Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2011 » Грудень » 27 » Лялькотерапія - для дитячої медицини
15:07
Лялькотерапія - для дитячої медицини

АКЦІЯ  «ЛІКАРНЯ  ДЛЯ  ВЕДМЕЖАТ»


Вчора на Прикарпатті в рамках програми Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я "1000 міст - 1000 життів" проходила освітня акція "Лікарня Для Ведмежат". Проект дав змогу відчути себе справжніми лікарями та "вилікувати" свої  м'які іграшки малюкам з Івано-Франківська.

Про це повідомило інформаційно-аналітичне  інтернет-видання з Прикарпаття : http://pravda.if.ua/news-11700.html

Таке дійство не є дивиною для прикарпатців. Так, наприклад, 4 червня на Вічевому майдані з нагоди Міжнародного дня захисту дітей Європейська медична студентська асоціація медиків «ЕМSА», за підтримки Івано-Франківського молодіжного міськвиконкому та комітету фізкультури і спорту міськвиконкому, провели акцію «Лікарня для ведмежат».




Надання медичної допомоги дітям – річ непроста. Щоб уникнути зайвих стресів у малих пацієнтів, лікарям доводиться долати ці фобії при допомозі… гри.

Така методика дозволяє вирішити дві проблеми: зменшує страх дітей перед лікарями та дає  можливість батькам проаналізувати їх поведінку під час співпереживання своїм іграшкам, які захворіли (на прикладі іграшкових ведмедиків).

Європейська асоціація студентів медицини ЕMSA-Львів, на чолі з президентом асоціації Романом Яремкевичем, перейняла досвід у колег із Івано-Франківська (ЕMSA-Івано-Франківськ) і вирішила організувати  для маленьких пацієнтів міста Лева аналогічну акцію.




Багатотиражна газета Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького "Alma Mater", №12, яка вийшла у світ 21 грудня п.р., - опублікувала з цього приводу статтю студентки VI курсу медичного факультету Уляни  Білоус. У ній, зокрема, повідомляється:

«Перша акція в межах програми «Лікарня для ведмежат» відбулася 12 грудня 2011 року у Львівській міській дитячій клінічній лікарні (вул. Пилипа Орлика, 4) в приміщенні «Фітоленд», за сприяння адміністрації лікарні. Мета цієї акції, яку планується проводити на регулярній основі, – полегшення спілкування дітей з лікарями, виховання у малечі відчуття відповідальності, турботи, а також усвідомлення батьками важливості профілактики захворювань у дітей.

Суттю програми є подолання дитячого страху до лікарів та медичних маніпуляцій у формі гри, де діти (віком 6-12 років), іграшкові ведмедики та студенти ЛНМУ імені Данила Галицького – мають певну рольову участь: ведмедики – це пацієнти, діти – батьки ведмедиків, студенти-медики – лікарі. Ця гра дозволяє вирішити дві проблеми одночасно: зменшити страх перед лікарями та дати можливість батькам проаналізувати поведінку своїх дітей у грі, побачити, як вони відчувають, переживають хворобливі стани (на прикладі іграшкових ведмедиків).



 

Перед початком гри всім учасникам пояснили її суть і правила. Після цього безпосередньо почалася цікава та весела гра. 

Лікарі оглянули дітей з ведмедиками, провели діагностичні, профілактичні, лікувальні процедури, а саме: спочатку вони пройшли запис у реєстратурі, а далі по черзі відвідали наступні кабінети – кардіолога, педіатра, травматолога, рентгенолога, хірурга, офтальмолога, оториноларинголога, стоматолога, маніпуляційний кабінет та аптеку.




У кожного з лікарів дитина мала змогу взяти активну участь в обстеженні та лікуванні свого ведмедика, тим самим страх дитини до лікаря цієї спеціальності непомітно зникав під час гри. Наприкінці дійства кожна дитина отримала маленький подарунок та сертифікат на згадку, де було зазначено, що вона подолала страх перед відвідуванням лікарів!»




Статтю Уляни Білоус можна прочитати не лише у паперовому варіанті багатотиражки, але і на веб-сторінці цього навчального закладу: http://www.meduniv.lviv.ua/files/press/alma-mater/AM-11.12.pdf

З викладом текстової частини цієї публікації можна ознайомитися  і на офіційному сайті Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького у блоці «Новин» за адресою: http://meduniv.lviv.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=1470%3An131211&catid=1%3Alatest-news&Itemid=50&lang=uk




Вищезгадані акції – це складові більш широкого явища, яке дістало в медичній науці назву «лялькотерапія». Про деякі її елементи і поширення в Україні, ми подавали відомості у статті   «Ляльки – інваліди» у рубриці «Педагогіка милосердя: вдача дитини формується у грі». Ця публікація розміщена тут, у блоці Новин, на сторінці: http://lviv-redcross.at.ua/blog/2011-12-07-224

 Фото – з  інформ-ресурсу «Правда.if.ua»

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

Переглядів: 1882 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 05:16
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024