Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Серпень » 19 » За межею милосердя
02:15
За межею милосердя
ЛЮДИ  АБСУРДУ, ЧИ НОВОЇ ЕРИ ?

Твариство Червоного Хреста за своїм статусом є організацією, що у мирний час своєю головною метою бачить працю на ниві милосердя. Це – боротьба з бідністю, хворобами, звичаєвими забобонами тощо. Але це все – не що інше, як наслідок способу життя і мислення людини, яка стала пацієнтом ТЧХ.




В 1973 р. вийшов у світ роман видатного японського письменника Кобо Абе «Людина -коробка». В ньому зображено втечу від суспільства. Дія сюжету розвивається в екзотичний і, на перший погляд, навіть сміховинний спосіб: людина одягає на себе картонну коробку, яка доходить їй до пояса. Здавалося б, звичайне дивацтво, але у філософській площині воно призводить до кардинальної перебудови всієї психології, всього способу мислення людини-коробки, яка по-новому починає дивитися на світ, новими, вільними від нього, від його абсурду і жорстокості очима.

З часом людей-коробок на вулицях міста стає все більше, але інші, "звичайні" люди, їх просто не помічають, вони для них - пусте місце, яким, за великим рахунком, є для них й усе інше їхнє оточення, усі люди, з якими вони спілкуються, підтримують зв'язки, але насправді долі яких їм байдужі. Таким чином, метафоричний образ коробки, яку на себе одягає герой, стає тут духовним символом відчуженості людини взагалі. Таким е невтішний висновок письменника щодо концепції людського буття.

Помер японський письменник-провидець Кобо Абе в 1993 р. Та і він не міг угадати, що всього через сім років, у 2000 р., з»являться люди «абсурду», які виступлять зі своєю філософською платформою – боротьби за збереження довкілля шляхом запровадження суворого вегетаріантства і обмеженні себе у всьому буквально: від пересаджування з автомобілів на велосипеди і зі звички ходити на обід в ресторани  і  харчуватися… зі смітників (!). Цих людей називають «фріганами». Докладніше про них можна прочитати у матеріалі журналістки «Кореспондента» Людмили Єгоршиної «Фрігани».

Так називають себе радикальні екосексуали, захисники навколишнього середовища, борці проти надмірного споживання  чого завгодно — від продуктів харчування до розкішних меблів. Вони відмовляються купувати товари за гроші, стверджуючи, що все необхідне для життя можна знайти серед відходів, в тому числі і… на смітнику.


Фріганом може бути людина рядової професії: викладач, бухгалтер, клерк.
Перший маніфест фріганів (від англ. free — вільний і vegan — строгий вегетаріанець) «Чому фріган?» написаний анонімним веганом і опублікований в 2000 році. У 2003-му, коли American Dialect Society назвала «фріган» словом року, воно увійшло до ужитку разом із словом «метросексуал».

Фрігани вважають, що люди, купуючи і викидаючи їжу, одяг і інші товари, дуже багато і не по ділу витрачають гроші. Тому активісти руху прагнуть використовувати для життя лише сміття і відходи цивілізації. Фріган повинен перевести свою машину на альтернативне паливо, наприклад, етиловий спирт, а ще краще — їздити на зібраному з підручних засобів велосипеді. Він не користується одноразовим посудом, задовольняється мінімумом одягу, економить воду і енергію, живе в сквотах, не витрачаючи гроша на житло. Якщо працює, то небагато, щоб мати можливість купувати товари, які не знайти на смітнику, наприклад, ліки.

При цьому не можна сказати, що всі фрігани — мандруючі маргінали і сквоттери. У деяких є будинок і робота. Фріганом може бути людина рядової професії: викладач, бухгалтер, клерк. Не всякий фріган — вегетаріанець, їсти м'ясо птаха, чи ласувати рибою не заборонено, головне — не купувати їх, а діставати безкоштовно.

Фрігани закликають бойкотувати крупні корпорації, і кепкують з них, переінакшуючи логотипи: Taco Bell - перетворюють на Taco Hell («Пекло Taco»), Starbucks — в Bigbucks («Великі бабці»), Evian — в Naive («Наївний») і так далі.

У 2006–2007 роках фріганів почали на всі лади висміювати в ЗМІ: у ABC, CNN, The Guardian, New York Post, NY Daily News таі інших солідних виданнях. Приводів пошуміти було досить: у репортажах незмінно фігурували слова «смітник» і «сміття», а у відеоматеріалах демонстрували фріганів, які пірнали в баки за провізією, і тут же її дегустували.

Між іншим, на сайті freegan.info на допомогу початківцям подані адреси найбільш ласих смітників. Шукати їжу рекомендується поряд з крупними супермаркетами, які часто викидають товари цілими коробками. Можна поживитися і за рахунок ресторанів, особливо тих, які пропонують фастфуд, оскільки вечорами вони відправляють в сміттєвий бак не все з'їдене за день. На сайті приводяться і корисні ради, типу: обзаведіться рукавичками і ліхтариком; якщо в контейнері нічого не опинилося вчора, це не означає, що там нічого не буде завтра; навколо контейнера після вас повинно бути так само чисто, як і до вашої появи. Серед пропагандистських заходів, які влаштовує freegan.info,- семінар «Як зробити з декількох зламаних велосипедів один, що працює». Фріганам із стажем пропонується прийняти участь в змаганнях Dumpster Diving (пірнання на звалищі) — зробити забіг на смітник і повправлятися, хто глибше упірне і дістане кращу «здобич».

«Задумайтеся!» — закликають фрігани: гори сміття збільшуються, а ресурси планети зменшуються, кількість вуглекислого газу в атмосфері росте, наближаючи глобальне потеплення. Фрігани діють, щоб запобігти екологічній катастрофі. Точніше, навпаки — нічого не купуючи і здобуваючи засоби для життя серед відходів, свідомо - не діють.




Переглядів: 1369 | Додав: Untitled
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 06:44
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024