Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Травень » 11 » Сьогодні, 11 травня, на Львівщині відкрили пам’ятник священику Омеляну Ковчу
21:08
Сьогодні, 11 травня, на Львівщині відкрили пам’ятник священику Омеляну Ковчу

ДУХОВНИЙ  ПОДВИГ



 Сьогодні, 11 травня, на Львівщині за участю

 Глави УГКЦ Святослава (Шевчука) і понад 1000

 священиків та ієрархів відкрили пам’ятник

 Омеляну Ковчу – греко-католицькому священику,

 який в часи Другої світової війни рятував євреїв, за

 що був ув’язнений і загинув в концтаборі

 «Майданек».





На відміну від інших днів, працівники Медико-Соціального Центру Львівської ОО ТЧХ обідню перерву провели нині біля телевізора. Вони із захопленням дивилися репортаж з урочистого відкриття у Перемишлянах пам»ятника о. Омеляну Ковчу. Ніна Іванівна Добренька, директор МСЦ, була ініціатор цього колективного перегляду. 

Під час рекламної паузи, вона пояснила: «Мої підопічні, що були ув»язнені у концтаборі «Майданек», ходили до о. Ковча за причастям, слухали його Служби Божі, які той таємно відправляв для своїх сокамерників».

Час невблаганний – багато в»знів німецьких концтаборів, в тому числі і «Майданека», вже відійшли у вічність. Та двоє з них, дякувати Богу, ще живі. Це Віра Лук»янченко, 1922 р.н., та Павло Кривлюк, 1926 р.н. Вони не просто підопічні Червоного Хреста, а невтомні свідки фашистських злочинів над людською гідністю, про що, при нагоді, розповідають молоді як в Україні, так і в Німеччині. Про це ми не раз розповідали у Новинах, (див. статтю Н. Добренької «Цього не можна забути» - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2012-04-10-528#

«А чому вони не поїхали у Перемишляни на відкриття пам»ятника ?» – цікавимось у Н.І. Добренької. «Здоров»я вже не те, а весна капризує. Додайте сюди  сильні магнітні бурі на сонці», - зітхнула вона, ніби підкреслюючи цим, що громадськість надто довго думала над тим, щоб увіковічнити у бронзі духовний подвиг видатного земляка.

Після Літургії учасники урочистостей під милозвучний передзвін церковних дзвонів перейшли до пам’ятника блаженному священномученику Омелянові Ковчу, який освятив Блаженніший Святослав. До присутніх звернулися очевидці життя і служіння блаженного священномученика Омеляна: свідок подій Леопольд Козловський, учень отця Омеляна, перемишлянин Іван Фуглевич та директор Ізраїльського офіційного меморіалу, присвяченого жертвам Голокосту «Яд Вашем» Авнер Шалев.



Отець Омелян Ковч босоніж стоїть на гранітній плиті, яка символізує землю, зокрема концтабору «Майданек» з хрестом у руці. Монумент виготовлений із бронзи. Він має висоту 2,5 метра. До складу авторського колективу з його виготовлення входили: скульптор Володимир Одрехівський та архітектори Олександр Ярема, Олександра Лібич, Денис Белюх і Олександр Матушков.



Пояснюючи концепцію пам’ятника, скульптор В. Одрехівський сказав: «До пам’ятника із чотирьох боків піднімаються сходи, утворюючи у плані форму хреста. Це, з одного боку, символ відкритості о. Омеляна Ковча всьому світові і, з іншого - символ доріг усіх людей, які сходяться до нього. Суть духовного подвигу блаженного священномученика Омеляна Ковча передано через образ священика, пароха Майданека, який крокує по розтрісканій багатостраждальній землі і в глибокому релігійному одухотворенні звертається обличчям угору – до неба, несучи перед собою хрест віри».

Отець Омелян Ковч зображений, немовби, «вознесеним» над вистражданою землею, яка втілена у формі драматично зміщених зруйнованих брил. Як символ його жертовного подвигу – тернова гілка, що оповиває п’єдестал у вигляді ковчега. У правій руці – хрест, а в лівій – Біблія. Обличчя випромінює одухотвореність і внутрішню радість за високий чин допомоги стражденним «перейти цей міст».

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова.

Переглядів: 1118 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 05:11
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024