Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Червень » 18 » Червоний Хрест і світ: інтерв»ю з Головним спеціалістом з МГП в НК ТЧХ України Ганною Хіцевич
15:53
Червоний Хрест і світ: інтерв»ю з Головним спеціалістом з МГП в НК ТЧХ України Ганною Хіцевич

БЕНЕФІЦІАРІЇ  НАШОГО  ЧАСУ


Нещодавно у Болгарії відбулися навчання молодіжного крила національних Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця Європи. На ньому побувала Головний спеціаліст з міжнародного гуманітарного права НК  ТЧХ України п. Ганна Хіцевич. Репортаж про цю подію - на сторінці: http://lviv-redcross.at.ua/blog/2012-05-17-603#  Нині ж, на прохання читачів, редакція публікує ексклюзивне  інтерв»ю з п. Ганною, яке вона дала журналісту Ірині  Апостолюк.

 



Шановна п. Ганно, яким проблемам була присвячена зустріч молодих червонохрестівців Європи, і яка його історія заснування?

З 18 по 22 квітня 2012 року у невеличкому містечку Лозен, що біля столиці Болгарії - Софії , Болгарський Червоний Хрест приймав у себе ХХ Європейську молодіжну зустріч зі співробітництва (ЄМЗС) – зустріч, яка відбувається кожні два роки і направлена на розвиток молодіжної європейської мережі Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

ЄМЗС було започатковано у 1978 році як місце зустрічі для молодих лідерів, а з 1992 року з кожного європейського національного товариства почали запрошувати мінімум по 2 представники. Зустріч завжди була форумом, що надає можливість для молодих людей координувати спільні ідеї, цілі і дії стосовно розвитку молодіжних питань, оновлювати їхні знання і розуміння процесів, які відбуваються у Міжнародній Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, а також дозволяє молоді брати безпосередню участь у процесах прийняття рішень на міжнародному рівні.

У чому були особливості такої зустрічі молодіжного крила Червоного Хреста і Червоного Півмісяця цього року?

На цей раз було проведено низку цікавих презентацій, в одній з яких взяло участь і Товариство Червоного Хреста України. Ми розповіли присутнім про свій досвід роботи з молоддю, про «Всеукраїнську молодіжну асамблею-2011», яка пройшла на початку осені  у Харкові, де ми започаткували при НК ТЧХ України молодіжну раду волонтерів, яку очолила наша активістка, студентка з Харкова, майбутній соціолог, Наталія Василюк. У неї входить поки що 8 членів. Серед них є представники з Києва, Львова, Луганська, Житомира, Білої Церкви, Керчі та інших українських міст, де молодіжний рух на підйомі, і тут можна почерпнути передовий досвід.

Свою доповідь на презентації я супроводжувала слайд-фільмом із субтитрами на англійській мові. Цей відеоролик розміщений мною 5 травня п. р. в Інтернеті за адресою: http://www.youtube.com/watch?v=WCDJUQ6I2Pc&feature=youtu.be

У ньому багато хто себе впізнає. І Наталія Василюк з Харкова, і Катерина Жураківська з Білої Церкви, і Володимир Литовченко зі Львова, й Осман Зіятдінов з Керчі, і Світлана Невмержицька  з Житомира,  й Анна Ігнатенко з Луганська, і багато інших молодих активістів Червоого Хреста.

 Молодіжний рух в ТЧХ України має глибокі традиції. Сподіваюсь, що «Всеукраїнська молодіжна асамблея – 2011» вдихнула у нього нове життя, і ми незабаром отримаємо бажані результати.

Цьогорічний форум ще й тому є надзвичайно важливою подією, бо між усіма національними товариствами, присутніми в Болгарії, було проведено субрегіональні зустрічі. Так, ТЧХ України став частиною субрегіону Співдружності Незалежних Держав (СНД). Під час цієї коротенької зустрічі молоді люди з країн СНД вирішили ділитися досвідом, започаткувати тісне спілкування і встановили порядок зв’язку один з одними кожні три місяці по електронній пошті і в соціальній мережі Facebook.

Які Ваші  загальні враження про форум?

Прекрасні. З нього я винесла чудові враження. Якщо дотримуватися хронології, то ця молодіжна зустріч розпочалася із привітання його учасників представниками  МКЧХ та Федерації ТЧХ і ЧП. Офіційне ж відкриття відбулося в актовому  залі центрального офісу Болгарського Червоного Хреста. Прибули на форум делегати з 41 європейського національного товариства. На урочистостях виступили  спеціально запрошені гості, а також співробітники і волонтери Болгарського Червоного Хреста. Робоча мова – англійська.

