Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Травень » 9 » Із історії та сьогодення світового руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця
00:05
Із історії та сьогодення світового руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

БЛАГОДІЙНІСТЬ  І  ЧАС



День Червоного Хреста і Червоного Півмісяця заснований на честь швейцарського

гуманіста Анрі Дюнана, який народився цього дня в 1828 році. У середині минулого

століття з його ініціативи вперше стали створюватися групи добровольців, які

надавали допомогу пораненим на полях битв. У 1863 р. за його ініціативою була скликана

конференція, що поклала початок міжнародному товариству Червоного Хреста. 




На знімку: марка республіки Конго, присвячена А. Дюнану

Офіційно назву Міжнародний Червоний Хрест було затверджено в 1928 р. на 13-й міжнародній конференції в Гаазі, де був прийнятий статут організації, який змінювався згодом у 1952 і 1965 роках.

На ХХУ-й міжнародній конференції ЧХ, що відбулася в жовтні 1986 р., було затверджено нову назву організації - Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. 



На знімку: загін самооборони бурів у англо - бурській війні 1899-1902 рр

Завдання МКЧХ - надання допомоги пораненим, хворим і військовополоненим під час збройних конфліктів, допомога жертвам стихійних лих. Основні принципи діяльності руху - гуманність, неупередженість, добровільність, єдність, універсальність.

В царській Росії товариство Червоного Хреста було створено в травні 1867 р. під назвою «Товариство опіки поранених і хворих воїнів»; в 1918 р. воно було перетворене на Пролетарський Червоний Хрест; в 1925 р. був утворений Союз Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця СРСР.

Сьогодні Червоний Хрест працює у 187 країнах світу.



На знімку: заклик до волонтерів приєднуватися до Червоного Хреста

Завдання МТЧХ - надання допомоги пораненим, хворим і військовополоненим під час збройних конфліктів, допомога жертвам стихійних лих. Основні принципи діяльності руху - гуманність, неупередженість, добровільність, єдність, універсальність. Волонтери та співробітники Червоного Хреста завжди поруч — в найгарячіших точках, в епіцентрах стихійних лих і людської біди, там, де виникає потреба у наданні негайної допомоги. Товариство Червоного Хреста України реалізує понад 40 проектів і програм по всій території країни. Товариство є учасником Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.



На знімку: волонтери Бабушкінської РО ТЧХ м. Дніпропетровська на акції

Товариство  Червоного Хреста України є невід’ємною складовою міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, - найбільшої гуманітарної організації в світі, яка нині нараховує понад 97 мільйонів волонтерів і на практиці втілює одвічні істини  людського співіснування уособлені у милосерді, гуманізмі, допомозі одне одному за будь-яких обставин. А це означає, що  співробітники та волонтери Червоного  Хреста завжди поруч, готові прийти на допомогу в найгарячіших точках планети: в епіцентрах стихійних, техногенних  та гуманітарних лих та катастроф, військових дій та протистоянь, політичних та соціальних струсів та сутичок.

Сьогодні у лавах Товариства Червоного Хреста України понад 1,6 мільйонів членів та співробітників, активістів, волонтерів та прибічників, 3200 висококваліфікованих працівників патронажної служби.

В своїй діяльності Товариство реалізує регіональні та міжнародні проекти по всій території України, які фінансуються за рахунок членських внесків, публічних пожертв та угод про партнерство.

Йдеться, насамперед, про програми соціального захисту, матеріальної допомоги, медичного обслуговування та опіки і реабілітації найменш захищених верств населення: ветеранів війни та праці, інвалідів, самотніх літніх людей, безпритульних, а також хворих на туберкульоз і ВІЛ–інфікованих та хворих на СНІД. Нині на обліку в організаціях Червоного Хреста України знаходиться понад 500 тисяч самотніх громадян похилого віку та інвалідів.



На знімку: волонтери МЦЗ і колектив Личаківської РО ТЧХ м. Львова  

У свою чергу, Товариство Червоного Хреста України складається з обласних, міських, районних організацій та республіканської організації АР Крим. ТЧХ на Львівщині має таку ж структуровану побудову, як і в інших областях України. До неї входить і Личаківська районна організація Товариства Червоного Хреста м. Львова, яку я очолюю уже понад два десятки років.

Нашим завданням є:

- надання медико-соціальної допомоги патронажною службою милосердя на дому та у пунктах першої допомоги самотнім громадянам похилого віку, інвалідам;

- робота, направлена на профілактику туберкульозу, ВІЛ/СНІДу та інших інфекційних хвороб;

- пропаганда донорства крові;

- допомога при нещасних випадках;

- програми, пов’язані з наданням гуманітарної, матеріальної та натуральної допомоги потребуючим;

- інформаційне забезпечення в Інтернеті висвітлення, як власної діяльності, так й інших МО/РО ТЧХ Львівської області.

В Личаківській РО ТЧХ м. Львова працює 2 медичних сестри, що обслуговують більш, ніж 100 людей похилого віку, та одна молодша сестра. Це занадто малі сили, щоб адекватно реагувати на запити потребуючих Личаківського району м. Львова, в якому проживає близько 120 тисяч осіб. Тому з Міським центром зайнятості укладено угоду про скерування на громадські роботи безробітних, що стоять у них на обліку. Щомісяця на тимчасові місця доглядальниць оформляється 5-7 осіб, які закріплюються за самотніми людьми похилого віку, котрі потребують догляду і теплого слова.

