Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Червень » 25 » Відходи – бич цивілізації: коментар професора Анатолія Сохнича до відкриття 26 червня екологічного форуму у Львові
17:52
Відходи – бич цивілізації: коментар професора Анатолія Сохнича до відкриття 26 червня екологічного форуму у Львові

БЕЗВІДХОДНЕ  МАЙБУТНЄ – ПРАВИЛЬНИЙ ШЛЯХ


Ми попросили відомого в  Україні і за її межами науковця - еколога Анатолія  Сохнича, 

професора, завідувача кафедрою  управління земельними ресурсами ЛНАУ, Заслуженого діяча

науки і техніки України, гуманіста, письменника, великого друга Червоного Хреста, 

прокоментувати відкриття 26 червня екологічного форуму у Львові.




Це знаменно, що завтра, 26 червня, у Львові розпочне працювати такий       високоповажний форум на тему «Поводження з відходами. Цивілізаційні виклики». Його мета – просування в Україну передових світових технологій у сфері поводження з відходами, залучення інвестицій та інновацій, вивчення нетрадиційних підходів до розв’язання проблем з відходамиАдже наше місто дуже потерпає від екологічних недоглядів з очисними спорудами, сміттєзвалищами, іншими проблемами, які треба вирішувати чим швидше, щоб не завдати здоров'ю його мешканців непоправимої шкоди.

До слова, якраз вчасно підоспів Указ Президента України В.Януковича щодо обов'язкової складової у кожному інноваційному проекті екологічного розділу.

Нині мені хочеться зупинитися на ставленні громадськості і виробників до проблеми відходів. Той, хто її розуміє, вживає відповідних заходів, а хто ще живе минулим, всіляко опирається.




Одного разу мені довелося обідати у ресторані на Андріївському узвозі у Києві. Яким же моїм здивуванням було побачити, що борщ там подають не у тарілці, як це загальноприйняте, а…в качані капусти. На запитання, що потім роблять з цим качаном, офіціанти мені відповіли: «Використана капуста надходить на нашу тваринну ферму в Бориспільському районі на Київщині».




Поруч обідав мій колега, який щойно повернувся з наукової конференції з Колумбії. Почувши нашу розмову, він похвалився, що бачив там ще і не таке, мовляв, на пляжі йому пощастило пити кока-колу з пляшки, витесаної з цільної брили…льоду. Спочатку подумав, що це жарт. Але коли передивлявся новини в Інтернеті, переконався що правда: міжнародна компанія Кока-Кола зробила прорив у проблемі розробки нових видів тари для свого напою, а також у пошуку матеріалів, які б легко розкладалися після використання.




І тут мені пригадалося, як одного разу довелося бути пасажиром круїзного лайнера, який посеред океану ледь не пошкодив гвинт через море відходів, яке плавало за бортом. Без бінокля було видно, що мільйони пластмасових пляшок, стаканчиків, різних баночок, зубочисток та іграшок бовтаються туди-сюди на хвилях. 



Розміри цього новітнього «Саргасового моря», якщо подивитися на карту, просто вражаючі.

Таким чином, я пропоную на проблему відходів на форумі поглянути глобально: що треба зробити, щоб кардинально змінити ситуацію? Перш за все, запроваджувати повсюдно безвідходне виробництво в цехах. По-друге, шукати нові матеріали для тари різних видів, яка б після використання само ліквідовувалася. По-третє, треба у закладах освіти так поставити навчальний процес, щоб діти отримували не лише елементи екологічних знань, але і були палкими прихильниками перетворення нашого місця проживання у Всесвіті у «зелену планету».

І тут може дуже пригодитися досвід Червоного Хреста, який ось уже 150 років опирається у своїй діяльності на сили волонтерів. Таким самим способом треба залучити армію волонтерів до збереження і примноження екологічної безпеки нашого повсякдення. Адже відходи забруднюють довкілля, а це впливає на зміни клімату.

Допомога ж постраждалим від стихійних лих, викликаних цими змінами, – одна із статутних засад Червоного Хреста. Зміни клімату призвели до серії серйозних катастроф, як ось буревії, урагани, торнадо, повені, посуха тощо. Почастішали вони не лише у світі, але і в Україні. Як все це відобразиться на економіці, сільському господарстві, нашому з вами побуті? Які заходи треба вжити, щоб збитки від цих явищ звести до мінімуму? На ці та інші запитання, сподіваюсь, хоча б частково і дасть відповідь екологічний форум у Львові. 


Фото - з особистого ахіву автора

Анатолій Сохнич, 

професор, доктор економічнихї наук, академік Міжнародної академії

Екології та безпеки  життєдіяльності, завідуючий кафедрою ЛНАУ 


На цю ж тему:

1.     Як протистояти змінам клімату:

 http://lviv-redcross.at.ua/blog/2013-06-03-1710

2.     Голос землі:

http://lviv-redcross.at.ua/blog/2012-11-04-920

 

   

Переглядів: 778 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 20:27
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024