Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2024 » Квітень » 17 » ГО «Український Червоний Хрест Львівської області» провів акцію на ознаменування 106 – річчя заснування ТЧХУ
15:40
ГО «Український Червоний Хрест Львівської області» провів акцію на ознаменування 106 – річчя заснування ТЧХУ

 

КРАПЛЯ КРОВІ – ДАРУЄ ЧАС

 

 

 

 

 

 

 

У Львівському обласному центрі служби крові 17 квітня червонохрестівці

безкоштовно здали кров для порятунку тих, хто цього конче потребує.

 

 

 

 

 

 

 

 

Комунальне некомерційне підприємство Львівської обласної ради «Львівський обласний центр служби крові» заготовляє, як відомо, цільну кров, плазму і тромбоцитну масу. У воєнне лихоліття  ця робота – безцінна. На сайті організації і нині зазначено: «По всій Україні військовим та цивільним бракує донорської крові!»

 

 

 

 

 

 

Нині, 17 квітня, у цьому Центрі відбулася акція ГО «Український Червоний Хрест Львівської області», присвячена здачі крові на ознаменування 106 – річчя заснування ТЧХУ.

 

ЗАДУМ БЛАГОДІЙНОЇ АКЦІЇ

 

Установчий з'їзд Українського Червоного Хреста відбувався 15-18 квітня 1918 року під гуркіт канонади українсько - більшовицької війни. Ріками лилась кров. І перше, що треба було зробити, це організувати донорський рух для порятунку життя поранених.

Багато води утекло з того часу. Але і нині триває майже така сама війна, з тими самими ворогами, і донорська кров знову потрібна, як ніколи раніше.

Якщо абстрагуватися від подій в Україні того часу, то згадаймо, що Міжнародний Комітет Червоного Хреста, заснований в 1869 році в Женеві, входить в число засновників Всесвітнього дня донорів крові, тому що такі проблеми як нині у нас в країні, часто виникають й в інших державах світу.

 

 

ЗГОЛОСИЛИСЯ ДВАНАДЦЯТЕРО ЛЮДЕЙ

 

 

 

 

 

 

 

І ось цей день прийшов. На чолі групи львівських червонохрестівців, котрі побажали здати кров, ініціатор заходу - Тарас Курилець, заступник голови  ГО «Український Червоний Хрест Львівської області». Та це і зрозуміло, адже по сумісництву йому випало бути також і координатором напрямку «Перша допомога».

 

 

 

 

 

 

 

 

«Зараз йде війна, тому ми всі розуміємо, наскільки важливу робимо справу, здаючи кров. Окрім того, я — патріот. А донорство це також велика допомога нашим захисникам», — сказав Тарас Курилець.

 

 

 ЯК ВІДБУВАЄТЬСЯ ЗАБІР КРОВІ

 

 

 

 

 

 

Процедура забору крові проходить наступним чином. Потенційного донора спочатку оглядає лікар-терапевт. Це необхідно і дуже важливо. Оскільки донором може бути не кожний.

 

 

ХТО МОЖЕ СТАТИ ДОНОРОМ

 

 

 

 

 

Існують абсолютні протипоказання до донорства. Це: СНІД, носії ВІЛ-інфекції, сифілісу вродженого або набутого, вірусних гепатитів, позитивного результату дослідження на маркери вірусних гепатитів, усіх форм туберкульозу та інших небезпечних хворіб.

Крім того, люди похилого віку та діти, яким не виповнилося 18 років, для забору крові не допускаються.

Також кров можна здавати лише через півроку після пологів, штучного переривання вагітності, нанесення татуювання.

 

 

 

 

 

 

 

 

«Ще має бути підготовка до здачі крові. Так, звечора після 18 години варто утриматися від жирної їжі, не палити, не вживати спиртне. Вранці під час сніданку також утриматися від жирної їжі. У якості сніданку, наприклад, може бути чай з галетним печивом. Ще необхідно за 2 дні до здачі крові припинити вживати ліки», — розповідає заступник директора, голова первинного осередку Українського Червоного Хреста Центру служби крові Ігор Горбаль.

За словами Ігоря Михайловича, здоровим людям здавати кров навіть корисно, оскільки відбувається оновлення всіх формених елементів крові, зокрема еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів. Таким чином це сприяє оновленню та оздоровленню організму.

 

 

 

 

 

 

Через 61 день після здачі крові людина може стати донором повторно. Після огляду лікаря у людини, яка збирається стати донором, лаборантка бере аналіз крові. І тут же — на місці визначає групу та показник гемоглобіну. Якщо гемоглобін низький, то здавати кров не можна.

 

 

 

 

 

 

Якщо все добре, донору пропонують солодкий чай з печивом, аж тоді власне відбувається процедура забору крові. Норма здачі крові — 450 мл.

 

 

 

 

 

 

Після здачі крові донору видають талон на обід і довідку про звільнення від роботи у день здачі. Вихідним буде й наступний день, який за бажанням можна приєднати до щорічної відпустки.

 

 

ВРЯТУВАТИ ЧИЄСЬ ЖИТТЯ МОЖЕ КОЖЕН

 

 

 

 

 

 

«Це дуже своєчасна акція червонохрестівців, - сказав Ігор Михайлович. - Одна здача крові може врятувати життя трьох людей. Тому стати донором, це — зробити донат у нашу Перемогу над ворогом. Закликаю мешканців Львівщини долучитися до ініціативи Українського Червоного Хреста».

За його словами, донована кров буде розподілена серед медичних закладів міста для лікування пацієнтів та надання екстреної допомоги у разі нещасних випадків. Також частину її відправляють у «гарячі точки».

 

 

 

 

 

 

 

Центр служби крові працює з понеділка по п'ятницю та кожну першу суботу місяця з 8.30 до 13.00 год. Розташований він за адресою: Львів, вул. Пекарська, 65.

Донорам крові слід мати із собою паспорт або посвідчення водія..

 

 

 

 

 

 

 

Як ми уже повідомляли, 11 квітня, у рамках проєкту “Твоя кров. Моє життя. Наша перемога” у Львові розпочав публічну роботу перший в Україні повноцінний Мобільний центр крові. Його графік роботи можна дізнатися у Львівський обласний центр служби крові. Він працюватиме у наперед визначених локаціях у різних районах міста, так що всі охочі отримають змогу скористатися його послугами.

 

Фото – Ірина Апостолюк 

#Український_Червоний_Хрест_Личаківського_району

 

 

 

 

Переглядів: 122 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 09.05.2024, 08:34
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024