Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Грудень » 8 » Здоров»я – найцінніший скарб: нова унікальна операція кардіохірурга Миколи Коника
17:59
Здоров»я – найцінніший скарб: нова унікальна операція кардіохірурга Миколи Коника

ЩОБ  ОПЕРАЦІЯ  "КОРЕКЦІЯ  ФОНТЕНА" БУЛА УСПІШНОЮ 

Бродівська  районна газета сповістила, що дівчинці одинадцятирічного віку з селища міського типу Підкамінь зробили унікальну операцію на серці у Львові. Діана Кривда народилася з важкою вадою серця,через що вона ніколи не ходила до школи, бо не дозволяло здоров’я – вчителі приходили додому.

«Наша донечка вже перенесла дві складних операції на серці, – розповідає мама Діанки Наталя Кривда, котра жодного дня не припиняла боротися за життя старшої донечки, – але потрібна була третя – дуже складна і дорога, так звана «корекція Фонтена», яку в Україні не робили, відмовились від неї навіть у Києві. Ми йшли до цієї операції п’ять років». 

За словами Наталії Кривди цієї осені у Львівській обласній клінічній лікарні (відділення дитячої кардіохірургії) вперше в Україні була зроблена операція «корекція Фонтена» її дочці Діані. Крім неї, її провели ще двом дітям – дівчинці з Криму і хлопчикові з Івано-Франківська. Операції були зроблені безкоштовно у рамках програми Люксембурзького Червоного Хреста  "Допомога дітям України з вадами серця".

                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

                                                                                      На знімку: Микола Коник і Діана 

Після довгих роздумів і підготовки оперувати дітей взялися майстри своєї справи: завідувач дитячого кардіохірургічного відділення Львівської обласної клінічної лікарні, де діє відділення серцево-судинної хірургії, Микола Коник разом з французьким колегою, професором Бернардом Айзенманном. 

Тривала операція на серці Діанки - 7 годин. Маленька пацієнтка пробула у лікарні 16 днів. Зараз - доліковується вдома. Почувається дівчинка, за словами мами, добре, хоча процес реабілітації буде ще досить тривалим.

На знімку:  Микола Коник з прооперованими малими пацієнтами з Львівщини, Прикарпаття і Криму, та їх щасливими мамами. 

 

Операція стала можливою і цілком успішною, бо посприяла цьому благочинна багатолітня допомога Люксембурзького Червоного Хреста. Розвіт медицини, зокрема кардіохірургії, ставив і ставить перед лікарями все важчі і важкі для подолання недуги проблеми.   Вирішувати їх можна тільки опираючись на плече свого партнера.. 

Ця співпраця триває 15 років поспіль. Щороку до Львова прибувають колеги з-за кордону. В дитячому кардіохірургічному відділенні Львівської обласної клінічної лікарні, впродовж 4-х днів, з 29 червнв до 02 липня п.р., в рамках Програми "Допомога дітям України з вадами серця" відбулась місія Люксембурзького Червоного Хреста з фахової допомоги лікарям цього відділення. Надавали ії професор-кардіохірург Бернард Айзенманн і кардіолог Ричард Шнайдер.  

Програма Люксембурзького Червоного Хреста є найбільшою для Люксембургу по задіяним коштам та однією з найпотужніших для України по об’єму матеріальної допомоги і кількості прооперованих дітей.

На знімку: під час операції

 

За час тривалості програми "Допомога дітям України з вадами серця" з 1992 р, прооперовано за кордоном 279 дітей з різних областей України з вродженими вадами серця. Цим пацієнтам , переважно, було відмовлено в операціях в Україні, у зв’язку з такими причинами, як:

-           - високий ризик оперативного втручання (давало тільки 5–10%  надії на їх успішність, що вкрай мало)

-           - відсутністю спеціального обладнання для таких складних операцій 

-          - надто високою ціною: вартість одного оперативного втручання коштує від 15 до 20 тисяч Євро  

Тому і не дивно, що облаштування операційної  у Львові проходило повільно, але – неухильно. Так, наприклад, у 2009 році  в обласну  клінічну лікарню Червоний Хрест забезпечив поставку: ангіографічного  комплексу ( 3мільйони 400 тисяч  Євро), інструментарію, дихального апарата, тощо.

Завдяки цим зусиллям, з»явилася змога оперувати дітей з усієї України на базі цього кардіологічного відділення. Перших 30 дітей вже успішно прооперовані у Львові хірургами із Страсбурга.  Розхідний оперативний матеріал фінансується Люксембурзькою стороною.

Медична апаратура зношується, морально старіє. Тож в листопаді 2010 року був завезений новий портативний ультразвуковий апарат, вартістю 40 тисяч Євро.

Загалом же, кошторис даного проекту на сьогодні сягнув кругленької суми - майже 4 мільйони Євро.

Здебільшого унікальні операції проведено за участю керівника клініки професора Бернарда Айзенманна. 

Протягом останніх років програма забезпечує інтенсивний розвиток Львівської дитячої кардіохірургії. Основними напрямками є забезпечення дитячого кардіохірургічного відділення сучасним анестезіологічним, перфузіологічним, діагностичним і моніторинговим обладнанням з сервісним обслуговуванням і навчання персоналу відділення шляхом асистенції під час операцій.

За участю Бернарда Айзенманна (на знімку) в ДКХВ ЛОКЛ були прооперовані 88 дітей, в т.ч. в умовах штучного кровообігу - 68. 

Закордонних партнерів урочисто зустрічали в аеропорту голова Львівської ОО ТЧХ В. Мойсеєнко, заступники головного лікаря - Н. Готь та І.Закалюжний, батьки з прооперованими в Страсбурзі дітьми.

На знімку: перед прес-конференцією (другий зліва - М.Коник, четвертий зліва - В.Мойсеєнко) 

Наступного дня у лікарні була проведена прес-конференція з представниками регіональної мас-медіа. Учасники поділились своїм баченням і намірами стосовно розвитку дитячої кардіохірургії.

Під час місії було проконсультовано 30 дітей з різних регіонів України, майже третина з них раніше перенесли операцію на серці і потребувала подальшої корекції. Також були успішно прооперовані троє дітей на „відкритому” серці зі складними уродженими вадами.

На знімку: обстеження на ехокардіографі із Стразбурга

Напередодні місії дитяче кардіохірургічне відділення ЛОКЛ одержало від Люксембурзького Червоного Хреста два нових ехокардіографічних апарати Vivid S6 і Vivid і, виробництва „General Electric”. Останній апарат є портативним, але зі всіма необхідними можливостями для остаточної кардіологічної діагностики. Завдяки йому, лікарі відділення мають намір обслуговувати консультаціями районні лікарні і пологові будинки у Львівській області, і поза ії межами.

На знімку: Микола Коник і "вдруге народжені" діти

Таким чином, операція «Корекція Фонтена» мала солідне підгрунтя, як у насиченні операціної новою європейською медичною апаратурою, так і у підвищенні фахового рівня львівських кардіологів

Фото - Н. Кривди, М. Коника

 Прес - служба Львівської ОО ТЧХ

Статті за темою: 

1. Двічі народжений - http://lviv-redcross.at.ua/news/2011-09-08-9

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 5224 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 18:37
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024