Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Березень » 24 » Сьогодні - День фтизіатра
16:53
Сьогодні - День фтизіатра

ПРОФЕСІЙНЕ СВЯТО - БОРЦІВ ІЗ СУХОТАМИ

 

 

 

 

 

 

 

24 березня лікарі - фтизіатри відзначають професійне свято – День фтизіатра. Дату

обрали на честь дня відкриття туберкульозної палички Робертом Кохом у 1882 році.

 

 

І це знаменно, адже фтизіатр - це лікар, який вивчає закономірності розвитку туберкульозної інфекції в організмі, її клінічні прояви, а також лікує пацієнтів, інфікованих паличкою Коха.

Лікарі-фтизіатри, або як їх у давнину називали, – «борці із сухотами», - займаються хіміопрофілактикою туберкульозу, поліпшенням умов життя пацієнтів, їх працевлаштуванням, підбором ортопедичних пристосувань. Направляють на санаторно-курортне лікування, при необхідності визначають групу інвалідності.

Також лікар-фтизіатр лікує легеневі та позалегеневі форми туберкульозної інфекції: верхніх дихальних шляхів, бронхолегеневої системи, травної, сечостатевої, серця, печінки, нирок, очного та опорно-рухового апарату, шкіри, центральної нервової системи, лімфовузлів.

Основними обов'язками лікаря-фтизіатра є: діагностика та обстеження пацієнтів з підозрою на інфікування паличкою Коха; лікування пацієнтів, хворих на туберкульоз; диспансеризація та профілактичні огляди, динамічне спостереження за пацієнтами, які пройшли курс терапії, і особами, які контактували з ними; вакцинація і ревакцинація; реабілітаційний комплекс заходів: профілактичні курси терапії, соціальна допомога (окрема квартира, харчування, працевлаштування) і багато іншого.

Всі ми знаємо, що туберкульоз - це інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом і без відповідного лікування особа, хвора на активну форму туберкульозу, щорічно може заразити в середньому 10-15 осіб.

На сьогоднішній день, туберкульоз, як і раніше є провідною причиною смертності від інфекційних хворіб в світі. Лікарів-фтизіатрів катастрофічно не вистачає, що не дивно, оскільки у них дуже високий ризик зараження.

Ми приєднуємося до численних привітань на адресу наших лікарів-фтизіатрів, і бажаємо їм міцного здоров’я, успіхів у їх життєво необхідній праці, теплого затишку для домашніх вогнищ!

 

За джерелом:

https://celebratoday.com/uk/events/march/24/day-of-the-phthisiatrician

 

Фото – з відкритих джерел 

#Український_Червоний_Хрест_Личаківського_району

 

Переглядів: 67 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 08:29
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024