Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Грудень » 15 » День чаю - Tea Day
20:11
День чаю - Tea Day

 

 

ЧАЙ –  НАЙБІЛЬШ  ПОПУЛЯРНИЙ  НАПІЙ НА ПЛАНЕТІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 грудня щорічно у багатьох країнах відзначають незвичайне свято – День чаю.

 

 

Дуже популярний цей день у країнах, які займаються вирощуванням чаю та його експортом. Безумовно, що пам'ятають про це свято також усі прихильники, любителі та шанувальники чудового напою.

Всі ми знаємо, що чай – це напій, який виходить шляхом заварювання та розпарювання листя чайного куща. І хоча людство насолоджується цим напоєм уже багато століть, День чаю було засновано зовсім недавно, а саме у 2005 році.

До речі, сама дата свята присвячена роковинам так званого Бостонського чаювання. Тоді 16 грудня 1773 року відбулася знаменита акція протесту, викликана прийняттям Чайного закону. Закон був ухвалений англійським парламентом, він дав право обкладати американців податками на торгівлю чаєм. Цим законом Великобританія наголосила на своїй перевазі і зміцнила свій вплив на колоніальну владу.

Однією з основних цілей Дня чаю є популяризація напою. Також, творці свята хотіли показати людям, щоб вони не забували про те, що навколо кожної чашки з гарячим ароматним напоєм збудована ціла чайна індустрія.

День чаю має привернути увагу до тих людей, які щодня працюють на чайних плантаціях. Тільки в Індії їх понад десять мільйонів. Адже чайні плантації розташовані по всьому світу: у Непалі, Кенії, Уганді, В'єтнамі. Більшість із збирачів – жінки та діти. Це безліч незахищених людей, без соціальних гарантій.

За традицією в цей день проводяться безкоштовні дегустації різних сортів чаю та навіть надають усім бажаючим можливість побувати на чайному виробництві. Сьогодні і Ви, 15 грудня, можете долучитися до справжньої чайної церемонії із самовару з бубликами, пряниками, пирогами.

Не забувайте також, що, починаючи з 2020 року, за рішенням ООН 21 травня, у всьому світі відзначають Міжнародний день чаю (International Tea Day).

Найбільш яскраво відзначають День чаю в Індії та Шрі-Ланці. Свято остаточно набуло статус міжнародного у 2005 році після обговорень на всесвітніх форумах у Порту-Алегрі та Мумбаї. Датою святкування обрано день прийняття «Світової Декларації Прав працівників чайної індустрії».

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЧАЙ

  1. Споживання чаю з меншою вірогідністю призведе до «передозування кофеїном», ніж споживання кави, не зважаючи на те, що в чаї його вміст більший, ніж у каві. Високий рівень антиоксидантів у чаї уповільнює всмоктування кофеїну, що забезпечує більш «м’яке» збільшення концентрації в організмі та більш тривалий період зосередженості без збоїв.
  2. Чай вважається найпопулярнішим напоєм на планеті. За день у світі випивається близько 3 мільярдів чашок чаю! Лідером споживання є КНР. Усі мешканці Китаю за рік споживають близько 730 кг продукту. Але якщо ці цифри перерахувати з розрахунку на одну особу – лідер Туреччина. Один мешканець цієї країни використовує за рік близько 3,5 кг чайного листка.
  3. Найгучніше та наймасштабніше День чаю святкують на Шрі-Ланці та в Індії. Але не залишаються осторонь і головні країни-виробники чаю – Танзанія, Кенія, В’єтнам, Непал, Уганда, Індонезія, Туреччина, Китай, М’янма, Аргентина. Ці країни виробляють приблизно 90% всього світового об’єму чаю. 60% з них – лідери Китай та Індія, це більше 3,5 млн тонн за рік.
  4. У Китаї існує легенда про походження чаю. Згідно з нею, напій «відкрив» у 2737 році до н.е. імператор Шен Нонг під час своєї подорожі. Слуги імператора кип’ятили воду для пиття та омивання, в неї випадково потрапило кілька чайних листочків. Напій привернув увагу Шен Нонга своїм ароматом, а згодом так сподобався й іншим, що став національною гордістю.
  5. У японській мові слова «чай» і «вії» вимовляються і пишуться однаково. Одна легенда розповідає, що чайне дерево виросло з вій засновника Чань-буддизму – Даруми. Щоб бути як Будда і не засинати під час тривалої медитації, він відрізав собі повіки та закопав їх у землю. З них виросли кущі, з яких послідовники Даруми зібрали листя і заварили напій – чай.
  6. Найпопулярнішим сортом чаю на планеті є чорний. Його споживання складає приблизно 75% від всього світового об’єму. Але цікаво, що в Китаї чорний чай називають червоним, і його китайці майже не п’ють, віддають перевагу різним видам зеленого чаю та пуерам. Найпопулярніший у Піднебесній традиційний пуер – Шен Пуер із провінції Юньнань.
  7. Найдорожчий чай у світі – різновид китайського чаю Да Хун Пао, його вартість сягає 250 тисяч доларів за 1 кг. Назва перекладається як «велика червона мантія», пов’язана вона з імператорською династією Мін. У світі залишилося лише 6 кущів цього сорту чаю, вік їх 350 років. У продажу знайти цей сорт неможливо, їм насолоджуються з останніх запасів високопоставлені особи Китаю.
  8. Винахідник чайного пакетика – американський підприємець Томас Салліван. У 1904 р. він зрозумів, що перевозити чай в металевих банках витратно, і спробував пакувати його в шовкові пакети. Один клієнт Саллівана випадково впустив пакет у воду, і з’ясувалося, що напій не змінив свого смаку та аромату. Пізніше дорогий шовк замінили на більш дешеві матеріали.
  9. Зелений і чорний чай виготовляють з листя, зібраного з одного куща, але різними способами. Для зелених сортів чаю зібране листя попередньо обробляють парою (температура 170-180°С), потім сушать та видаляють зайву вологу, піддають окисленню протягом 2 днів і потім припиняють нагрівання. Зібране листя для чорних сортів чаю ферментують від 14 до 30 днів.
  10. Люди, які люблять чорний чай, рідше страждають від карієсу завдяки фтору, якій є в чайному листі. Фтор зміцнює емаль, попереджує розвиток бактерій та відкладення зубного каменю на зубах. Але тут є нюанс: щоб чай сприяв зміцненню емалі, пити його потрібно без цукру.

 

За джерелами:

https://daytoday.ua/podiya/den-chaiu/

https://daytoday.ua/tsikavi-fakty-pro-chay/#google_vignette

 

Фото – ілюстративне

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

 

 

Переглядів: 92 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 08.05.2024, 21:30
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024