Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2015 » Лютий » 2 » Звіт про перебування делегації Львівської ОО ТЧХ України на відзначенні 70-річчя визволення Освенціма
14:06
Звіт про перебування делегації Львівської ОО ТЧХ України на відзначенні 70-річчя визволення Освенціма

 

ПАМ"ЯТІ  ЗАГИБЛИХ  В  ОСВЕНЦІМІ

 

Львівською  обласною організацією Товариства

Червоного Хреста була організована поїздка для

колишніх в'язнів концтабору Освенцім - підопічних

медико-соціального центру ЧХ - на 70-ту  річницю

звільнення концтабору  27 січня 2015  року.

 

 

 

 

 

 

 

Майже 20 років медико-соціальний центр Львівської обласної організації ТЧХУ опікується людьми, які постраждали від диктаторських режимів. Проект МСЦ був започаткований Баденським Червоним Хрестом та фінансувався ним 10 років.

 

 

 

 

Незважаючи на те, що фінансування закінчилось, обласна організація, завдячуючи співпраці з Баденським Червоним Хрестом Німеччини, продовжує одержувати фінансування на короткотермінові проекти.

 

 

 

 

Одним з них було відкриття міні-пральні при МСЦ, обладнання для якої придбане за рахунок коштів Баденського Червоного Хреста. З цього джерела ми організували також придбання для малозабезпечених підопічних Товариства ліків та продуктів харчування. У святкові дні ми потурбувалися про проведення зустрічей для знедолених до різдвяних та великодніх  свят.

 

 

 

 

Колеги з Німеччини також потурбувалися про них і профінансували поїздку для колишніх в'язнів концтабору Освенцім на 70 річницю з дня звільнення цього табору смерті від «коричневої чуми». Тож для колишніх в'язнів, -  89-річного Онуфрія Михайловича  Дудка та 74- річної Зінаїди Іванівни Гриневич (дівоче - Пасенкова), - стало можливим відвідати меморіал-музей концтабору Освенцім, покласти квіти до стіни розстрілів його в'язнів-мучеників, помолитись разом з усіма присутніми за товаришів і товаришок концтабірної неволі, котрі були спалені в крематоріях та знищені фашистами у нелюдський спосіб.

 

Львівська делегація взяла участь у всіх заходах, присвячених цій події, яку відзначала вся світова спільнота.

 

 

 

 

Особливо зворушливим було відвідання Зінаїдою Гриневич блоку №12, в якому трирічною дитиною вона перебувала тут разом з матір'ю, і має всі архівні документи, що підтверджують, які саме медичні досліди проводились над нею медичною фашистською  командою, що працювала в концтаборі над новою бактеорологічною зброєю, основним розповсюдником якої мала бути окопна вошва.

 

 

 

 

Сорок делегацій з різних країн світу прибули на цю подію заради того, щоб висловити свою підтримку в боротьбі за мир на планеті і недопущення повторення подій, які відбувалися 70 років тому.

 

 

 

 

Супроводжували колишніх в'язнів, - Онуфрія Дудка та Зінаїду Гриневич, - працівники Львівської ОО ТЧХ України, -  директор МСЦ Ніна Добренька та старша  медсестра Ірина Валько.

 

 

 

 

Делегації Червоного Хреста зі Львова випала можливість зустрічі з Президентом України Петром Олексійовичем Порошенком, котрий взяв участь у заходах до 70-річчя звільнення концтабору.

 

 

 

 

Відбулась доброзичлива і тепла розмова між в'язнями зі Львова та Президентом і його дружиною.

 

 

 

 

Після завершення аудієнції Президент подав руку директору МСЦ Ніні Добренькій і сказав:  "Дякую Вам за те, що Ви їх привезли". У цих словах була подяка всьому колективу Товариству Червоного Хреста України, так як працівники обласної організації були присутні на заходах в формі Товариства із традиційною  символікою, чим виділялись серед присутніх,  і зі слів Ніни Добренької – вони цим дуже пишалися.

 

 

 

 

Ювілей проминув швидко. Почалися будні.  Тепер члени делегації націлені на те, щоб у зустрічах з громадськістю, представниками ЗМІ, розповісти про свої враження і донести  до свідомості сучасників: такого в історії цивілізації не повинно повторитися ніколи.

 

 

Фото – Ірини Валько, учасниці львівської делегації в Освенцім

 

 

Валентин Мойсеєнко,

голова Львівської ОО ТЧХ України

 

 

На цю ж тему

1. Мандрівка на сумний ювілей - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2015-01-27-4973

Переглядів: 661 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 10:16
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024