Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Лютий » 18 » У трьох областях України почали застосовувати ШІ для виявлення туберкульозу
21:31
У трьох областях України почали застосовувати ШІ для виявлення туберкульозу

 

НА ДОПОМОГУ ЛІКАРЕВІ

 

 

 

 

 

 

 

Медичні центри Львівської, Івано-Франківської та Сумської областей уперше

в Україні почали діагностувати туберкульоз за допомогою штучного інтелекту (ШІ).

 

Сучасне обладнання вже використовують медичні працівники, які пройшли навчання. Про це інформує hromadske.uа., з посиланням на повідомлення Центру громадського здоров’я.

Зазначається, що штучний інтелект для автоматизованої обробки діагностичних даних успішно використовують у понад 40 країнах світу. ШІ проводить автоматичний аналіз, читаючи рентген-знімки, і відображає зони потенційної патології у вигляді теплової карти легенів, що дозволяє виявити ураження з імовірністю від 1% до 100%, кажуть у ЦГЗ.

 

 

 

 

 

 

«Ми залучаємо інвестиції для застосування передових технологій, щоби бути на крок ближче до подолання туберкульозу, а також допомагаємо регіонам у впровадженні штучного інтелекту», — прокоментувала завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу ЦГЗ Яна Терлеєва.

 

 

 

 

 

 

Гендиректор Івано-Франківського фтизіопульмонологічного центру Ігор Рудко у коментарі виданню ZAXID.NET наголосив«ШІ не має функції постановки діагнозу. Це лише допоміжна функція, у будь-якому випадку діагноз ставить лікар».

 

 

 

 

 

 

«До війни наша країна посідала одне з перших місць за темпами поширення цього захворювання у Європі. Під час широкомасштабної війни ситуація погіршилися, адже проводиться менше обстежень та рідше виявляються пацієнти на ранніх стадіях хвороби», — говорить голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

 

Захворюваність на туберкульоз

 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, туберкульоз є другою за розповсюдженням причиною смерті у світі. Понад 10 мільйонів людей продовжують щороку хворіти на туберкульоз.

 

Згідно зі звітом ЦГЗ, у 2023 році в Україні було зареєстровано 19 851 новий випадок захворювання на туберкульоз, що на 7,3% більше, ніж у 2022 році.

Рівень захворюваності на туберкульоз в Україні становить 48,4 на 100 000 населення. Найвищі показники спостерігаються у Донецькій, Луганській, Херсонській, Дніпропетровській та Одеській областях.

 

Автор: Іван Д’яконов

 

За джерелом:

https://hromadske.ua/posts/u-troh-oblastyah-ukrayini-pochali-zastosovuvati-shi-dlya-viyavlennya-tuberkulozu

 

Фото – hromadske.uа. та з відкритих джерел

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

Переглядів: 79 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 08.05.2024, 15:16
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024