Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Грудень » 2 » Які вітаміни та мікроелементи допоможуть пережити зиму - рекомендації дієтолога
14:25
Які вітаміни та мікроелементи допоможуть пережити зиму - рекомендації дієтолога

ПОРАДИ ДІЄТОЛОГА

 

 

 

 

 

 

Зима лише розпочалася, а вже багато людей скаржаться на втому, безсоння,

 надмірну сонливість, постійно закладений ніс, слабкість м'язів, біль у кістках.

 

 

Як зміцнити організм та без проблем щодо здоров’я пережити зимові місяці Укрінформу розповідає лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська. 

 

За її словами, їжа, фізична активність, добрий сон допомагають підтримувати хороше здоров'я. “Проте не всі з нас щоранку снідають яйцем пашот, ростками броколі, квашеною капустою, шматочком зернового хліба із оселедцем. І не у всіх однаково засвоюється їжа. Зрештою, можливо, не всім потрібен оселедець зранку та ростки броколі, комусь достатньо омлету та салату із свіжого буряка і капусти. Ідеальної "дієти для всіх" не існує - харчування має підтримувати міцними м'язи, здоровим імунітет, нормальною вагу, давати енергію”, - зазначає лікарка.

Вона рекомендує додати до свого щоденного зимового раціону вітаміни та мікроелементи з аптечної полички. 

“Вітамін Д є фундаментальним для роботи  нашої імунної системи та здоров’я кісток, зменшує ризик депресії та порушення обміну речовин. Омега-3 жири складаються з двох жирних кислот -- ДКГ (докозагексаєнової) і ЕПК (ейкозапентаєнооїу). Обидві дуже важливі, бо мають протизапальні властивості, зменшують рівень "гормону стресу" кортизолу та збільшують синтез глутатіону, а ДГК потрібна для роботи мозку і нервової системи. Омега-3 жири входять до складу мембран всіх клітин тіла і при дефіциті є причиною численних порушень, особливо, когнітивних (погіршення пам'яті, депресії, хвороба Альцгеймера). Магній допомагає м’язам якісно працювати  і підтримує стабільний артеріальний тиск. При дефіциті магнію у стінках артерій в серці збільшується вміст кальцію, що веде до зменшення еластичності судин, в нирках розвиваються дегенеративні зміни та утворюються камені”, - пояснює лікарка Скиталінська

Вітамін В6, за словами лікарки, є “королем” вітамінів групи В і необхідний для правильної роботи мозку. Нещодавні дослідження 2022 року показали його переваги в покращенні настрою та зменшенні тривоги, пов’язані з його роллю у посиленні виробництва ГАМК (гамма-аміномасляної кислоти), яка має заспокійливу дію на мозок. Він також знижує рівень глікозильованого гемоглобіну, зменшує ризик розвитку інсулінорезистентності та цукрового діабету 2 типу.

“Цинк важливий для імунної системи, а його дефіцит підвищує ризик інфекцій. Цинк необхідний для вироблення гормону інсуліну , та для відновлення клітин. Фосфатидилсерин є необхідною складовою клітинних мембран і забезпечує їхню роботу. Його багато в лецитині. Саме лецитин нормалізує обмін холестерину і запобігає накопиченню жиру в печінці. Вітамін С - потрібно приймати зранку та ввечері, бо вітамін водорозчинний, використовується організмом "вже і зараз" і не затримується в організмі. Вітамін С нейтралізує канцерогенну речовину нітрозамін, яка утворюється, коли ми вживаємо оброблене червоне м'ясо (ковбаси, сосиски); покращує стан бронхів та легенів, зміцнює станку судин, підвищує витривалість”, - наголосила лікарка Скиталінська.

Водночас вона зауважила, що також важливо взимку більше рухатися та добре висипатися. “У житті має бути місце регулярній, тобто щоденній фізичній активності -- це мають бути кардіо вправи (ходьба, легкий біг, танці) і силові (з власною вагою, гантелями). Фізична активність -- це не лише про фігуру і вагу, це здоров'я мозку, судин, зменшений ризик запалень, серцево-судинних та онкологічних захворювань. А відсутність достатньої кількості сну не  лише веде до хронічної втоми, але й підвищує ризик захворіти. Для міцного здоров’я ми повинні спати 7-9 годин щоночі. Для заспокоєння перед сном важливо уникати екранів, провітрювати кімнату, можна випити пів склянки настою ромашки перед сном”, - рекомендує лікарка.


Читайте також: Науковці назвали ідеальну дієту для літніх людей


За джерелом:

https://www.ukrinform.ua/rubric-health/3794771-aki-vitamini-ta-mikroelementi-dopomozut-pereziti-zimu-rekomendacii-dietologa.html

 

Фото – ілюстративне

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

 

 

Переглядів: 69 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 08.05.2024, 11:05
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024