Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Січень » 18 » Де і як можна стати донором крові у Львові
15:17
Де і як можна стати донором крові у Львові

ПОТРЕБА У КРОВІ - ЗРОСЛА

 

 

 

 

 

 

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні зросла потреба в донорській крові. Зараз потрібна

кров усіх груп. Військовим чи цивільним, що потрапили під обстріл, необхідна негайна медична допомога.

 

Проте поповнення банку крові важливе й для того, щоб врятувати життя у складних випадках: сильна кровотеча під час операції чи пологів, постраждалі в ДТП, онкохворі. Детальніше про донорство крові розповідає "Еспресо.Захід".

 

Як стати донором крові у Львові?

 

За адресою вул. Пекарська, 65 діє Львівський обласний центр крові. Долучитися до збору матеріалу може кожен, хто досяг 18-річного віку та має вагу понад 60 кг. Працівники центру мають переконатися, що ваш організм здоровий, тож спершу необхідно пройти медогляд, він безкоштовний для кожного донора.

"Приходите до нас, ми попередньо робимо обстеження та аналізи, дивимося на конституцію будови тіла, міряємо артеріальний тиск, після огляд терапевта-дерматолога, який надасть заключення, чи можете ви стати донором", - говорить головна медична сестра центру Неля Мартинишин.

Кров можна здати з понеділка по п’ятницю з 8:30 до 13. З собою обов’язково візьміть паспорт та ідентифікаційний код. Також центр проводить виїзні донації Львовом та областю. Про такі події можна дізнатися на фейсбук-сторінці.

 

Які протипоказання для донорства?

 

Перед тим, як здати кров, важливо ознайомитися з протипоказаннями. Їх поділяють на тимчасові та абсолютні. Серед останніх захворювання серцево-судинної, нервової, дихальної систем, цукровий діабет, інфекційні хвороби, тощо. До тимчасових відносять вагітність та лактацію, стоматологічне лікування, пірсинг, татуювання, оперативні втручання та інші. З повним переліком можна ознайомитися у Додатку 3 Порядку медичного обстеження донорів крові та компонентів крові.

Проте перешкодити донорству можуть не лише хвороби, а й неякісне харчування перед забором матеріалу. Кров не зможуть перелити хворому, якщо виявлять хільоз сироватки крові. Це коли вона містить забагато мікрочастинок жиру, через що її ще можуть називати «жирною». Після поділу на компоненти «жирна» кров стає густою та білою, схожою на сметану, й унеможливлює проведення необхідних досліджень.

Рекомендовано зранку, перед відвідуванням центру за 2-3 години, з’їсти легкий сніданок. За добу перед здачею крові з раціону слід вилучити: молочні продукти, яйця, соління, горіхи, фініки та банани, за 36 годин – ковбасні вироби, а за 48 - буряк, чіпси, сухарики, халву, насіння, снеки, газовані напої, магазинні соуси, алкоголь, енергетики, копчену, гостру, пряну та смажену їжу. Також необхідно утриматися від кави за 4-5 годин до та 12 годин після збору матеріалу, не можна й курити мінімум 2 години до та після забору крові.

Після перевірки стану здоров’я та остаточного схвалення лікарями донорства, терапевт визначить об’єм і вид крові, яку можна взяти.

"Кров ділиться на дві частини: еритроцитарна маса – це червоні кров’яні тільця, і плазму. Плазму ставимо на заморозку, пізніше ще раз обстежуємо і тоді вже видача. Еритроцитарна маса також перевіряється на всі вірусні інфекції й після йде на видачу лікарням", - розповідає Неля Василівна.

 

Що робити після здачі крові?

 

Відпочиньте хвилин 15, випийте солодкий чай, підкріпіться, впродовж двох годин не сідайте за кермо та не підіймате важкого, уникайте алкоголю.

Для відновлення вмісту заліза у крові потрібен 21 день, тож протягом цього часу вживайте більше залізовмісних продуктів: м’ясо, печінка, морепродукти, бобові, морква, буряк, банани, яблука та інші.

Повторити здачу крові можна через 60 діб. Дотримання цих простих правил врятує більше життів, адже одна донація може допомогти трьом людям. Ваша кров теж воює!

 

Автор - Дар’я Маркова

 

За джерелом:

https://zahid.espreso.tv/novyny-lviv-de-i-yak-mozhna-stati-donorom-krovi-u-lvovi

 

Фото – ілюстративне

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

 

 

Переглядів: 80 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 09.05.2024, 05:50
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024