Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Серпень » 14 » Для хакерів напишуть аналог Женевської Конвенції
21:01
Для хакерів напишуть аналог Женевської Конвенції
Майже п'ять років триває кібервійна — серія найбільших в історії хакерських атак.
Фахівці компанія McAfee, яка займається питаннями мережевої безпеки, розповіли про кібер-війну, яка почалася п'ять років назад і триває до сьогоднішнього дня.

«Навіть ми здивовані масштабами скоєного і зухвалістю, з якою діяли зловмисники. Найзухвалішим чином хакери зламували захист і викрадали особисті дані міжнародних компаній і урядів різних держав», — відзначив віце-президент McAfee Дмитро Альперович.

Як повідомляє The Washington Post, кібератаки торкнулися 72 комерційних компаній, міжнародних і урядових організацій. У їх числі опинилися: секретаріат ООН, Міжнародний олімпійський комітет, агентство Associated Press, державні установи США, Тайваню, Індії, Південної Кореї, В'єтнаму, Канади, ряд оборонних компаній. Велика частина цілей хакерів розташована на території США.

У McAfee цю серію кібератак назвали «Операція "Тіньовий щур"» (Operation Shady RAT). На їх думку, метою атак була крадіжка секретної інформації ,і всі вони були сплановані і здійснені з одного джерела. При цьому в компанії відмовилися його назвати.

Експерт в області мережевої безпеки Джеймс Люіс упевнений, що за кібератаками стоїть Китай. На його думку, на це вказує список цілей, зокрема, присутність в нім Тайваню і олімпійських організацій, атаки на яких були здійснені якраз напередодні підготовки до Ігор в Пекіні в 2008 році.

По словах Люіса, в Китаї займаються кібератаками щонайменше з 1998 року. Так, на початку 2010 р. компанія Google звинуватила китайських хакерів в зломі своїх серверів і пригрозила припинити свою діяльність в КНР. Як повідомили в компанії, метою кібератаки були аккаунти  китайських правозахисників.

США, у свою чергу, теж активно готуються до ведення кібервійн. Торік в Штатах створили спеціальний військовий підрозділ USCYBERCOM. Як тоді повідомлялося, програмісти в погонах не тільки займатимуться захистом американських серверів, але і будуть наносити превентивні кіберудари по супротивникові.

Фахівець з військової етики Державного університету в м. Буффало (штат Нью-Йорк, США) Ренделл Діперт пропонує подумати  про необхідність створення  аналога Женевської Конвенції 1949 р., та її Додатків 1977 р., щоб можна було виробити якісь обмеження для кібервійн.

«Кіберпротивники  прагнуть знищити бази даних, відключити системи зв'язку, очистити банківські рахунки, занурити в темряву цілі міста, зупинити виробництво, внести хаос у систему охорони здоров'я і т.д. до безконечності, — пояснює пан Діперт. — Але на відміну від звичайних воєн, кібербитви  не регулюються нічим, що хоч би віддалено нагадувало Женевську Конвенцію. Не існує ніяких меж, ніяких стандартів міжнародного права, які б обмежували кібервоєнних злочинців».

Учений вважає, що просто узяти і перенести положення Женевської Конвенції на цифрові військові дії - неможливо. Адже в основі цього міжнародного Документу закладено гуманізм та інші моральні цінності, що не мають очевидних аналогів для нинішніх умов кібервійн. Оскільки це порівняно нова галузь, колишні політичні теорії (утилітаризм, кантівські побудови, теорія природного і звичаєвого права) до неї не підходять зовсім.

Звичайна війна ведеться заради спричинення фізичної шкоди людям і знищення матеріальних об'єктів. Кібербійня не приводить до подібних наслідків безпосередньо, проте умисне знищення або пошкодження даних або алгоритмів у комп»ютерних мережах здатне зспричинити величезну шкоду людині, машинам, інфраструктурі, а це – так чи інакше, відіб»ється на благополуччі людей, але…опосередковано.

Ренделл Діперт не голослівний. Він працює над теорією, в основу якої покладені деякі виводи теорії ігор. Учений указує на те, що подібними міркуваннями керувалися, зокрема, ядерні держави в перші роки холодної війни. Відповідно, кібервійна, на його думку, найближчими роками розвиватиметься за тим же сценарієм: від невеликих диверсій, інформаційних  баталій і тому подібних дій, які направлені на те, щоб випробувати нову зброю, і до прийняття  якоїсь рівноваги.

Свої думки Діперт виклав у статті «Етичні питання кібервійни», що опублікована на сайті Консорціуму з нових технологій, військових дій і національної безпеки.

Нагадаємо, що кібервійни бушують вже щодня. Зовсім недавно хакери з Росії використовували сервери компанії Microsoft для своїх цілей. Добре поставлена робота державного хакерства і в Китаї.

Нагадаємо, що раніше вчені стверджували, що масштабні кібервійни, навряд, чи можливі у принципі.
Переглядів: 984 | Додав: Untitled
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 01:19
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024