Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Грудень » 4 » Глава Міжнародного Комітету Червоного Хреста відвідає Єгипет і Газу для переговорів про доступ до заручників — ЗМІ
14:33
Глава Міжнародного Комітету Червоного Хреста відвідає Єгипет і Газу для переговорів про доступ до заручників — ЗМІ

 

МИРОТВОРЧИЙ ВІЗИТ

 

 

 

 

 

 

 

Президентка МКЧХ Мір'яна Сполярич Еггер 4 грудня має прибути до Єгипту

і Сектору Гази для переговорів про надання представникам Червоного Хреста

доступу до заручників, вивезених з Ізраїлю 7 жовтня й утримуваних ХАМАСом.

 

Про це повідомляє видання The Times of Israel з посиланням на івритомовні ЗМІ.

Як пише видання, МКЧХ зазнав жорсткої критики в Ізраїлі та за кордоном за те, що не зробив більше для того, щоб домогтися доступу до заручників, щоб перевірити їхній стан здоров'я, доставити медикаменти і сприяти спілкуванню з сім'ями, як це передбачено його мандатом.

Ізраїль заявив, що візити Червоного Хреста до решти заручників були умовою перемир'я між Ізраїлем і ХАМАСом минулого тижня, яке тривало сім днів і призвело до звільнення понад 100 заручників, переважно ізраїльських жінок і дітей.

Два тижні тому Сполярич зустрілася в Катарі для переговорів із лідером Хамасу Ісмаїлом Ханієй. Пізніше її офіс заявив, що МКЧХ “наполегливо закликав до негайного звільнення заручників”.

"МКЧХ наполягає на тому, щоб нашим командам було дозволено відвідати заручників, щоб перевірити їхній добробут і доставити медикаменти, і щоб заручники могли спілкуватися зі своїми сім'ями. Мають бути досягнуті домовленості, які дозволять МКЧХ безпечно виконувати цю роботу. МКЧХ не може пробитися туди, де утримуються заручники, і ми не знаємо, де вони перебувають", — заявили в її офісі.

У середині листопада вона зустрілася з членами сімей заручників, а також з міністром закордонних справ Ізраїлю Елі Коеном і міністром охорони здоров'я Уріелем Менахемом Бусо в Женеві.

"Сім'ї заручників переживають неймовірно болісний час, і я хочу підкреслити, як важко ми відстоюємо інтереси їхніх близьких. Для мене це є ключовим пріоритетом, і я знаю, який величезний біль переживають сім'ї”, — сказала Сполярич.

Раніше командувач штабу Армії оборони Ізраїлю Герці Галеві заявив, що ЦАХАЛ починає діяти на півдні Сектору Гази, у той час, як триває наземна операція на півночі анклаву.

 

Що відомо про звільнення заручників,

у рамках угоди між Ізраїлем і ХАМАСом.

 

Згідно з наявною угодою, угруповання, що базуються в Газі, повинні звільнити ізраїльських дітей і жінок, за винятком солдатів Армії оборони Ізраїлю, які перебувають на службі. Зокрема, заручниками в Газі залишаються дев'ять дітей, наймолодшому з них — 10 місяців, пише ізраїльське видання.

Між минулими п'ятницею і понеділком, коли мало закінчитися початкове перемир'я, ХАМАС звільнив 50 ізраїльських заручників. Це 30 дітей і 20 ізраїльських жінок, 10 з яких були матерями звільнених дітей, викрадені ХАМАСом під час наступу 7 жовтня. ХАМАС також звільнив росіянина і 18 інших іноземців  — 17 тайців і філіппінця — в рамках окремої угоди, укладеної за посередництва Ірану.

У відповідь Ізраїль звільнив 150 жінок і неповнолітніх палестинців, які відбували покарання в ізраїльських в'язницях за злочини проти безпеки.

Початкова угода передбачала, що режим припинення вогню може бути продовжений ще на кілька днів. Загалом — до 10 днів, включно з першими чотирма, якщо ХАМАС звільнятиме щонайменше 10 додаткових заручників щодня, а Ізраїль звільнятиме більше ув'язнених із розрахунку три ув'язнених на кожного заручника.

