Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Жовтень » 29 » На Львівщині провели форум щодо розвитку соціальних послуг для людей старшого віку та з інвалідністю
15:32
На Львівщині провели форум щодо розвитку соціальних послуг для людей старшого віку та з інвалідністю

 

ЗДОЛАТИ  БАЙДУЖІСТЬ

 

 

 

 

 

 

Форум об’єднав майже дві сотні учасників.

 

 

Як розвинути соціальні послуги для людей старшого віку та з інвалідністю у громадах Львівщини? Про це говорили учасники форуму, який провели в обласному центрі 26 жовтня.

 

 

 

 

 

 

Участь у заході взяли представники громад, обласної та районних військових адміністрацій, громадських організацій, соціально відповідального бізнесу і релігійних організацій.

«Для мене важливо бути тут, адже сьогодні на Львівщині відбувається дуже багато трансформацій в соціальній сфері і Міністерство вітає такі трансформації. Нам важливо підтримувати громади, які обрали своїм пріоритетом гідність людини і її підтримку.

Одним з пріоритетів роботи Міністерства є розвиток соціальних послуг. Ми дуже вдячні всім партнерам за те, що разом рухаємося як в напрямі розвитку підтриманого проживання, так і інших соціальних послуг. Важливо комплексно допомагати родинам з родичами старшого віку або з інвалідністю»,  – зазначила заступниця міністра соціальної політики України Уляна Токарєва.

 

 

 

 

«Безбар’єрність і рівність можливостей, психологічне та ментальне здоров’я – виклики, з якими ми стикаємось щодня і працюємо над цим. Ми прагнемо зробити Львівщину безбар’єрною та з рівними можливостями для всіх. Це зокрема про соціальну підтримку людей з інвалідністю – центри підтриманого проживання, поєднані з послугою підтриманого проживання, яку анонсувало Міністерство соцполітики. Ми просимо до цієї роботи долучатись громади, адже тільки за час війни до нас приїхали понад 30 тис. людей старшого віку і 10 тис. людей з інвалідністю, і це лише ті, хто офіційно зареєструвався як ВПО. Зрозуміло також, що ті соціальні заклади, які є в нас, не можуть помістити всіх охочих. З іншої сторони – наше завдання деінституалізувати послугу і також залучити до цього процесу громади. Люди старшого віку чи люди з інвалідністю мають почувати себе комфортно і відчувати, що можуть приносити й приносять користь суспільству.

Наразі рівень послуг для людей з інвалідністю та старшого віку є недостатнім.  З часу війни ми вклади в такі заклади більше 100 млн грн, дещо зросла зарплата соцпрацівників, та потреба у створенні таких закладів залишається високою. Плануємо наступного року зосередитися на співфінансуванні громад, які готові прийняти та підтримати таких людей. Також будемо звертати увагу на навчання працівників,  підвищення їхньої кваліфікації, намагатися створювати умови для соціальної активності людей з інвалідністю та старшого віку», – наголосив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

 

 

 

 

 

 

Цьогоріч у березні на Львівщині відбувся перший форум «Соціальні послуги підтримки: людей старшого віку та людей з інвалідністю в громадах Львівщини». Це був перший крок, щоб створити стаціонарні центри догляду для людей старшого віку та з інвалідністю у Львівській області. Як проходив захід – читайте за посиланням.

«Це вже другий форум. Під час першого ЛОВА привернула увагу партнерів та загалом суспільства до ситуації довкола людей старшого віку та людей з інвалідністю. Тоді більше йшлось про виклики, пов’язані  з війною. Сьогоднішній форум є підсиленням в межах нашої Комплексної програми психічного здоров’я і психосоціальної підтримки цивільного населення та окреслює ті кроки, які вдалось зробити після першого форуму. Це і Центри дозвілля навколо Координаційних центрів, і Центри підтриманого проживання», – підкреслила голова Координаційного центру підтримки цивільного населення при ЛОВА, радниця начальника Львівської ОВА Галина Бордун.

В межах заходу акцентували, що разом із  підтримкою інституційних закладів Львівщина сьогодні бере вектор руху на деінституалізацію, саме тому така значна увага й робота проводиться в напрямі створення послуг в громадах.

До заходу в онлайн форматі долучилась Радниця-Уповноважена Президента України з питань безбар’єрності  Тетяна Ломакіна.

Як вона зазначила, сьогодні в Україні зареєстровані 3 млн осіб з інвалідністю. Радниця окреслила моделі сприйняття інвалідності суспільством, серед яких: благодійна, медична, соціальна  модель та модель, заснована на правах людини. Наголосила на рівності прав осіб з інвалідністю, розповіла про різні виміри безбар’єрного суспільства.

Відтак, за її словами, безбар’єрність – це внутрішня готовність враховувати потреби різних людей і створювати простір, комфортний для всіх. У фокусі уваги безбар’єрних рішень повинні бути соціальні групи, які стикаються з бар’єрами через вік, стать, стан здоров’я, мобільність, соціальний статус тощо.

Безбар’єрне суспільство – це люди, які приймають, поважають та цінують незалежно від статі, віку, фізичних здібностей. А влада, бізнес і суспільство приймають рішення з урахуванням інтересів усіх соціальних груп, навіть малочисельних. Складовими безбар’єрноого простору в громаді мають бути: простір, товари, послуги, інформація.

 Під час заходу спільнота фахівців обговорювала перешкоди та можливості для розвитку гідних і доступних послуг для людей старшого віку та з інвалідністю й спроможність громад це забезпечити.

Форум відбувся з ініціативи Львівської ОВА в межах реалізації Комплексної програми охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки цивільного населення в області, учасником якої є і колектив Львівської ОО ТЧХУ.

 

 

 

 

 

Партнерами форуму є Міністерство соціальної політики України, а також Представництво HelpAge International в Україні за підтримки Age International і Disasters Emergency Committee, громадська організація «Птаха України», благодійний фонд «ДіaгноМЕД» та проєкт «Психічне здоров’я для України», «Данська рада у справах біженців/DRC», Львівський професійний коледж готельно-туристичного та ресторанного сервісу.

 

 

 

 

 

 

Додамо, що люди старшого віку та з інвалідністю, а також вимушено переміщені особи, ветерани і члени їхніх сімей, місцеві жителі, які перебувають у складних життєвих обставинах, у кожному районі Львівщини можуть безкоштовно отримати психологічну, юридичну, фінансову чи гуманітарну допомогу, інформацію про місця проживання або навчання. Допомогу надають фахівці з українських та іноземних організацій у Координаційному центрі підтримки цивільного населення при Львівській ОВА та  районних офісах координаційного центру. Докладна інформація про їхню роботу – за посиланням.

 

За джерелом:

https://vbusk.com/lysty/na-lvivshchyni-provely-forum-shchodo-rozvytku-sotsialnykh-posluh-dlia-liudey-starshoho-viku-ta-z-invalidnistiu.html

 

Фото – з відкритих джерел

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

Переглядів: 74 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 09.05.2024, 10:31
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024