські цінності, гарантуючи, що релігійні переконання не шкодять управлінню та державній політиці США.
  • Заходи, пов’язані з Днем вільнодумства, дають можливість однодумцям зібратися разом, обмінятися ідеями і працювати над створенням суспільства, яке цінує розум і докази, а не забобони і догми.

 

У світі, де дезінформація та необґрунтовані звинувачення можуть швидко поширюватися, День свободи думки нагадує про важливість критичного мислення, доказової аргументації та свободи ставити під сумнів і кидати виклик панівним стандартним нормам. Він відзначає досягнення вільнодумців минулого і заохочує нинішнє покоління відстоювати цінності розуму, науки і прогресу.

 

На знімку: Лідерка Чорношкірих невіруючих Мандіса Томас виступає перед натовпом у День свободи думки в Сакраменто.

 

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/den-vilnodumstva/

 

Фото – з відкритих джерел

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

Переглядів: 79 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 09.05.2024, 11:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024