Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Березень » 8 » Міжнародний жіночий день (День боротьби за права жінок)
11:20
Міжнародний жіночий день (День боротьби за права жінок)

 

ЗІ СВЯТОМ ЖІНОК ВСЬОГО СВІТУ!

 

 

 

 

 

 

 

8 березня в багатьох країнах планети відзначають свято всіх жінок і дівчат -

Міжнародний жіночий день, символ весни і краси, ніжності і радості життя.

 

Міжнародний жіночий день (8 березня) - всесвітній день, присвячений історичним, культурним і політичним досягненням жінок. Цей день також є днем ​​дій проти гендерної нерівності в усьому світі.

Всі ми знаємо, що світ не може існувати без жінок. Це день, щоб оцінити їхні переваги! Великі і маленькі організації об'єднуються, щоб показати жінкам, наскільки вони цінні в сучасному суспільстві.

8 березня більше ста років тому стало святом для мільйонів жінок по всьому світу. Однак не всі зможуть пояснити, чому жіночий день святкують саме в цей день, хто його придумав, чи завжди 8 березня було святом весни і краси і головне - хто почав в цей день дарувати жінкам подарунки і квіти.

Вперше свято жінок було відзначене в 1909 році в США з ініціативи Соціалістичної партії Америки. Власне, походження Восьмого березня було повністю політичним.

Насправді точно невідомо, коли і яким чином мітинги за права змінилися на подарунково - квітковий флер. Можливо, це почалося в радянські часи, коли революційний підтекст жіночого дня почав згасати, а традиційні акценти зрушили на знакові риси жінки - жіночність, радість, красу і на материнство, як на жіноче покликання.

У 1975 році 8 березня отримало офіційний статус міжнародного. У той рік Генеральна Асамблея ООН закликала всі країни проголосити відповідно до їх історичних та національних традицій будь-який день року Міжнародним днем ​​прав жінок і миру. Таким чином світова спільнота здійснило спробу вийти за межі чітко визначеного жіночого дня.

Так історично склалося, що через кілька десятиліть після введення свята в цей день жінкам стали дарувати квіти і подарунки. І цей атрибут викликає у сучасних феміністок обурення - мовляв, Восьме березня, якщо і має існувати, то тільки в світлі залучення уваги до гендерній нерівності.

Поки що 8 березня відзначають на державному рівні в таких країнах: Азербайджані, Вірменії, Анголі, Білорусі, Гвінеї-Бісау, Замбії, Кенії, Буркіна-Фасо, В'єтнамі, Грузії, Ізраїлі, Казахстані, Камбоджі, Киргизстані, Китаї, Республіці Конго, Кореї, Лаосі, Молдові, Монголії, Мадагаскарі, Латвії, Непалі, Узбекистані, Таджикистані, Туркменістані, Росії, Уганді, Україні.

 

ЩО ПОДАРУВАТИ НА 8 БЕРЕЗНЯ?

 

Попри обурення феміністок, сьогодні, 8 березня, жінки отримують квіти, солодощі, інші подарунки та чують побажання краси, ніжності, радості. В першу чергу вітають матерів, бабусь, родичок.

Зрозуміло, можна сказати, що в цей день буде доречно дарувати подарунки дівчаткам просто тому, що вони чудові і без них в цьому світі було б набагато менше краси і привабливості.

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну в суспільстві ставлення до подарунків та атрибутів будь-якого свята різко помінялось. Тому даруйте увагу та тепло сердець, заздалегідь питайте про нагальні потреби, сьогодні це можуть бути навіть провізія та засоби гігієни. Звісно, підтримка Збройних Сил України має бути в пріоритеті. Ми всі бажаємо їм найскорішої перемоги України над заклятим ворогом!

 

ЧОМУ ВАЖЛИВИЙ ЦЕЙ ДЕНЬ?

 

Щороку свято проводиться під егідою ООН, де розглядаються окремі теми, що пов’язані з проблемами жінок у всьому світі. В 2024 році вибрали і затвердили гасло: «Інвестуйте в жінок: Прискорення прогресу».

На жаль, кожного року все ще актуальною залишається тема рівноправ’я, що особливо гостро постала в часи пандемії коронавірусу. Карантин, прийнятий задля того, щоб стримати зростання нових випадків важкого захворювання, приніс різні наслідки для чоловіків та жінок.

Коли дитячі освітні заклади закривалися на карантин, жінки були змушені поєднувати догляд за дітьми з роботою та хатніми обов’язками. Саме представниці слабкої статі стали на передову боротьби з вірусом та наражали себе на небезпеку захворіти, оскільки медичні сестри, продавчині супермаркетів, доглядальниці – у своїй більшості жінки.

Тому, наприклад, Міжнародний жіночий день в 2021 році мав привернути увагу спільноти на рівноправне майбутнє для жінок, яке б гарантувало однакову заробітну плату, розподіл неоплачуваних хатніх обов’язків та догляду за неповнолітніми та членами родини з обмеженими можливостями, перемогу над проявами насильства тощо. “Жіноче лідерство” – тема Міжнародного жіночого дня 2021 року.

Досягнення гендерної рівності та добробуту жінок у всіх аспектах життя є більш важливим, ніж будь-коли, якщо ми хочемо створити процвітаючу економіку та здорову планету. Тож запрошуємо всіх приєднуватися до святкування 8 березня 2024 року в Міжнародний жіночий день під гаслом “Інвестуйте в жінок: Прискорення прогресу”.

Підтримайте нас, використовуючи хештег #InvestInWomen

 

За джерелами:

https://daytoday.ua/podiya/mizhnarodnyy-zhinochyy-den-den-borotby-za-prava-zhinok/

https://celebratoday.com/uk/events/march/08/international-women-s-day

 

Фото – ілюстративне

#ЛичаківськаРОмЛьвоваТЧХУ

 

 

 

 

Переглядів: 86 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Середа, 08.05.2024, 23:02
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024