Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Листопад » 18 » Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики - World AMR Awareness Week, WAAW
17:58
Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики - World AMR Awareness Week, WAAW

 

ОБІЗНАНИЙ - ВРЯТОВАНИЙ

 

 

 

 

 

 

 

У листопаді проводиться Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики,

а починаючи з 2020 р., - встановлено фіксовану дату – з 18 до 24 листопада.

 

 

Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики – це глобальна кампанія, спрямована на підвищення обізнаності та розуміння стійкості до протимікробних препаратів, а також поширення передового досвіду серед зацікавлених сторін концепції “Єдине здоров’я” з метою зменшення появи та поширення резистентних до ліків інфекцій.

 

МЕТА ЗАСНУВАННЯ ЦЬОГО ДНЯ

 

Ініціатором проведення відповідного тижня виступила Всесвітня організація охорони здоров’я у 2015 році. Метою цього тижня є розв’язання проблеми необізнаності людей у темі антибіотиків, що призводить до необґрунтованого та неправильного їх використання. Стійкість до антибіотиків – серйозна загроза, яка з’являється як результат нераціонального вживання цих лі

Стійкість до протимікробних препаратів виникає, коли бактерії, віруси, грибки та паразити більше не реагують на протимікробні засоби. Внаслідок резистентності антибіотики та інші протимікробні засоби стають неефективними, а інфекції важко або неможливо піддаються лікуванню, що підвищує ризик поширення хворіб, тяжкого перебігу хвороби та летального результату. 1

Темою WAAW 2023 року, як і в 2022 році, залишиться “Запобігання резистентності до протимікробних препаратів разом”. Стійкість до протимікробних препаратів є загрозою для людей, тварин, рослин і навколишнього середовища. Вона впливає на всіх нас.

Саме тому тема цього року закликає до міжсекторальної співпраці задля збереження ефективності протимікробних препаратів.

 

ЩОБ НЕ БУЛО ЗВИКАННЯ ДО АНТИБІОТИКІВ, МИ ПОВИННІ:

 

  • використовувати протимікробні препарати розумно і належним чином;
  • вживати профілактичних заходів для зниження рівня захворюваності;
  • утилізувати відходи, забруднені протимікробними препаратами.

 

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО АНТИБІОТИКИ

 

    • Винахідником пеніциліну, що є складовою багатьох антибіотиків, вважають мікробіолога Олександра Флемінга. Але вчені знайшли докази, що ще у 350-550 роках мешканці історичної місцевості Нубії вживали тетрациклін. Залишки речовини винайшли під час дослідження скелетів оази Дахлех в Африці.
    • У 1931 році фармацевтична компанія Bayer розробила перший протимікробний препарат Пронтозил шляхом поєднання сульфаніламіду та барвника. Через 2 роки потому препаратом вдалося вилікувати хлопчика, що помирав від стафілококової септицемії. Так розпочалася «золота ера» антибіотиків.
    • СПП – це стійкість до протимікробних препаратів. Проблема пов’язана з неправильним та неконтрольованим вживанням антибіотиків, що ставить під загрозу досягнення сучасної медицини. Щороку у світі гинуть понад 700 тисяч людей через резистентність до антибіотиків.
    • Антибіотики не допомагають при лікуванні вірусних захворювань. Їхня корисна дія поширюється на знищення хвороботворних бактерій. Ліки не можна комбінувати з іншими препаратами, щоб уникнути непередбачуваного ефекту.
    • Тейсобактін – новий антибіотик, розроблений винахідниками у 2015 році. Це перший принципово новий препарат за останні 30 років. Вчені створили спеціальній мініатюрний пристрій iChip. З його допомогою вирощували бактерії в землі, завдяки чому і винайшли продукт з антибіотичними властивостями.
    • Сумні факти: зниження ефективності до антибіотиків значно ускладнює лікування інфекційних захворювань (туберкульоз, гонорею, пневмонію тощо), стійкість до антибіотиків є причиною більш тривалих госпіталізацій та зростання смертності.

 

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/vsesvitniy-tyzhden-obiznanosti-pro-antybiotyky/

 

Фото – з відкритих джерел

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

Переглядів: 65 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 08.05.2024, 10:14
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024