Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Січень » 15 » У Львові померла Віра Крокіс - одна з вожаків Українського Червоного Хреста у 1943-1947 рр, зв’язкова УПА
23:37
У Львові померла Віра Крокіс - одна з вожаків Українського Червоного Хреста у 1943-1947 рр, зв’язкова УПА

 

ЛЮДИНА З ЛЕГЕНДИ

 

 

 

 

Вчора, 13 січня, на 92-му році життя померла Віра Крокіс («Реня») –

одна з небагатьох жінок в УПА, нагороджених Срібним Хрестом Заслуги

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чутка про цю нагороду до неї дійшла у 1950 р. вже у Магаданський ГУЛАГ, де відбувала покарання за те, що була одним з керівників Українського Червоного Хреста у лавах УПА. Тому про урочисте вручення нагороди не могло бути і мови.

 

Прощання з Вірою Крокіс відбудеться в суботу, 16 січня, з 11:00 до 12:00 у каплиці на вул. Пекарській, 52, після чого близько 13:00 відбудеться чин похорону на Янівському кладовищі у Львові, повідомляє прес-служба ЛМР.

 

Віра Крокіс не втрачала духу боротьби навіть у свої 90. Вона підтримувала у шпиталі поранених у зоні збройного конфлікту на сході України бійців, підписувала їм книги, в’язала шкарпетки тощо.

 

«Це була дуже відважна жінка. Наважитися покінчити зі собою, вижити і витримати тортури, але не видати важливої інформації та своїх побратимів, можуть не всі.  Такі люди, як «Реня», – це легенди і приклади для наслідування», – розповіла завідувачка інформаційно-освітнього відділу Меморіального музею «Територія Терору» Людмила Левченюк.

 

Віра Філяк народилася 29 січня 1924 р. у селі Дички тепер Рогатинського району Івано-Франківської області.

 

Наприкінці 1941 року вступила до Юнацтва ОУН.

 

1941-1943 рр. здобувала освіту в торговельній школі та проходила практику в Ревізійному союзі українських кооператив, де мала можливість підпільно друкувати повстанські листівки. Після обшуку гестапівцями її робочого кабінету і квартири була змушена покинути роботу і перейти в підпілля.

 

Влітку 1943 р. Віра пройшла таємний вишкіл організаторів мережі Українського Червоного Хреста (УЧХ) у с. Підмихайлівці Рогатинського р-ну на Прикарпатті.

 

Після цього створювала та навчала наданню першої домедичної допомоги майбутніх працівників підпільних санітарних пунктів (кущів) УЧХ в околицях м. Галича та м. Бурштина.

 

Згодом була призначена надрайоновою УЧХ Рогатинщини. У підпіллі отримала псевдо «Реня».

 

Та хоч воювати зі зброєю в руках «Рені» не довелося, а навпаки, треба було опікуватися у рівній мірі пораненими бійцями, як Української Повстанської Артії, так і її противника, арешту – не оминула. 20 травня 1947 року Віру заарештували у Львові.

 

Перебувала під слідством у тюрмі на Лонцького. Щоб не видати таємної інформації, випила отруту. Після невдалої спроби отруєння вистрибнула з вікна. Жінка отримала значні травми, проте її врятували і продовжили допити. Півтора місяці перебувала в тюремній лікарні, потім її перевели до тюрми в Івано-Франківськ.

 

20 листопада 1947 року «Реню» засудили за ст. 54-1 «а», 54-11 («зрада Батьківщини», «участь у контрреволюційній організації») Кримінального кодексу УРСР до 10 років позбавлення волі та етапована до таборів ГУЛАГу.

 

Під час перебування в тюрмі Віра отримала звістку про нагородження її Срібним Хрестом Заслуги, відповідно до наказу головного командира УПА від 30.07.1950 р. Покарання відбувала у виправно-трудових таборах Челябінської та Магаданської областей.

 

13 січня 1956 році Віра була звільнена, але утримувалася на спецпоселенні в Магадані.

 

У травні 1957 р. повернулась до рідного села. Згодом деякий час мешкала в Рогатині, працювала кравчинею в ательє.

 

1960 р. вийшла заміж за Юрія Крокіса та переїхала до Львова, займалась моделюванням і пошиттям одягу.

 

У 1965–1984 рр. працювала завідуючою складом готової продукції на заводі «Електрон».

 

1988–1997 рр. була секретарем Спілки політв’язнів України.

 

1996–2006 рр. працювала скарбівничою Ліги українських жінок.

 

Брала активну участь у діяльності львівських товариств та організацій «Просвіта», «Рідна школа», «Союз українок».

 

 

 

 

5 травня 2012 р., під час відзначення 756-ї річниці міста Львова, сталась унікальна подія – відбулась передача нагороди, яка чекала на свого власника... довгі 62 роки (докладніше див. - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2012-05-06-578).

.

У той святковий день Срібний Хрест Заслуги УПА від імені громади Львова Вірі Крокіс ("Рені")  вручив міський голова Андрій Садовий.

 

Померла -13 січня 2016 року.

 

Вічна їй пам"ять!

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтернеті

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

 

 

Переглядів: 720 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.04.2024, 01:06
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024