Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Грудень » 21 » Координаційна рада психологічної служби системи освіти Львівської області підбила підсумки роботи за цей рік
17:46
Координаційна рада психологічної служби системи освіти Львівської області підбила підсумки роботи за цей рік

 

ПІДСУМКИ РОКУ І ПОДАЛЬШЕ ПЛАНУВАННЯ

 

 

 

 

 

 

 

Починаючи з березня цього року, на Львівщині впроваджують

управлінську модель психологічної служби системи освіти.

 

 

 

 

 

 

 

19 грудня департамент освіти і науки Львівської ОВА провів розширене засідання Координаційної ради психологічної служби системи освіти Львівської області.

На нараді розглянули такі питання:

стан виконання рішення колегії департаменту освіти і науки ЛОВА 1 від 18 квітня 2023 року;

підсумки роботи Координаційної ради психологічної служби у 2023 році;

результати моніторингу закладів освіти районів щодо кадрового забезпечення практичними психологами та соціальними педагогами, забезпечення комп'ютерною технікою та приміщеннями працівників психологічної служби; 

плани на 2024 рік.

Роботу координаційних рад психологічної служби системи освіти районів презентували начальник відділу освіти, культури, релігій та туризму управління гуманітарної сфери Червоноградської РВА Руслана Антонюк, керівник відділу освіти Яворівської РВА Оксана Майхер, директор КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Самбірської міської ради Наталія Шмілик, в.о. начальника відділу освіти Стрийської РВА Василь Лагоцький, головний спеціаліст відділу освіти Львівської РВА Ольга Калиновська, секретар КР, начальник відділу освіти, охорони здоров'я, культури і спорту Золочівської РВА Володимир Бартошик, практичний психолог Дрогобицького ЦПРПП Наталія Свойкіна, директор КУ ЦПРПП Бориславської міської ради Ірина Татомир.

 

 

 

 

 

Як акцентували доповідачі - створення координаційних рад психологічної служби у районах дало змогу скоординувати роботу всіх професійних спільнот, бачити досягнення, проблеми й виклики у кожній громаді, а також дало можливість спільнотам для взаємообміну своїми напрацюваннями та взаємодопомоги. 

Для підвищення ефективності роботи психологічної служби у районах проводять круглі столи, тренінги, семінари, групові супервізії, майстер-класи, де демонструють кращі практики. Загалом кожен учасник наради продемонстрував великий об'єм роботи, який зробив за такий короткий період часу.

 

 

 

 

«Війна в Україні суттєво вплинула на всіх учасників освітнього процесу. За таких умов зростає роль практичних психологів та соціальних працівників, які надають першу психологічну допомогу та підтримку. Та часто великою проблемою для шкільного психолога чи соціального працівника є те, що йому не виділяють окремого кабінету для проведення занять. 

Іншою, не менш важливою, проблемою є відсутність персонального комп'ютера, що утруднює практикуючому психологу можливість поглиблювати свої теоретичні знання, відслідковувати нові досягнення науки, знайомитися з новими методиками, щоб знаходити найоптимальніші прийоми у практичній роботі. 

Два роки ковіду та два роки повномасштабної війни дають додаткове навантаження на психологів, їм постійно доводиться швидко знаходити вихід зі складних ситуацій. В результаті таких викликів частина працівників психологічної служби знаходиться на етапі професійного вигорання. Їм необхідне перезавантаження», - зазначили під час засідання.

Узагальнені результати проведеного моніторингу закладів освіти області щодо кадрового забезпечення практичними психологами та соціальними працівниками, забезпечення їх комп'ютерною технікою та кабінетами представив присутнім завідувач кафедри практичної психології Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ігор Корнієнко. 

Зокрема, він навів дані щодо кадрового забезпечення: в області працює 1001 психолог та 403 соціальні педагоги. Окреме приміщення мають 456 психологів та 92 соціальні працівники. Щодо забезпеченості комп'ютерами, то цифри такі: 334 психологи та 165 соціальних працівників. 

Він також зауважив, що розвиток психологічної служби системи освіти області за цей неповний рік можна розділити на два етапи: кількісний і якісний.  Кількісний етап обумовлює забезпеченість кабінетами, комп'ютерами, нормативними потребами психологів і т.д. І в цьому напрямі продовжується робота й надалі. 

«Нам необхідно переходити до якісного. І тут зроблено вже чимало. Насамперед розроблена управлінська модель психологічної служби системи освіти області, створені професійні спільноти та проводиться супервізійна діяльність у спільнотах», - зазначив доповідач.

Також Ігор Корнієнко подякував департаменту освіти за велику підтримку психологічній службі системи освіти.

Головний спеціаліст департаменту освіти і науки ЛОВА Марія Васюник-Кулієва запропонувала внести зміни у склад Координаційної ради психологічної служби системи освіти Львівської області, ввівши туди Олену Урдей, Жанну Кобзар та Тетяну Лутчин. Члени Координаційної ради одноголосно підтримали ці кандидатури.

 

 

 

 

 

Підсумки наради підбив директор департаменту освіти Олег Паска. Він подякував за плідну проведену роботу та узагальнив пропозиції, які прозвучали під час засідання:

запровадити районні та обласні конкурси практичних психологів, розробивши відповідні положення;

звернутися у фонди, з якими працює департамент, зокрема у ЮНІСЕФ, про критичну потребу у ноутбуках для психологів;

запровадити конкурс кабінетів психологів з метою привернення уваги органів місцевого самоврядування до вирішення цієї проблеми;

започаткувати обмін досвідом між районними координаційними радами психологічної служби за наукової та організаційної підтримки ЛОІППО.

 

 

 

 

«Бо інститут (ЛОІППО) і адміністрація, і департамент зробили все необхідне, щоб психологів навчати, супроводжувати, організувати всю цю роботу. Тобто те, що стосується змісту психологічної служби. А те, що стосується матеріально-технічного забезпечення, на жаль, не на такому рівні, як хотілось би. Тому, можливо, в такий спосіб нам слід дальше рухатися», – підсумував Олег Паска.

 

За джерелом:

https://loda.gov.ua/news/87812

 

Фото – ЛОВА/Фейсбук

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

Переглядів: 87 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 08.05.2024, 17:24
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024