Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Серпень » 20 » Попаснянській лікарні, що на Луганщині, підставили міцне плече лікарі - добровольці
12:33
Попаснянській лікарні, що на Луганщині, підставили міцне плече лікарі - добровольці

 

НЕЗВИЧАЙНА  ВІДПУСТКА

 

 

       

 

На передньому краї немає чужих пацієнтів. Головна проблема

державних установ, що опинились поблизу лінії розмежування,

де не припиняються бойові дії, - це кадри.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Ми обслуговуємо й мирне населення, і військових. Щоправда, бійцям надаємо першу медичну допомогу, проводимо протишокову терапію, зупиняємо кровотечу, робимо рентген. А далі за планом евакуації їх транспортують у госпіталі Часового Яру, Харкова, Дніпра. Але лікарів не вистачає. Багато хто поїхав із небезпечного міста. У хірургічній службі нині тільки один лікар. Немає травматолога, який би оперував. А має бути, якщо це цілодобовий хірургічний пост, хоч чотири хірурги», - розповідає про проблеми головний лікар Попаснянської районної лікарні Микола Ковальчук.

 

За його словами, в колективі медичної установи загалом майже всі працівники пенсійного віку. Тобто в будь-який момент можуть піти на заслужений відпочинок. Головний лікар намагається залучати молодь, звертався до кількох профільних вишів, щоб прислали кадри.

 

«У нас навіть є квартири, щоб одразу надати житло молодим фахівцям. Але ті, хто приїжджав, подивилися на ситуацію (а в місті стріляють щодня) і поїхали геть», - продовжує розповідь Микола Ковальчук.

 

 

 

 

На знімку: Попаснянські медики працюють у співдружності з військовими лікарями з першого добровольчого мобільного шпиталю імені М. Пирогова.

 

 

Однак і з такої безнадії знайшовся вихід: у Попасній з лютого 2015 року працюють лікарі з першого добровольчого мобільного шпиталю імені М. Пирогова. Військові лікарі допомагають і в роботі з мирним населенням.

 

За словами Миколи Ковальчука, саме по цій лінії співпраці в районний центр прибув травматолог з Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит». Тож оперував і лікував діточок із Попасної. Понад 130 місцевим жіночкам допоміг оздоровитися призовник-гінеколог із Коломиї. Були фахівці, яких покликали на службу з Інституту раку: вони також вели прийом цивільного населення.

 

Микола Ковальчук згадує, як після визволення Попасної від військ опозиції 22 липня 2014 року організовували разом з лікарями з добровольчого батальйону «Донбас» першу допомогу пораненим. У цьому українському батальйоні тоді служив росіянин - щелепно-лицьовий хірург. Він, дізнавшись, що почалася така війна, приїхав в Україну з Москви, покинув там практику в приватній клініці.

 

Нині Попаснянській лікарні, створеній завдяки об’єднанню місцевих районного й транспортного лікувальних закладів, допомагають і закордонні донори. Представники Міжнародного Комтету  Червоного Хреста привезли операційний стіл, безтіньову лампу і кисневий концентратор, а також інструменти, апарат штучної вентиляції легень, сухожарові шафи. Колеги з організації «Лікарі без кордонів» подарували сучасний компресійний дефібрилятор. Добровільні помічники привозять протишокові препарати, антибіотики, рентген-плівку.

 

«Усе, що міг зробити головний лікар з погляду його можливостей, він виконує. Але медикаментів усе-таки бракує. Тим більше, що не можемо чітко координувати, скільки буде хворих та поранених, - це залежить від ситуації на фронті. Тому потрібно, щоб незнижуваний запас для невідкладної допомоги був завжди, - каже лікар-доброволець з першого добровольчого мобільного шпиталю імені М. Пирогова, професор Одеського національного медичного університету Олександр Ткаченко.

 

Це четверта ротація для Олександра Ткаченка, але перша поїздка в Попасну, фактично на лінію вогню. Він приїхав виконати обов’язок лікаря на передову за рахунок відпустки, тобто особистого часу. Чому?

 

«Отримав інформацію, що тут багато людей, які потребують допомоги, - і цивільних, і військових, - відповідає Олександр Ткаченко. - 26 років займався невідкладною хірургією. Розумію, що тут мій досвід затребуваний, тож вирішив приїхати - за покликом серця».

 

 

Наша довідка:

 

Луганська ОО ТЧХ України утворили у цьому році мобільну пересувну медичну бригаду Червоного Хреста, яка регулярно виїжджає у населені пункти Попаснянського району для амбулаторного обстеження населення і направлення на стаціонарне лікування тих, хто цього потребує.

(Докладніше див. - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2016-08-05-8180).

 

 

 

Фото – www.ukurier.gov.ua

За джерелом:

http://ukurier.gov.ua/uk/articles/popasnyanskij-likarni-pidstavili-micne-pleche-lika/

 

Переглядів: 535 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 17:52
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 4
Гостей: 3
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024