Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Жовтень » 13 » 13 жовтня: День без бюстгальтера, Міжнародний день зменшення небезпеки стихійних лих, Всесвітній день боротьби з тромбозом
11:51
13 жовтня: День без бюстгальтера, Міжнародний день зменшення небезпеки стихійних лих, Всесвітній день боротьби з тромбозом

 

МОЗАЇКА ВИЗНАЧНИХ ДАТ

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 13 жовтня, серед інших визначних дат відзначається

 також і особлива дата - Міжнародний день без бюстгальтера.

 

 

Про це пише Всеукраїнське інформаційне агентство "Українські національні новини"(скорочено УНН).

 

Вперше з ініціативою проводити День без бюстгальтера виступили активістки у 70-х роках минулого століття. На їхню думку, цей аксесуар є символом поневолення жінки, який пригнічує її гідність.

Однак, з роками зміст цієї події змінився. З 2011 року День без бюстгальтера проводиться з метою підвищити обізнаність про рак молочної залози та нагадати жінкам в усьому світі, що вони повинні регулярно проходити скринінг на рак молочної залози.

 

Також 13 жовтня — це День поширення інформації про метастатичний рак молочної залози — важкої форми раку, яка поширилася за межі молочної залози в інші органи тіла, такі як легені, кістки або печінка. За статистикою приблизно у 30% жінок, які пережили рак молочної залози на ранній стадії, навіть після успішного лікування може виникнути рецидив у вигляді метастазів. Метастази можуть проявитися від кількох місяців до понад двох десятиліть після лікування.

Щороку у світі фіксується близько 685 тисяч жінок хворих саме на цю форму раку.

 

Всесвітній день боротьби з тромбозом (World Thrombosis Day) відзначається також 13 жовтня.

Тромбоз – це патологічне згортання крові у судинах. Тромби заважають нормальному протіканню крові по венах та артеріях. Це призводить до важких наслідків – від сильного болю до загибелі через перекриття кровопостачання до життєво важливих органів.

У цей день організують безкоштовні обстеження та консультації. Активісти займаються розповсюдженням листівок з інформацією щодо хвороби, її симптомів та можливого лікування. Профілактика тромбозу дуже проста – вести здоровий спосіб життя, багато рухатися, вживати корисну їжу. Людям, схильним до утворення тромбів, рекомендують пити аспірин за схемою та одягати компресійну білизну під час авіаперельотів. Україна долучилася до проведення Всесвітнього дня боротьби з тромбозом лише у 2017 році.

 

Міжнародний день зменшення небезпеки стихійних лих відзначаємо 13 жовтня. Він був заснований Генеральною Асамблеєю ООН 22 грудня 1989 р. Його мета – показати суспільству, що робити, щоб знизити небезпеку від стихійного лиха.

Стихійне лихо – небезпечне явище природного характеру, що шкодить людям. Особливість стихійного лиха – в його непередбачуваності, тобто неможливо своєчасно попередити суспільство щодо його появи. 

За статистикою, щорічно від стихійних лих страждає приблизно 250 мільйонів людей. Щодня через них гине 184 людини, і ця кількість постійно зростає через урбанізацію та вплив людства на навколишнє середовище. 

 

За джерелами:

https://www.unn.com.ua/uk/news/2050531-13-zhovtnya-den-bez-byustgaltera-mizhnarodniy-den-zmenshennya-nebezpeki-stikhiynikh-likh

https://daytoday.ua/podiya/vsesvitniy-den-borotby-z-trombozom/

https://daytoday.ua/podiya/mizhnarodnyy-den-zmenshennia-nebezpeky-lykh/

 

 

Фото – з відкритих джерел

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

Переглядів: 80 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 09.05.2024, 05:49
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024