Наступні ж три дні були присвячені загалом дискусіям в робочих групах, що стосувалися дуже важливих тем, а саме: спілкування і соціальні медіа-ресурси; молодь у процесі прийняття рішень, адаптація до зміни клімату і відповідь на катастрофи; оціночні, координаційні і доповідні інструменти; залучення бенефіціаріїв.

З Вашого дозволу, п. Ганно, поясніть, будь ласка, що означає рідко вживаний у повсякденній практиці Червоного Хреста термін «бенефіціарії» ?

У період раннього Середньовіччя так називали васала, наділеного сеньйором земельним володінням у довічне користування. Бенефіціарій (або бенефіціар) — це вигодоздобувач у сучасній фінансовій і юридичній термінології . Тобто, це є одержувач платежу (вигоди в іншій формі) за страховим полісом або іншим договором. Крім того, це може бути також особа, що одержує доходи від своїх засобів або майна, переданого в управління іншій особі (довірче управління, оренда та ін.). Червоний Хрест на Заході здавна користується цими видами платежів. А раз ми прямуємо до Європи, то мусимо опановувати і цю методику діяльності також, і саму термінологію.

Найбільше цим видом платежів користуються у країнах Скандинавського півострова. Про це йшлося у презентаціях, з якими вони ознайомили нас.

З преси ми дізналися, що на форумі було обране нове керівництво? З України хтось ввійшов у нього?

У нас ще не такі великі успіхи, щоб бути представленими у керівних органах. Перед від’їздом було обрано нових членів Європейського молодіжного координаційного комітету (ЄМКК). Цей виконавчий орган складається з 7 членів і переобирається кожні два роки під час наступних форумів ЄМЗС делегатами національних товариств, присутніх на Зустрічі.

Процедура голосування є доволі простою і полягає в тому, що кожне національне товариство має право одного голосу. Таким чином, новий ЄМКК представлений Вірменським, Австрійським, Британським, Фінським, Італійським, Голландським і Румунським Червоними Хрестами.

Можливо, наступного разу, а це буде у 2014 р., і нам випаде така честь.

На чому грунтуються Ваші сподівання?

На ефективнішій організації роботи з молоддю. Ось, наприклад, для подальшого розвитку молодіжної волонтерської ланки Товариства, у грудні 2011 р. на засіданні Правління Товариства була прийнята Молодіжна програма на 2012-2016 роки. Нами проведена, як я уже зазначала, Всеукраїнська молодіжна асамблея Товариства, де  створена  Молодіжна рада, і обрано  її членів.

Молодь брала участь у цьому півріччі у різноманітних благодійних акціях, змаганнях, конкурсах та у наданні соціальної допомоги підопічним Червоного Хреста.

Основними напрямами діяльності молодіжної ланки є:  поширення знань про Основоположні принципи Червоного Хреста і міжнародне гуманітарне право, надання допомоги  постраждалим під час надзвичайних ситуацій, навчання навичкам надання  першої долікарської допомоги, участь у профілактиці соціально небезпечних недуг, пропаганді безоплатного донорства крові, соціальній підтримці вразливих верств населення.

У 2011 році і в першому півріччі 2012 р. належна увага приділялася і приділяється створенню та роботі молодіжних формувань. В цілому по Товариству  налічується 8849 медико-санітарних  гуртків, 9179 загонів «Милосердя», 448 клубів «Юний медик», 480 добровільних рятувальних формувань, 2495 груп з надання першої медичної долікарської допомоги, 339 клубів з міжнародного гуманітарного права та його дослідження. У деяких навчальних закладах його ввели, як окремий предмет, з якого молоді люди здають заліки, пишуть реферати і курсові роботи.

Зазначу, що Рівненська обласна організація ТЧХ України значну увагу приділяла розвитку волонтерського руху в області, тому є Школою передового досвіду з розвитку волонтерського руху Товариства.

Чи була якась культурна програма для делегатів зустрічі?

Так, звичайно. На третій день форуму Болгарський Червоний Хрест підготував широку культурну і розважальну програму – екскурсію до столиці країни (Софії) і відвідування традиційного болгарського ресторану. Всі учасники були надзвичайно задоволені цим днем, оскільки мали змогу познайомитися з країною, та її традиціями, ніби «занурившись» у національну атмосферу. У себе на сторінках у соцмережах Facebook та Вконтакте я розмістила  багато фотографій з цієї пам»ятної екскурсії. Всі бажаючі можуть з ними ознайомитися і переконатися, що Болгарія – чудова країна.

Дякую за інтерв»ю.

 

 

 

Переглядів: 1363 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 26.04.2024, 21:03
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024