Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Червень » 14 » 14 червня – Міжнародний день донора
13:12
14 червня – Міжнародний день донора


 МІЖНАРОДИЙ  ДЕНЬ  ДОНОРА


 

У травні 2005 р. під час Всесвітньої асамблеї ВООЗ міністри охорони здоров’я світу

одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства

крові. У своїй резолюції  вони постановили щорічно проводити Всесвітній день донора

крові 14 червня. Cаме цього дня 1867 р. австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив

групи крові людини.



У 2012-му Всесвітній день донора крові буде координуватися ВООЗ, Міжнародною федерацією товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародним товариством з переливання крові та Міжнародною федерацією організацій донорів крові.

Щомиті у світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показами.  На жаль, доступ до крові тих, хто її потребує, задовольняється лише частково. Особливо гостро брак крові відчувається в країнах, що розвиваються і де проживає більшість світового населення.

Мільйони людей зобов’язані своїм життям тим, кого вони ніколи не бачили — донорам, які добровільно здають кров. Саме цим невідомим героям присвячується Всесвітній день Донора крові, відзначення якого дозволить ширше висвітлити значення добровільної здачі крові і буде сприяти тому, що більша кількість людей стануть регулярними донорами крові.

Важко назвати галузь медицини, де б не застосовувалась донорська кров, її компоненти та препарати, яким немає альтернативи. Тяжкі травми та операції, масивні кровотечі та захворювання крові, злоякісні новоутворення, опіки і променева хвороба — далеко не повний перелік тих випадків в лікувальній практиці, коли питання життя і смерті, хвороби та здоров’я вирішується за допомогою донорської крові та виготовлених з неї компонентів і препаратів. Навіть сьогодні, коли медицина сягнула у своєму розвитку небачених висот,  життя багатьох людей буде залежати від незамінних «живих ліків» — донорської крові.

Розвиток донорства крові опирається на такий принцип: кожен член суспільства не тільки має право на безоплатне одержання крові в разі захворювання, але й повинен взяти добровільну участь в донорстві при відсутності медичних протипоказань.

Львівський обласний центр служби крові (ЛОЦК) створено у 1940 р. на базі Львівського науково-дослідного інституту патології крові і трансфузійної медицини як філії Київського інституту переливання крові та невідкладної хірургії. Під час Другої світової війни заклад діяв як станція переливання крові.

До завдань служби крові належить забір крові, її переробка на компоненти (плазму крові і еритромасу) та виготовлення препаратів крові. Наявність сучасного обладнання дає можливість виділяти також клітини крові, зокрема, тромбоцити, незамінні для пацієнтів із злоякісними захворюваннями крові та при  масивних кровотечах.

Нині обласний центр служби крові має у своїй структурі донорське відділення, відділення забору крові, відділення виробництва, клінічну, імунологічну лабораторії, сертифіковану лабораторію перевірки крові на генотрансфузійні  інфекції  імуноферментним методом, у тому числі, ВІЛ, гепатит В і С, сифіліс.

Потреба Львівщини у компонентах та препаратах крові повністю забезпечується.

На так званій малій фабриці виробляємо антирезусний гамаглобулін і альбумін.

Донором може бути кожна здорова людина у віці від 18 років, незалежно від статі та професії. Для здорової людини донорство не шкідливе. Ретельний медичний відбір донорів забезпечує здійснення гуманного принципу медицини — максимальна користь хворому, ніякої шкоди донору. Кожна здорова людина без будь-якої шкоди для свого здоров’я 1-2 рази на рік може здати по 400-450 мл крові. Наукові дослідження показали, що після цього практично ніяких змін в хімічному і фізіологічному складі крові не наступає. Таким же залишається гемоглобін, кількість еритроцитів і об’єм циркулюючої крові. А тому здані донором 450 мл крові із загальної її кількості в організмі (5-6 л) — це дорогоцінний дар для збереження здоров’я і життя хворих.

Держава гарантує захист прав донора та охорону його здоров’я, а також надає йому пільги.

Донорам, які безоплатно здали кров в кількості 40 разових максимально допустимих доз, або плазму крові в кількості 60 разових максимально допустимих доз, Президент України присвоює звання «Почесний донор України» з врученням нагрудного знака та відповідного посвідчення до нього. На Львівщині маємо  864 таких особи. Їм надається надбавка до пенсії (102 грн.), право купувати ліки з 50% знижкою, безкоштовне зубопротезування і санаторно-курортне лікування.

Донорам, які безоплатно здали кров та (або) її компоненти в кількості 100 і більше разових максимально допустимих доз, присвоюється звання «Заслужений донор України». Таких серед мешканців Львівщини двоє, вони здали кров 140 і 160 разів.

З 1 січня 2006 р. вступив у дію Закон України «Про внесення змін до статті 13 Закону України «Про донорство крові та її компонентів», яким передбачено збільшення надбавки до пенсії особам, нагородженим знаком «Почесний донор України», в розмірі 10% від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

  

 

Прес - служба  ГУОЗ ЛОДА


Звернення Товариства Червоного Хреста України з приводу Міжнародного Дня донора на стороінці - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2012-06-08-636

  

Про роботу п/о Личаківської РО ТЧХ у Львівському обласному Центрі служби крові розміщено репортаж "Шахтарі йдуть у донори" на сторінці - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2012-03-23-491#


Переглядів: 990 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 29.03.2024, 09:08
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024