Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Січень » 16 » Сьогодні у Львові відбувся похорон Віри Крокіс – однієї з провідниць Українського Червоного Хреста у лавах УПА
17:06
Сьогодні у Львові відбувся похорон Віри Крокіс – однієї з провідниць Українського Червоного Хреста у лавах УПА

 

ПРОЩАННЯ З СЕСТРОЮ МИЛОСЕРДЯ З ВЕЛИКОЇ  ЛІТЕРИ

 

 

 

Сьогодні, 16 січня,  у Львові відбувся

похорон Віри Крокіс ("Рені")

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Віра Крокіс померла 13 січня на 92-му році життя – одна з провідниць Українського Червоного Хреста у лавах УПА, зв’язкова УПА під псевдо «Реня», багаторічний політв’язень. Вона - одна з небагатьох жінок в УПА, яку нагородили Срібним Хрестом Заслуги.

 

 

 

 

 

 

Прощання з Вірою Крокіс відбулося 16 січня з 11.00 до 12.00 у каплиці на вул. Пекарській, 52, після чого «Реню» поховали на Янівському кладовищі у Львові поруч з могилою її чоловіка.

 

 

 

 

 

 

Присутні на похороні друзі і соратники Віри Крокіс згадували про те, що вона не втрачала духу боротьби навіть у свої 90. Віра до останнього подиху підтримувала поранених українських бійців у зоні збройного конфлікту на сході України, котрі лікувалися у шпиталі, підписувала їм книги, в’язала теплі шкарпетки.

 

 

 

 

 

 

 

Ірина Апостолюк, голова Личаківської РО ТЧХ м. Львова, підкреслила, що 20 - річна дівчина, якою «Реня» була у час боротьби УПА за незалежність України, могла вибрати собі спокійне життя і не брати участі у національно – визвольній боротьбі.

 

Та вона вчинила інакше: влилася у 1943 р. в цю боротьбу на доступному для неї рівні. Віра стала співробітником Українського Червоного Хреста (УЧХ) в лавах УПА, який було організовано у підпіллі під проводом уславлених борчинь - Слави Стецько і Катерини Зарицької.

 

У лісі довелося «Рені» надавати першу невідкладну долікарську допомогу як своїм пораненим бійцям з УПА, так і тим, хто був їх противником. Червоний Хрест був, є і буде – нейтральною стороною у збройних конфліктах, допомагаючи пораненим і хворим по обидва боки лінії зіткнення.

 

 

 

 

 

 

Влітку 1943 р. Віра пройшла таємний вишкіл організаторів сітки Українського Червоного Хреста у с. Підмихайлівці Рогатинського р-ну, після чого створювала та навчала кущі УЧХ в околицях м. Галич та м. Бурштин, пізніше була надрайоновою УЧХ Рогатинщини. У підпіллі отримала псевдо «Реня».

 

 

20 травня 1947 р. Віра була заарештована у м. Львові, як і Катерина Зарицька, голова Українського Червоного Хреста в лавах УПА. Перебувала під слідством у тюрмі на вул. Лонцького.

 

20 листопада 1947 р. «Реня» була засуджена до 10 років позбавлення волі та етапована до таборів ГУЛАГу.

 

 

 

 

 

 

Під час перебування в тюрмі Віра отримала звістку про нагородження її Срібним Хрестом Заслуги, відповідно до наказу головного командира УПА від 30.07.1950 р.

 

Покарання відбувала у виправно-трудових таборах Челябінської та Магаданської областей (тепер Росія). Звільнили її у 1956 р. Через рік, після відбуття на спец поселенні у Магадані, повернулася у рідне село.

 

В роки незалежності брала активну участь у діяльності львівських товариств та організацій: «Просвіта», «Рідна школа», «Союз українок».

 

 

 

 

 

Знаходила «Реня» час і для зустрічей з молодіжним крилом і волонтерським активом Червоного Хреста, де розповідала про славні сторінки героїчної боротьби в рядах УПА, про польові шпиталі, про «зелену аптеку», яку відкрив для всіх у своїх книгах легендарний Юрій Липа, про відвагу і мужність сестер милосердя того часу, які ризикували життям, але сумлінно виконували свою роботу, незважаючи на постійну загрозу їхньому життю і здоров'ю.

 

У 2012 р. «Реня» отримала нагороду Срібний Хрест Заслуги УПА, яку від імені громади Львова їй через 62 роки після підписання Наказу про нагородження, вручив міський голова Андрій Садовий.

 

Такі люди, як Віра Крокіс «Реня», – це легенда і приклад для наслідування.

 

(Докладнішу  автобіографічну довідку Віри Крокіс («Рені») див. - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2016-01-15-6977 ).

 

 

 

Фото – Ірини Дзіклевич та прес-служби ЛМР

Прес-служба Личаківської РО ТЧХ м. Львова

 

 

 

 

 

Переглядів: 928 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 02:21
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024