Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Листопад » 4 » День турботи про себе
22:33
День турботи про себе

 

 ОПИРАЮЧИСЬ НА ІНСТИНКТИ - ДАЛЕКО НЕ ЗАЙДЕШ

 

 

 

 

 

 

 

4 листопада щороку відзначають незвичайне свято – День піклування про себе.

 

Мета створення свята

 

На наш погляд, творці цього свята хотіли, щоб Ви сьогодні знайшли час подбати про себе та своє здоров'я, як фізичне, так і психологічне. Погодьтеся, турбота про себе відноситься до повсякденного вибору, який ми свідомо робимо щодо себе самих. В цей день ще раз хочеться нагадати людям, що залишатися в здоровому тілі і твердій пам'яті, можна лише за умови правильного способу життя.

 

Як провести День піклування про себе?

 

Ми впевнені, що всі погодяться з тим, що в сучасному світі, самозбереження може бути головним ключем до процвітання самого себе. Незалежно від того, чи проводите ви сьогодні час в поході, зайняті домашніми тваринами, згорнувшись калачиком читаєте хорошу книгу, приділіть трохи часу собі і своєму здоров'ю, адже це має дуже велике значення для поліпшення вашого психічного і емоційного стану.

Безумовно, існує величезна кількість проблем, пов'язаних зі здоров'ям, яким люди можуть запобігти, перевірити, а також вилікувати самі. День турботи про себе допомагає підвищити рівень санітарної грамотності та знань, щоб допомогти людям активно піклуватися про своє здоров'я і благополуччя за допомогою науково обґрунтованих кроків.

 

Роль турботи про себе у житті людини

 

Турбота про себе - це важлива роль, яку ви граєте у власному здоров'ї. Будь то фізичні вправи, чистка зубів, гарне харчування, нанесення сонцезахисного крему, відмова від куріння, лікування лихоманки і головного болю, ми все робимо для того, щоб залишатися здоровими, піклуючись про себе. Турбота про себе зараз важливіше, ніж будь-коли раніше.

Найголовніше в житті кожної людини - здоров'я. Це всім добре відомо, але мало хто слідує даній істині. Тому що для збереження безцінного дару природи необхідно робити певні зусилля. Це досить велика праця. Звичайно, набагато легше і простіше полежати на дивані, смачно і ситно поїсти, просидіти весь вечір перед телевізором або за комп'ютером. А це, з часом, веде до розладу багатьох функцій організму. Для їх же відновлення не існує ніякої «чарівної палички».

День турботи про себе наголошує на важливості турботи про себе і закликає громадськість до відповідального догляду за собою. Неможливо багато років переїдати, курити, вживати алкоголь, а потім прийняти таблетку і стати здоровим.

 

Якою буває турбота про себе?

 

Турбота про себе ефективна тоді, коли вона вплетена у щоденну рутину, а не тільки під час відпустки чи за виняткових обставин. Для того, щоб її легше і доступніше було практикувати, фахівці виділяють щонайменше 6 видів турботи про себе. Деякі розраховані на більш довгострокове планування і процес, а деякі можна використовувати за вільної нагоди. Тож ви можете не лише обирати доступніший варіант щодня, але й змінювати їх залежно від вподобань та можливостей. Це ті невеликі речі, які підтримують нас, дозволяють почуватися добре і відновлюватися. Ось короткий опис кожного виду, а також те, що ви можете зробити для себе.

  1. Емоційна турбота. Це дії, які допомагають вам помічати, відчувати і давати собі раду з різними емоціями, не тільки позитивними. Сюди належать: ведення щоденника, добрий менеджмент стресу (навички справлятися зі стресом та викликами), емоційна зрілість, доброзичливість та співчуття, прощення, творчість, відвідування психотерапевта.
  2. Фізична турбота. Діяльність, яка покращує стан вашого фізичного здоров’я. Наприклад: прогулянка, спорт або фізичні навантаження (йога, фітнес тощо), гігієна сну, збалансоване харчування, відпочинок, звернення до лікарів за потреби чи на рутинний огляд.
  3. Практична турбота про себе. Виконання того, що відповідає основним аспектам вашого життя, а також допомагає запобігти майбутнім стресовим ситуаціям. Дії, які підтримують стабільність у вашому житті. До практичної турботи входять такі різноманітні активності: створення бюджету, заощадження та слідкування за витратами, відвідування курсів підвищення кваліфікації та професійний розвиток, організація домашнього чи робочого місця (столу, шафи, приміщення), а також робочого та особистого часу, підтримка довкілля.
  4. Соціальна турбота. Дії, які спрямовані на підтримку стосунків з іншими. До прикладу: межі (встановлення своїх і дотримання чужих), ваша система підтримки (близькі люди), комунікація та проведення якісного часу з іншими.
  5. Духовна турбота. Це можуть бути релігійні або інші практики. Наприклад: молитва, медитація, йога, час для саморефлексії, час побути з природою, ваші місця сили чи натхнення.
  6. Турбота про зростання та власний розвиток. Сюди входять такі активності: хобі, ваші цінності, самоідентифікація та розуміння себе, реалізація мрій чи цілей, читання, мандри, відвідування театрів, музеїв, виставок тощо.

 

 

За джерелами:

https://celebratoday.com/uk/events/november/04/self-care-day

https://fizis.net/karjera-i-usvidomlenist/iakoiu-buvaie-turbota-pro-sebe/

 

Фото – ілюстративне

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

 

 

Переглядів: 74 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 08.05.2024, 20:43
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024