Український Червоний Хрест Личаківського району ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Серпень » 13 » Зі світу по нитці
12:26
Зі світу по нитці

ЧИМ МІРЯЮТЬ МИЛОСЕРДЯ

У світі є речі – безцінні: совість, доброта, чуйність, щирість... До них належить і почуття милосердя. Однак у повсякденній практиці працівників Товариства Червоного Хреста керівництву треба вести облік виконаної роботи, а рядовим працівникам – облікувати те, що було ними зроблено.Можна вести хронометраж робочого часу, писати звіти, заповнювати різні формуляри, але все це – бюрократична тяганина, яка тільки заважає працювати. Ось і було вирішено, що облік роботи і пропаганда гуманізму Товариства Червоного Хреста повинні бути суміщені. Таким документом, і водночас посланням милосердя, і служить марка «Членський внесок», взірці яких подаємо на цій сторінці.




У двадцяті роки, коли в УРСР сильною була хвиля українізації, в республіці було запроваджено марки Товариства Червоного Хреста, вартість яких не перевищувала 15 коп. Та змінилися часи, змінилися і марки. Все було закільцьовано на Москву, українські марки зникли зовсім. Ностальгія за тими часами залишилася. Вона іноді приймає несподівану форму. Прикладом може послужити марка, яку публікуємо нижче. Вона має внизу латинський напис. Це не що інше, як інтернет-адреса сайту Одеської обласної організації ТЧХ.Гарний рекламний прийом? Безперечно. Та чи допомагає це мати збільшення  поступлень? От цікаво би дізнатися у ініціаторів оригінального новаторства.




В часи "купономанії" в незалежній Україні в 1991 – 1997 рр.Товариство Червоного Хреста, якому заново довелося перереєстровувати Статут, залишилося без марок взагалі. Пожертви надходили спонтанно, і банківська платіжка була єдиним документом про зроблену пожертву. Десь аж в 1998 -2000 рр. були випущені невеликі пробні серії марок з різним номіналом. Прижилися ті, що були по 50 коп та по 1 грн. Оберти інфляції, хоч повільно, але підточували українські гроші. То ж тепер в обігу марки по 5 та по 2 грн. Та не треба бути провидцем, щоб зробити прогноз: скоро і їх прийдеться, мабуть, здавати в архів. Якими будуть наступні серії, можна тільки гадати. В РО ТЧХ середніх розмірів, з мешканцями 110-120 тисяч населення, в середньому збирають з великими труднощами за такі марки по 45-50 тисяч грн. Торік по всій Україні марок "Членський внесок" розповсюдили на 2168500 грн.

На перший погляд - дуже велика сума. Але якщо взяти до уваги середню кількість запитів потребуючих, то вийде, що потрібно таких благодійних внесків у сто разів більше. Доки наші вітчизняні жертводавці чухають потилицю, вирішуючи проблему - купитичи марку "Членський внесок" за 2, чи за 5 грн, якщо вже не випадає відмовитися зовсім або ще краще -  відправити волонтера-червонохрестівця за пожертвою до сусіда, дефіцит коштів на благодійність Товариство покриває, в основному, за рахунок доходів від вкладених інвестицій та від виконання фандрайзингових програм. Торік ця цифра становила майже 130 мільйонів грн.
  .
Використання марок типу «Членський внесок» знайшло визнання і за кордоном. Цю практику схвалюють і пропагують в штаб-квартирах Національних Комітетів Товариств Червоного Хреста інших країн. Нині  – це міжнародна загальноприйнята практика. В тому числі і в мусумальнських країнах, де створені і діють організації Товариства Червоного Півмісяця. 

 




Художники-мініатюристи дуже часто, розробляючи серії поштових марок, використовують тематику милосердя, особливо з епізодів діяльності ТЧХ і ЧП. Так, у річницю 150-річчя з дня народження А. Дюнана, засновника Товариства, для пошти республіки Конго було створену оригінальну марку в марці, чим автори підкреслювали, що купуючи її, покупець одночасно робить доплату на благодійність в межах всього світового співтовариства.




У колекціях філателістів зібралося чимало поштових марок, присвячених діяльності Товариства Червоного Хреста, його визначним датам, донорству, поширенню санітарних та гігієнічних знань серед населення, охороні здоров»я тощо. Деякі з них, заради цікавості, ми могли би публікувати на нашому сайті.



