Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Листопад » 7 » Червоний Хрест проводить міжнародну конференцію «Охорона навколишнього середовища крізь призму МГП»
15:51
Червоний Хрест проводить міжнародну конференцію «Охорона навколишнього середовища крізь призму МГП»

ЗАХИСТ ДОВКІЛЛЯ – ПІД ЧАС ВІЙНИ

 

 

 

 

 

 

Червоний Хрест проводить Міжнародну конференцію «Environment protection through

 the lens of IHL» (Охорона довкілля крізь призму Міжнародного гуманітарного права).

 

 

 

 

 

 

 

Працівники Київська міська організація Червоного Хреста, на чолі з головою

організації Тетяною Гоєнко, беруть участь, разом з працівниками інших

організацій ТЧХУ, в конференції "Захист навколишнього середовища крізь

призму МГП ", яка взяла старт 6 листопада.

На конференції подано важливу інформацію про те, як нищиться довкіллі в умовах військових дій в Україні. Її учасники розглядають шляхи реагування міжнародної спільноти в рамках статей Міжнародного гуманітарного права, щоб поправити ситуацію, яка склалася на нинішній день.

 

Шкода, що завдається навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, у результаті становить величезну загрозу екосистемам та природним ресурсам. Негативний влив війни продовжуватиме проявлятись ще довгий час, навіть після завершення воєнних дій. Важливо зауважити, що ця шкода не знає ані державних кордонів, ані часових термінів – від неї страждатимуть майбутні покоління.

 

 

 

 

 

Наразі для України ця проблема набула надзвичайної актуальності через тривалу війну на її території. Збройна агресія російської федерації призвела до масштабних руйнувань та знищення різноманітних природних середовищ на значних площах території України, включаючи натуральні ландшафти надзвичайної краси, водні ресурси, родючі ґрунти, рослинний і тваринний світ, а також сільськогосподарські території, енергетичну та водну інфраструктуру, сховища небезпечних відходів, хімічні та ядерні об’єкти.

Внаслідок недбалих військових операцій російських збройних сил українські міста та села були фактично зрівняні із землею. Застосовні вибухові засоби залишають мільйони тон уламків, що забруднюють нашу землю та приносять страждання нашим громадянам.

 

 

 

 

 

 

Безліч живих організмів, середовища їхнього проживання та різноманіття живої природи, в тому числі водні багатофункціональні екосистеми, ліси, прибережні екосистеми, степи, затоки та архіпелаги, були зруйновані. Це призвело до суттєвої втрати біорізноманіття та завдало шкоди чутливим і важливим екосистемам по всій Україні.

Навмисне руйнування Каховської дамби є лише одним із прикладів того, як атаки проти навколишнього середовища призводять до прямої та побічної, але завжди катастрофічної, шкоди різним ділянкам річкової системи. Це, зокрема, масштабне забруднення Чорного моря, втрата тисяч гектарів родючої землі, невідворотна зміна клімату та загроза глобальній продовольчій безпеці і вразливим групам населення по всьому світу.

Останні 20 років ми спостерігали за значним розвитком міжнародного права та практики загалом, та міжнародного гуманітарного права зокрема, в питаннях запобігання шкоди навколишньому середовищу під час збройних конфліктів.

Так, Комісія ООН з питань компенсації розробила процедури розгляду заяв проти Іраку щодо нанесення шкоди природному середовищу під час збройного конфлікту в Кувейті у 1990-1991 роках. Крім того, Міжнародний Комітет Червоного Хреста видав Директиви щодо захисту навколишнього середовища в період збройних конфліктів, а Міжнародна Правозахисна Комісія розробила Принципи щодо захисту навколишнього середовища в контексті збройних конфліктів.

Зростає й кількість країн, до яких доєдналась й Україна, що приймають національні закони про криміналізацію злочину екоциду. Все це створило основу для міжнародного руху за введення нового («п’ятого») міжнародного злочину – проти навколишнього середовища. Адже ми – його невід’ємна частина.

Саме тому сьогоднішня міжнародна конференція об’єднала експертів у галузі міжнародного гуманітарного права. Наша мета – створити майданчик для підняття обізнаності населення щодо того, як поточний міжнародний збройний конфлікт заподіює непоправну шкоду екосистемі України та нашому регіону, а також – для експертного обговорення шляхів подолання цього виклику.

 

За джерелом:

https://www.facebook.com/photo?fbid=3632091157117774&set=pcb.3632091303784426

 

Фото – Київської МО ТЧХУ/Фейсбук

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

 

 

Переглядів: 71 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 09.05.2024, 00:35
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024