Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Січень » 18 » На Львівщині стартує Всесвітній тиждень обізнаності про рак шийки матки
20:54
На Львівщині стартує Всесвітній тиждень обізнаності про рак шийки матки

 

ПОВІДОМЛЕНИЙ - ВРЯТОВАНИЙ

 

 

 

 

 

 

 

Цьогоріч на цитологічний скринінг та вакцинацію дівчат віком від 9 до 18 років

 в регіональній програмі профілактики раку шийки матки заклали 2 млн. 570 тис. грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

Сьогодні, 18 січня, в офіційному медіацентрі при Львівській ОВА провели брифінг у межах відзначення Всесвітнього тижня обізнаності про рак шийки матки. Як зазначили учасники, у 2023 році у Львівській області виявили 202 нових випадки захворювання на рак шийки матки. З них – 88 у першій стадії, 47 – у другій і 57 у третій та четвертій стадіях.

Рак шийки матки – одне з найпоширеніших серед онкологічних захворювань у жінок. Щороку ця хвороба забирає життя тисяч жінок у світі. За статистикою пік захворювання на рак шийки матки припадає на жінок у віці 40-45 років. Однією з причин захворювання є вірус папіломи людини, який зазвичай передається статевим шляхом.

 

 

 

 

 

 

«Злоякісні новоутвори займають вагоме місце у структурі захворюваностей, інвалідностей, смертності як по всій Україні, так і у Львівській області. Рак шийки матки знаходиться на другому місці по виду раку у жінок, а також найчастіше призводить до смертності. Водночас це захворювання дуже легко та успішно піддається лікуванню та профілактиці, якщо звернутися на ранніх стадіях. Профілактичні заходи, що дозволяють запобігти хворобі – це так звані цитологічні скринінги та вакцинація від вірусу папіломи людини. Цю процедуру можна зробити в Онкоцентрі. Відбір матеріалу здійснюють у будь-якій жіночій консультації», – повідомила директорка департаменту охорони здоров'я Львівської ОВА Наталія Літвінська.

 

 

 

 

 

Як відбувається зараження розповіла завідувачка гінекологічного відділення № 2 Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру, Світлана Струк: «Рак шийки матки виникає в клітинах епітелію шийки матки. Причиною розвитку є вірус папіломи. Після того як він потрапляє в організм, імунна система намагається захистити організм. Але в частини жінок вірус може існувати та не проявлятись в організмі роками. Саме це сприяє процесу, який призводить до того, що деякі клітини шийки матки мутують і стають раковими. Ці зміни ми можемо виявити лише за допомогою ПАП-мазку. Обстеження триває 1 хвилину, і ми маємо результат по зміні епітелію шийки матки».

Недуга небезпечна тим, що на ранніх стадіях вона розвивається непомітно. Тож поки ракові клітини розростаються і потрохи починають руйнувати роботу організму, жінка навіть не здогадується про це. І лише на пізніх стадіях майбутні пацієнтки починають відчувати неприємні симптоми.

Відповідно до стадії недуги, лікування раку шийки матки буде відрізнятись. Наприклад, якщо на першій стадії буде достатньо хірургічного втручання, то на пізніших стадіях лікарі можуть запропонувати пацієнтці ще й хіміо- або променеву терапію. А от на занедбаних стадіях лікарі уже не зможуть підібрати ефективного спеціального лікування. Зазвичай на останніх стадіях фахівці надають лише симптоматичне лікування, тобто намагаються полегшити стан пацієнтки. Тому дуже важливо вчасно діагностувати захворювання і якомога раніше звернутись за допомогою до лікарів.

 

 

 

 

 

 

«За 2023 рік у Львівській області взяли на облік 202 пацієнтки. Рак шийки матки діагностували у 135 жінок – на першій-другій стадії, та у 57 жінок – на третій та четвертій стадіях. Пізні стадії лікують за допомогою хірургічного втручання та хіміо- променевої терапії. За минулий рік в Онкоцентрі ми зробили 88 великих операцій. Також зробили 96 органозберігаючі операції, після яких жінка може вагітніти та народжувати дітей», – розповів в.о генерального директора Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Олег Дуда.

Як зауважив Олег Дуда, Львівський онкоцентр є передовим в Україні, адже має весь арсенал сучасного обладнання для лікування раку шийки матки.

 

 

 

 

 

 

«Один з факторів, які викликають рак шийки матки є папілома вірус. Існують майже 200 різноманітних видів вірусу, та найчастіше лише 2 з них викликають рак шийки матки. Інфікується фактично 90% населення, у більшості населення вірус не викликає захворювань. Та в 1 з 10 осіб можуть виникати онкологічні прояви. Найчастіше інфікуються підлітки, коли починають жити статевим життям, або молоді люди віком від 20 до 25 років. Профілактувати захворювання можна вакцинацією. В Україні зареєстровані дві вакцини, які можна використовувати для щеплень проти цього вірусу», – розповіла генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко.

На Львівщині декілька років працює Регіональна програма профілактики раку шийки матки, яка має два напрямки. Перший напрямок — з вакцинації дівчаток проти папіломи вірусу та другий — програма «Рідинної цитології». Аби зменшити рівень захворюваності на рак шийки матки та продовжити проведення вакцинації, в обласній програмі на 2024 рік передбачили 1,3 млн грн на придбання вакцини для профілактики раку шийки матки (у 2023 році - 541,2 тис грн). Також, аби покращити рівень виявлення цитологічної патології та забезпечити реактивами та витратними матеріалами цитологічного скринінгу з використанням «рідинної цитології», в обласній програмі на 2024 рік передбачили 1270,0 млн грн (у 2023 році – 1257,8 млн грн).

Безкоштовно вакцинуватися та обстежитись можуть дівчата віком від 9 до 18 років. Молоді та більш старші жінки можуть щепитися та перевірити стан свого здоров’я власним коштом. За підсумками минулого року 1186 дівчат та жінок були вакциновані.

 

 

 

 

 

Зробити цитологічний скринінг можна у Львівському онкологічному центрі, вакцинувати ж дівчаток у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

Лікарі рекомендують проводити щеплення: від 20 до 29 років - 1 раз на 3 роки, віком від 30 до 45 років – 1 раз на 5 років, від 50 років – за показаннями лікарів. Щоб дізнатись про наявність вакцини та як пройти щеплення, потрібно звернутись до свого сімейного лікаря. Він скерує до потрібного закладу й розповість про подальші кроки.

Фахівці закликають усіх жінок дбати про своє здоров’я, вакцинуватись та регулярно відвідувати гінеколога. Це не займе багато часу, але може врятувати найцінніше, що у вас є – життя. 

Цьогоріч за ініціативи команди Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру проведуть інформаційну кампанію під гаслом «відчуваТИ_себе». 

За цим посиланням можна переглянути відео про те, як запобігти хворобі Рак шийки матки: як попередити? 

 

Читайте також: Лікарі Львівського онкоцентру провели одночасно два оперативні втручання 62-річній пацієнтці

 

За джерелом:

https://loda.gov.ua/news/89946

 

Фото – пресслужби ЛОВА/Фейсбук

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

 

 

Переглядів: 82 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 09.05.2024, 19:27
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024