Перед нами - українська поштова марка, випущена Укрпоштою в 2003 р. Нею було ознаменовано 85-річчя заснування у 1918 р. Товариства Червоного Хреста України. Колекціонери кажуть, що кореспонденти УНІАН зробили у день спецпогашення фотографію з цієї нагоди, на якій зафіксували тодішнє керівництво держави і Товариства, а також Укрпошти. Було це 8 років тому, фото потрапило в архів, і тому є певні труднощі у його пошуках. Якщо б хто-небудь з відвідувачів взяв на себе таку місію архіваріуса, було би цікаво побачити його на нашому сайті.

Запрошуємо колекціонерів поділитися своїми раритетами, адже від віртуальної мінії-виставки, марок аж ніяк не убуде. Будемо дуже раді діалогу з філателістами, їх довірі до адміністрації сайту, і початку плідного співробітництва.
...............................

ВІДГУКИ  ВІДВІДУВАЧІВ:

Сьогодні, 15 вересня, до нас надійшов відгук на публікацію "Чим міряють милосердя" від відвідувача сайту, філателіста, Заслуженого зв"язківця України, ветерана Української та Львівської пошти Петра Гарматія.



У своєму листі, Петро Семенович Гарматій (на знімку), зокрема, проясняє подробиці створення і запуску в обіг першої поштової марки, присвяченої Товариству Червоного Хреста України. Він, зокрема, пише:   

"Це марка №508 по каталогу Укрпошти, автор Василь Василенко ,  формат 52х25 мм замовлення 3-3014 16.01.2003 "Зігріймо добротою самотніх і немічних,старих і убогих!" Перфорація гребінчата 13\3/4;14\1/4 номінал 0-45 коп тираж 500000 Захист-в УФ променях світяться зображення серця і руки; мікротекст" В.Василенко"

Конверт "Першого дня" № 191"Товариство Червоного Хреста України", автор - Олексій Бородачов, спецпогашення було 18.04.2003 року у ВПЗ Київ-1»

  Лист філателіста 

  ГОРДІСТЬ МОЄЇ  КОЛЕКЦІЇ

До нас надійшов лист філателіста Леся Гвіздецького зі Львова, який пропонуємо вашій увазі:



Шановні панове!

Я хоч і філателіст зі шкільної лави, але маю у колекції і марки, які належать не Пошті, а Товариству Червоного Хреста. Нижче – одна з них. Як мені підказали знаючі люди, вона ходила в обігу десь у  20- роки, коли в УРСР сильною була хвиля українізації. Саме тоді в республіці було запроваджено марки Товариства Червоного Хреста, вартість яких не перевищувала 15 коп. Та змінилися часи, змінилися і марки. Все було закільцьовано на Москву, українські марки зникли з обігу.


На знімку: перша марка РФ, яка була попередником марок ТЧХ Росії

Використання марок типу «Членський внесок» знайшло визнання і за кордоном. Цю практику схвалюють і пропагують в штаб-квартирах Національних Комітетів Товариств Червоного Хреста інших країн. Нині  – це міжнародна загальноприйнята практика. В тому числі і в мусумальнських країнах, де створені і діють організації Товариства не Червоного Хреста, а Червоного Півмісяця.

Поштово - митна марка Туреччини. Збір у фонд Товариства Червоного Півмісяця (1928, 1 піастр).



Герой боїв у Моравії та сестра милосердя  вшановані на марці Товариства Червоного Хреста в Чехії.


   

Французька листівка 1915 р., випущена на честь визнання важливої ролі медичного персоналу Товариства Червоного Хреста Франції у Першій світовій війні

У моїй колекції чимало поштових марок, присвячених діяльності Товариства Червоного Хреста, його визначним датам, донорству, поширенню санітарних та гігієнічних знань серед населення, ороні здоров»я тощо. Деякі з них, заради цікавості, поміщаю нижче:


1956 год: «Охраняйте здоровье трудящихся!»


1956 год: «Приобретайте санитарные знания!»


1958 год: «40 лет Общества Красного Креста и Красного Полумесяца СССР»


1958 год: «40 лет Общества Красного Креста и Красного Полумесяца СССР»


1965 год: Донорство почётно!


1973 год; 50 лет Союзу Обществ Красного Креста и Красного Полумесяца СССР


1988 год: "125 лет Международному движению Красного Креста и Красного Полумесяца" 


1988 год: "40 лет Всемирной организации здравоохранения"

Хотілось би почути думку інших філателістів про ці марки, а також побачити фрагменти їхніх колекцій, присвячені Товариству Червоного Хреста.

 Ваш прихильник,                                                                                                                                                                                                      філателіст Лесь Гвіздецький, м.Львів








Переглядів: 2299 | Додав: Untitled
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 14:49
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024