Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Серпень » 27 » Вивчення міжнародного гуманітарного права (МГП) – під патронатом Товариства Червоного Хреста України
15:38
Вивчення міжнародного гуманітарного права (МГП) – під патронатом Товариства Червоного Хреста України

НОВІ  ВИКЛИКИ


За кілька днів школярі сядуть за парти, і серед звичайних предметів вони буть також мати і уроки з курсу «Досліджуємо гуманітарне право». Він читається з 2004 р., коли було підписано тристоронню угоду між Міністерством освіти і науки, молоді і спорту України, Товариством Червоного Хреста України та Міжнародним Комітетом Червоного Хреста щодо його  впровадження у навчальні програми загальноосвітніх шкіл. Останнім часом цей курс запроваджують й  у вищих  навчальних закладах, тому що ці знання – унікальні. Вони потрібні буквально всім, бо стосуються проблем війни і миру, правил поведінки під час збройних конфліктів тощо.


Міжнародне гуманітарне право (МГП) – це система норм та принципів, що покликані обмежувати наслідки збройних конфліктів. Оскільки, знання певного правила – це найперша умова його виконання, а незнання правила не звільняє від відповідальності за його порушення, то одним з першочергових завдань держав-учасниць Женевських конвенцій та Додаткових протоколів до них, стає активне поширення знань про МГП, а також імплементація міжнародних стандартів і норм в національне законодавство.

В Україні, де діють всі правові норми і закони, правила МГП наразі не застосовуються, оскільки ця галузь права вступає в силу лише з моменту початку збройної активності на території держави. Тим не менше, Женевські конвенції і два Додаткові протоколи до них, прийняті нашою державою, мають вищу юридичну силу, тому певні положення прописані в цих документах Україна зобов’язана виконувати. Так, обов’язок розповсюджувати знання про МГП полягає у вивченні даного предмету у школах, вищих навчальних закладах, миротворницькими контингентами Збройних Сил України, ознайомленні молоді з основними правилами і обмеженнями, що їх накладає МГП під час збройних конфліктів.

Традиційно право збройних конфліктів регулювало питання захисту населення і цивільних об’єктів в той момент, коли країни потерпали від бомбардувань чи будь-яких інших атак. МГП також накладає обмеження на певні види зброї, що їх застосовують солдати і їхнє командування, а також забороняє окремі методи ведення війни (віроломство, залякування, масове винищення людей, голод тощо). На сучасному етапі перед МГП постає низка нових викликів. Це галузь права, яка не втрачає своєї актуальності, оскільки по всяк час у світі ведуться збройні конфлікти (переважно не міжнародного характеру), отже існує потреба в посиленому захисті осіб, об’єктів, зменшені руйнівних наслідків війни. Саме тому на міжнародному рівні проводяться зустрічі, організовуються юридичні форуми, де питання розвитку МГП, посилення дії його положень є ключовими питаннями для юридичних радників національних товариств червоного хреста і червоного півмісяця по всьому світові.

Так, нещодавно в Женеві, Швейцарія, Міжнародним Комітетом Червоного Хреста була організована щорічна зустріч юридичних радників з питань МГП. Серед поточних тем, таких як, зміцнення захисту жертв збройних конфліктів, виносилися досить цікаві питання, що наразі є менш розробленими фахівцями в сфері МГП. До них належать комп’ютерні атаки, як акти ведення війни, статус і відповідальність комп’ютерних нападників, проект Договору про торгівлю зброєю, що наразі є суперечливим питанням в сфері всього міжнародного права, а також використання касетних боєприпасів, які є забороненими багатосторонньою міжнародною конвенцією. Тим не менш держави, що не приєдналися до останньої і володіють такою зброєю, продовжують застосовувати ці вкрай небезпечні бомби під час ведення воєнних дій.

Таким чином, головним завданням, що постає перед кожним національним товариством в сфері МГП є якомога більше розповсюдження знань, співпраця з урядовими організаціями, державними органами з питань імплементації норм МГП і їхнє закріплення не лише в нормативно-правових актах, але (і це є найважливішим) в поведінці осіб, які безпосередньо стикаються з їхнім застосуванням (миротворці, члени збройних сил країн тощо).

На знімку: ліцеїсти Львівського військового ліцею ім. Героїв Крут на заняттях з вивчення курсу «Досліджуємо гуманітарне право» -  http://lviv-redcross.at.ua/blog/2011-12-26-265


                Анна Хіцевич, 

                головний спеціаліст з МГП НК ТЧХ України


Оригінал статті  - http://www.redcross.org.ua/index.php?pageid=132

 

 

Переглядів: 1616 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 01:27
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024