Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Грудень » 20 » Учені виявили специфічні маркери крові, що вказують на суїцидальні наміри людини
19:56
Учені виявили специфічні маркери крові, що вказують на суїцидальні наміри людини

 

РЕВОЛЮЦІЙНЕ ВІДКРИТТЯ

 

 

 

 

 

 

 

У результаті відкриття, яке може мати значний вплив на персоналізовану медицину

та лікування психічних захворювань, вчені виявили сполуки крові, пов’язані з суїцидальними думками.

 

Біомаркери самогубства

 

Пощастило дослідникам Каліфорнійського університету у Сан-Дієго, які зробили справжнє дійсно революційне відкриття. Вони виявили у крові людини біомаркери, пов’язані з мітохондріальною дисфункцією. А це, у свою чергу, може бути фактором суїцидальних думок.

Дослідження було опубліковано в журналі Translational Medicine.

Хоча суїцид є складним явищем, в основі якого лежать такі травмувальні чинники, як психічна травма та стрес, здатність ідентифікувати тих, хто піддається найбільшому ризику, може стати вирішальним інструментом діагностики.

– Причини психічних захворювань, як-то депресія, іноді лежать далеко за межами мозку, — сказав Роберт Навіо, професор Каліфорнійського університету в Сан-Дієго.

За його словами, сучасні технології, такі як метаболоміка, допомагають  слухати розмови клітин їхньою рідною мовою, тобто біохімією.

Наша експертка, біохімік Наталя Наумова якраз і займається науковим вивченням мітохондральної дисфункції, та її ролі у розвитку депресії.

Так от, Наталя назвала відкриття колег з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго фантастичним.

Наумова розповіла, що дослідження маркерів крові триває з 2019 року.  І ось тепер дослідники нарешті можуть відзвітувати про надзвичайно важливі результати.

На початку нинішнього року вони переконливо довели, що дійсно є молекулярні зв’язки з суїцидальними думками.

Варто пояснити, зазначає Наталя, не всі люди, що переживають депресію, схильні до самогубства, але тепер можна майже безпомилково встановити, хто потребує більшої уваги та медичної допомоги через потенційно високий рівень намірів здійснити непоправне.

Дослідники проаналізували кров 99 дорослих із депресією та суїцидальними думками, яким традиційне лікування не допомогло, а також кров 99 людей без історії психічних захворювань.

– Серед сотень різних біохімічних речовин, що циркулюють у крові людей, в аналізах фокус-групи містилися п’ять особливих, – роз’яснює Наумова.

 

                                Кров змінюється, коли стрес стає нестерпним

 

За її словами, саме ці зміни показували резистентність до лікування депресії та суїцидальних думок. Це – біомаркери мітохондральної дисфункції.

Мітохондрії, відомі як електростанції клітин, сприяють виробленню енергії АТФ, необхідної для живлення організму. П’ять біохімічних речовин, які виявили в крові чоловіків і жінок, деформують цей процес у тих, хто схильний до суїциду.

Наумова наводить роз’яснення американських колег, які стверджують, що АТФ діє як джерело енергії, коли розміщується всередині клітини, але поза клітиною АТФ є сигналом небезпеки.

Учені припускають, що спроби самогубства насправді можуть бути частиною більшого фізіологічного імпульсу з метою зупинити реакцію на стрес, яка стала нестерпною. Нестерпною на клітинному рівні.

Дослідники сподіваються, що ці висновки можуть призвести до більш персоналізованого лікування психічного здоров’я. І вкажуть шляхи, як підштовхнути метаболізм у правильному напрямку, щоб пацієнти з суїцидальними намірами краще реагували на лікування.

Часто цього буває достатньо, щоб люди не переступили фатальний поріг.

– Відкриття цих метаболічних біомаркерів може бути важливим не лише з погляду діагностики, – зазначає Наумова.

За її словами, це також відкриває широкі можливості для розробки нових дієвих фармакологічних препаратів.

 

За джерелом:

https://health.fakty.com.ua/ua/novyny/ucheni-vyyavyly-speczyfichni-markery-krovi-shho-vkazuyut-na-suyiczydalni-namiry-lyudyny/

 

Фото – з відкритих джерел

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

 

 

 

 

 

 



 

Переглядів: 93 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 08.05.2024, 22:55
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024