Таким чином було погоджено дводенне продовження терміну. І після того, як у вівторок ХАМАС звільнив 10 ізраїльських заручників, ще 10 мали бути звільнені 29 листопада. В рамках дводенного продовження перемир’я Ізраїль мав звільнити 60 палестинських ув'язнених з органів безпеки. Йдеться про жінок і неповнолітніх.

Крім того, у ніч на 1 грудня бойовики палестинського руху ХАМАС звільнили з полону вісьмох заручників з Ізраїлю. Спочатку випустили пару – 21-річну жінку та 40-річного чоловіка. А потім, за кілька годин, ХАМАС передав Червоному Хресту ще 6 ізраїльтян.

 

Що відомо про вторгнення ХАМАСу в Ізраїль

 

Вранці 7 жовтня, бойовики руху ХАМАС вторглися на територію Ізраїлю із Сектора Гази, узявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. У відповідь ЦАХАЛ розпочав проти бойовиків контртерористичну операцію. Наступного дня, 8 жовтня, у країні ввели воєнний стан, скасовані усі авіарейси.

Вранці 9 жовтня речник армії Ізраїлю сказав, що ЦАХАЛ відновив контроль над усіма прикордонними містами Гази, з яких розпочався наступ бойовиків, а очільника ХАМАСу Ях'ю Сінвара збираються ліквідувати.

ХАМАС затримав близько 150 заручників після свого наземного вторгнення, серед них діти, люди похилого віку та молодь. Він попередив, що почне вбивати заручників кожного разу, коли Ізраїль завдасть удару по цивільній цілі в Газі без попередження.

9 жовтня також міністр оборони Ізраїлю Йоав Ґаллант заявив про "повну облогу" Сектору Гази в межах боротьби з терористичним угрупованням ХАМАС, зокрема й про знеструмлення регіону. При цьому ЦАХАЛ продовжує завдавати ударів по регіону.

11 жовтня у Секторі Гази припинилося постачання електроенергії. Це сталося після того, як на єдиній електростанції закінчилося паливо12 жовтня міністр енергетики Ізраїлю Ісраель Кац заявив, що Сектор Гази залишатиметься без світла, води та палива, поки не будуть звільнені заручники з Ізраїлю.

13 жовтня Армія оборони Ізраїлю закликала цивільних мешканців міста Газа евакуюватися у південному напрямку "задля власної безпеки та захисту".

Контрольно-пропускний пункт Рафах, який є основним пунктом виїзду з непідконтрольної Ізраїлю території Гази, згідно з повідомленнями офіційних осіб в Газі і єгипетських джерел, був закритий з 10 жовтня після ізраїльських бомбардувань Сектору Гази. Генсек ООН Антоніу Гуттереш закликає відкрити гуманітарні коридори і звільнити заручників, яких захопили бойовики ХАМАСу.

Ввечері 17 жовтня ХАМАС звинуватив Ізраїль в атаці на лікарню в Секторі Гази. Внаслідок влучання ракети загинули понад 500 людей, сотні людей отримали травми.

27 жовтня речник ЦАХАЛу контрадмірал Даніель Хагарі заявив, що ізраїльські сухопутні війська "розширюють свої наземні операції" та посилять повітряні удари у Секторі Гази.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу 28 жовтня повідомив, що другий етап війни проти ХАМАСу розпочався напередодні ввечері.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант 13 листопада заявив, що бойовики угруповання ХАМАС втратили контроль над Газою, а згодом ізраїльські війська змогли увійти у держустанови Гази.

Зранку 24 листопада між Ізраїлем і ХАМАСом розпочалося чотириденне перемир'я, яке супроводжувалося щоденним звільненням груп заручників



За джерелом:

https://suspilne.media/631266-glava-cervonogo-hresta-vidvidae-egipet-i-gazu-dla-peregovoriv-pro-dostup-do-zarucnikiv-zmi/

 

Фото – з відкритих джерел

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

Переглядів: 82 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 08.05.2024, 19:58
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024