Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Листопад » 23 » День Фібоначчі - Fibonacci Day
19:40
День Фібоначчі - Fibonacci Day

 

ЧИСЛА, ЩО КЕРУЮТЬ УСІМ ВСЕСВІТОМ

 

 

 

 

 

 

 

 

23 листопада у світі відзначають - День Фібоначчі. У цей день вшановують пам'ять першого великого італійського математика Середньовіччя, а саме Леонардо Пізанського, який більше відомий під прізвиськом Фібоначчі.

 

 

 

 

 

 

 

Швидше за все, більшість з людей, і не згадають цього імені. Може бути, деякі пригадають «числа Фібоначчі»?

 

 

 

 

 

 

Цікаво, що дата свята, як раз відповідає першим числам послідовності Фібоначчі - 1 1 2 3. Взагалі, схема така: кожне число є сумою двох попередніх (1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 ... (N-1) + (N-2). Насправді, Ви будете здивовані, але числа Фібоначчі проявляються в дуже різних областях людського життя - від біології до живопису, художньої фотографії та біржової торгівлі. Послідовність Фібоначчі також є моделлю для алгоритмів програмування і обробки великих обсягів даних.

Сьогодні багато хто впевнений в тому, що послідовність Фібоначчі була добре відома ще в стародавній Індії, де застосовувалася в віршуванні, але своє ім'я вона отримала саме завдяки Леонардо. Головною математичною особливістю ряду Фібоначчі є те, що ставлення члена ряду до попереднього прагне до знаменитого «Золотого перетину» або числу 1,618. Це число відомо з античних часів і вперше зустрічається близько 300 років до н. е., де воно застосовувалося для побудови правильного п'ятикутника.

Дуже цікаво, що число 1,618 часто зустрічається в природних формах, які не мають нічого спільного між собою. Цю пропорцію можна помітити в раковинах равликів, відстані між листям на гілці, формі спіралей галактик і навіть в середньостатистичному співвідношенні частин тіла людини.

Одним з дивних явищ природи, в яких послідовність Фібоначчі грає важливу роль є філлотаксис (листорозміщення). Це правило, за яким розташовуються, наприклад, насіння в суцвітті соняшнику.

Насіння впорядковані в два ряди спіралей, один з яких йде за годинниковою стрілкою, інший проти. Як Ви думаєте, яке ж число насіння в кожному випадку? 34 і 55. Інтригуюче, правда?

 

ЦІКАВІ ФАКТИ

 

•        Найвідомішою книгою, яку написав Леонардо Пізанський на прізвисько Фібоначчі, є «Книга абака». У 12-й главі він задає загадку про двох кроликів, які кожного місяця приносять потомство. Завдяки цій задачі увесь світ узнав про числа Фібоначчі.

•        Це неофіційне свято відзначається 23 листопада не випадково. Таку дату обрали, виходячи з послідовності чисел у рядку  Фібоначчі, який починається з 1. Далі йде 1, 2 та 3. Згідно з календарним форматом, прийнятим на Заході, спочатку пишеться місяць (11), а потім день (23).

 

 

 

 

•        Леонардо да Вінчі не тільки використовував послідовність Фібоначчі при створенні свого шедевру «Вітрувіанська людина», але й стверджував, що ці знамениті числа, які прийшли до нас через математику, керують усім Всесвітом.

•        В Італії навіть зараз виходить науковий журнал, який має назву «Числа Фібоначчі». Статті для нього пишуть вчені зі всього світу. Вони відзначають, що й досі у цій послідовності постійно відкривається щось нове.

•        Леонардо Пізанський був тим вченим, який замінив незручні та громіздкі римські цифри на арабські, та ввів у Європі десяткову систему числення.

 

Відзначити таке цікаве свято Ви можете дуже просто: згадайте, чому Вас вчили в школі. Знайдіть декілька прикладів послідовності Фібоначчі в своєму будинку або районі. Згадайте зі школи або почитайте що-небудь про математику в повсякденному житті, а головне - залучайте до математики Ваших дітей, адже математика - вона всюди!

До речі, ще спосіб відзначити цей день - спробуйте повторити послідовність Фібоначчі і подивіться, як далеко ви просунетеся.

Зі святом!

 

За джерелами:

https://celebratoday.com/uk/events/november/23/fibonacci-day

https://daytoday.ua/podiya/den-fibonachchi/#google_vignette

 

Фото – ілюстративні

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

 

Переглядів: 69 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 08.05.2024, 18:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024