Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Лютий » 24 » День народження лотереї
22:28
День народження лотереї

 

ЗЛОВИТИ ФОРТУНУ ЗА ХВІСТ  -  ЩАСТИТЬ   ОДИНАКАМ

 

 

 

 

Сьогодні, 24 лютого, всі люди на Землі, що намагаються упіймати

 «фортуну за хвоста», мають змогу відсвяткувати День народження лотереї.

 

 

Лотерея – це акція, у якій бере участь велика кількість людей, купуючи «щасливі» білети. У цей день кожен має можливість ще раз випробувати удачу та купити лотерейний квиток.

 

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

День народження лотереї припадає на 24 лютого недаремно. Саме в цей день у 1466 році відбулася перша подібна акція у одному з бельгійських містечок. Його організатором виступала дружина Яна ван Ейка – відомого фламандського митця. Жінка вирішила відзначити 25-річчя смерті художника та зібрати кошти на пожертвування для бідного населення міста. Сама ж засновниця не отримала з цієї лотереї ніякого зиску.

 

ЛОТЕРЕЯ У ДАВНІ ЧАСИ

 

Та перші розіграші проводилися задовго до лотереї, що була запроваджена в Бельгії. Історики простежують зародження гри у лотереї ще у часи давньокитайської династії Західної Хань, приблизно за 200 років до н.е. У той час люди грали в так звану «гру білих голубів» – різновид кено. Таку назву розіграш отримав через те, що для розсилання результатів лотереї у віддалені райони використовувалися голуби. Частина доходів від цих розіграшів використовувалася для фінансування зведення Великої Китайської стіни.

 

Також римські імператори влаштовувати розкішні вечірки, на яких розігрували дорогі подарунки. Цезар Август запровадив лотерею, на якій розігрувалися скарби, привезені армією з останнього завоювання. Частина доходів від цього розіграшу використовувалася для фінансування утримання громадських вулиць та будівель столиці Римської імперії.

 

ПЕРШІ ЛОТЕРЕЇ У ЄВРОПІ ТА АМЕРИЦІ

 

Лотереї у середньовічній Європі проводились серед знаті. Вони давали учасникам можливість цікаво провести час та зібрати кошти для державних проектів. Так, у 15-17 століттях на гроші, отримані від продажу лотерейних білетів, фінансувалися благодійні організації, будівництво, великі подорожі, утримання північноамериканських колоній тощо.  

У Північній Америці розіграші лотереї розпочалися майже відразу після появи перших колоністів. Це дозволяло колонії збирати достатньо грошей для того, щоб пережити зиму. У 1655 році в поселенні Новий Амстердам (сучасний Нью-Йорк) була організована лотерея, під час якої учасники мали здогадатися, скільки Біблій було продано у місті за певний проміжок часу.

Після громадянської війни 1861-65 лотереї набули великої популярності, оскільки вони давали можливість відбудовувати міста та працювати над іншими проєктами.

 

ЛОТЕРЕЇ У ЧАСИ СРСР

 

У часи Радянського Союзу існувала державна монополія на організацію розіграшів. На зібрані від лотереї кошти забезпечувалося фінансування спортивних заходів та самих спортсменів. Проте здебільшого лотерейні квитки продавалися примусово.

У 1970 році стартувала найвідоміша у СРСР лотерея «Спортлото 6 з 49». Першою його учасницею стала школярка Марія Обухова. Розіграш швидко набув популярності серед громадян, і згодом щотижня у лотереї брали участь близько 6 мільйонів осіб, що збагачувало бюджет держави на 150 мільйонів рублів щорічно. Вважається, що покупці лотерейних квитків на 80% забезпечували олімпійський бюджет.

 

ЛОТЕРЕЙНИЙ БІЗНЕС В УКРАЇНІ

 

Сьогодні в Україні розігруються виключно державні лотереї – половина доходу від проданих білетів зараховується до призового фонду, а до 25% – до держбюджету. Державні грошові лотереї щорічно приносять до бюджету від 50 до 100 мільйонів гривень.  Незаконні дії з лотерейними квитками, а саме – виготовлення, продаж підробок та інше караються відповідно до Кримінального кодексу України.

 

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ЛОТЕРЕЮ

 

  • Найчастіше успіх при розіграші лотерейних білетів мала мешканка США Джоан Гінтер. Вона вигравала джек-пот аж 4 рази. Найбільшим її виграшем стали 10 мільйонів американських доларів у 2008 році. Журналісти виявили, що жінка була професором математики та викладала статистику в університеті Стенфорду. Так що, ймовірно, її результати ґрунтуються на розрахунках, а не на “сліпій удачі”.
  • Завдяки відомій кінокомедії в СРСР популярною стала фраза про лотерейні білети: «Не будуть купувати – відключимо газ!».
  • Статистичні дані свідчать про те, що близько 80% людей, що зірвали джек-пот, не здатні ним розпорядитися належним чином. Вони не знають, як заощадити та примножити кошти. Більшість щасливчиків швидко стають банкрутами.

 

ЯК ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ЛОТЕРЕЇ?

 

Свято не є дуже поширеним незважаючи на акції, що нерідко проводяться організаторами державної лотереї. Все ж працівники цієї сфери збираються на корпоративи та відзначають День народження лотереї у вузькому колі колег та рідних.

В той самий час кожна людина може спробувати свою удачу та придбати декілька лотерейних білетів. До речі, кілька білетів лотереї можна придбати у подарунок своїм знайомим.

 

За джерелом:

https://daytoday.ua/podiya/den-narodzhennia-loterei/#google_vignette

 

Фото – ілюстративне

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

 

 

 

Переглядів: 70 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 09.05.2024, 02:29
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024