Працівники Личаківської організації Товариства Червоного Хреста неодноразово отримують на свою адресу слова вдячності від підопічних за сумлінну працю, таку необхідну та своєчасну.



На знімку: (зліва направо) А.Будник, волонтер ТЧХ з Києва, В.Мойсеєнко, голова Львівської ОО ТЧХ, В.Башкіров, голова Харківської ОО ТЧХ на авторалі

Нині, у цей святковий день, висловлюю щиру подяку усім членам Товариства Червоного Хреста, яких у Личаківському районі м. Львова налічується 15619 членів, в т.ч. молоді – 10955 осіб. З них активістів – 197 осіб. В районі діють 54 первинних організацій ТЧХ. Йде безперервна робота по збільшенню їх чисельності,

З початку року добре попрацювали первинні осередки:

-          Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ» (голова – Наталія Вакатова)

-          Військово-медичного клінічного центру Західного регіону (голова – Леся Шеремета)

-          Госпіталю інвалідів війни та репресованих ім. Ю. Липи (голова – Ірина Назарко)

-          Львівського обласного клінічного психоневрологічного диспансеру (голова – Оксана Нецкар)

-          Львівської обласної санітарно-епідеміологічної станції (голова – Галина Савченко)

-          Львівської обласної клінічної лікарні (голова – Леся Зробок)

-          Львівської міської санітарно-епідеміологічної станції (голова – Надія Кукуй)

-          Комунальної 6-ої міської поліклініки (голова – Оксана Яковлєва)

-          Львівського обласного клінічного діагностичного центру (голова – Ірина Телепнєва)

-          Львівського міського комунального клінічного пологового будинку №1 (голова – Лілія Яцишин)

-          Львівського науково-дослідного інституту епідеміології та гігієни (голова – Володимир Зав»ялкін)

-          Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні  (голова – Леся Лань)

-          Львівського обласного ендокринологічного диспансеру (голова – Катерина Дрозд)

-          Львівське обласне бюро судмедекспертизи (голова – Ольга Дигдалевич)

      Цим, та тим, кого нині не назвала, низький уклін за плідну співпрацю і душевну  щедрість, без якої кам»яниста нива милосердя не плодоносить.



На знімку: шахтарі м. Червонограда здають кров для онкохворих дітей

     Якщо дивитися у завтрашній день, то нас чекають не просто зміни, а кардинальні перетворення. Перш за все, мова іде про докорінну політику перебудови діючої економічної світової системи, орієнтованої виключно на прибуток. Практика показала, що прибуток не приносить щастя. Суспільне багатство вже неможливо виміряти валовим національним доходом на душу населення. Підприємство, навіть дуже прибуткове, не може вважатися успішним, якщо воно не скероване на суспільне добро. Бізнесмени, які хизуються своєю байдужістю до благодійності, все більше і більше сприймаються, як ретрогради похмурого минулого. На зміну їм приходить світовий рух бізнес-ангелів.

      А що Червоний Хрест? Він також трансформується і шукає більш ефективних шляхів у виконанні своєї основної функції – порятунку людського життя. Перше, це неухильна позиція щодо запобігання Третьої світової ядерної війни. Про це наголошувалося торік у Женеві під час роботи ХУІІІ сесії Генеральної Асамблеї Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (МФ ТЧХ і ЧП), що проходила під гаслом «Змінюємо думки, рятуємо життя». Друге, своєчасне реагування на локальні збройні конфлікти і проблему біженців. Третє, заходи екологічної безпеки, які з кліматичними змінами стають все актуальнішими. Четверте, зменшення каліцтва у дорожньо-транспортних пригодах на автошляхах. П»яте, пропаганда здорового способу життя, щоб зупинити хвороби «століття» - ВІЛ/СНІД, туберкульоз, наркоманію, тютюнопаління, алкоголізм.



На знімку: команда УББ провела перший тренінг для Операторів Допомоги (благодійних організацій) 2 лютого 2012 р.

     На допомогу червонохрестівцям сьогодні приходить Інтернет, нові форми філантропії. Так, наприклад, у Давосі на початку року був представлений світовій громадськості фондом В. Пінчука проект, - Українська Біржа Благодійності. Про роль і завдання УББ ми інформували громадськість у ексклюзивному інтерв»ю «Вдовина лепта» з її директором Павлом Новіковим. З ним можна ознайомитися у рубриці «Милосердя і бізнес» на сторінці - http://lviv-redcross.at.ua/index/0-16

     Вся надія на молодь. Їй вирішувати, яким шляхом піде розвиток суспільства у майбутньому. Знаменно, що цьогорічний Всесвітній День Червоного Хреста і Червоного Півмісяця проходить під девізом: «Молодь у дії». Це значить, що одна з найстарших благодійних організацій світу, з упевненістю дивиться у майбутнє!

 

Ірина Апостолюк,

Голова Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

Переглядів: 1849 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 06:57
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024