Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Жовтень » 17 » В Україну може нагрянути хвиля масових звільнень
14:53
В Україну може нагрянути хвиля масових звільнень

 

СКОРОЧЕННЯ  ШТАТНОГО  РОЗКЛАДУ

 

 

       

       В Україну у наступному році може прийти

       хвиля масових звільнень

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Багато працівників у 2017 р. можуть потрапити під скорочення: одним вже повідомили неприємну новину, а іншим ще тільки готуються повідомити. Так, згідно з даними Державної служби зайнятості, 223 тис працівників країни вже дізналися, що їм потрібно шукати нове місце роботи, пише UBR.

 

Цей показник перевищує цифру минулого року на 8,2%. Так, в столиці про звільнення попереджені 40,8 тис осіб, в Харківській області - 17,7 тис, в Дніпропетровській - 16,1 тис, в Житомирській області - 14,8 тис. Приблизно 60% громадян, яких звільнять, працюють в державних і бюджетних організаціях.

 

Кількість штатних вакансій на середніх і великих підприємствах продовжує скорочуватись

 

Крім того, в Держслужбі зайнятості підрахували, що за підсумками першого кварталу рівень зайнятості в Україні впав з 56% до 55,6%, а показник безробіття збільшився з 9,6% до 9,9%. Близько 122 тис працівників відправили в неоплачувані відпустки, а для 430,6 тис скоротили тривалість робочого дня і, відповідно, розмір окладу.

 

"Кількість штатних вакансій на середніх і великих підприємствах продовжує скорочуватися. Якщо в 2012 році їх було 10,1 млн, а в 2013 р - 9,7 млн, то вже в 2015 році впало до 8 млн, а за перше півріччя 2016 року - до 7,5 млн ", - поділився невтішною статистикою глава департаменту соціальної політики Федерації роботодавців України Юрій Кузовий. Промислові підприємства, за його словами, є лідерами за кількістю скорочень.

 

З одного боку, в Україні є маса державних підприємств, які управляються неефективно, і зараз багато вакансії там просто закриваються

 

"Скажімо, якщо в минулому році в машинобудуванні працювало 320 тис працівників, то в цьому - вже тільки 260 тис", - підкреслив Кузовой. Одні працівники, яким не вдалося уникнути скорочення, освоюють місця в інших сферах економіки. Однак багатьом щастить менше.

 

"З одного боку, в Україні є маса державних підприємств, які управляються неефективно, і зараз багато вакансії там просто закриваються. З іншого, на провідних підприємствах проводиться модернізація, автоматизуються всі процеси, в результаті, падає потреба в робочих руках. Не дарма ж кажуть, що один програміст щодня вбиває 20 робочих місць ", - пояснила аналітик Rabota.ua Тетяна Пашкіна.

 

Примітно, що навіть в аграрному бізнесі, який вважається драйвером економіки, питання про скорочення персоналу не є закритим.

 

"До недавніх пір галузь тільки створювала нові робочі місця. Але зараз обсяги виробництва скорочуються, особливо в тваринництві (до кінця року - на 5%). Якщо з 1 січня скасують пільги по ПДВ, тільки в тваринництві може зникнути 100 тис робочих місць ", - повідомив заступник голови Аграрної партії України Денис Марчук.

 

З іншого боку, кількість пропозицій з працевлаштування на спеціалізованих сайтах зростає. За даними Тетяни Пашки, за останні півтора року кількість вакансій зросла в три рази. Крім того, за її словами, одними з найактивніших роботодавців є промислові компанії.

 

Підприємствам все складніше тягнути податки і тримати працівників "по білому" навіть на зарплатах в конвертах

 

"Шукають технологів, інженерів, робітників. Особливо дефіцитні швачки. Представники одного з підприємств, що виконує іноземні замовлення, скаржаться, що змушені навчати людей з нуля, так як претендентів з профільною освітою вкрай мало ", - розповіла експерт. Ситуація, що склалася говорить про так звану міграцію співробітників і спроби компаній компенсувати плинність кадрів.

 

"Робочих місць в Україні більше не стає. Допускаю, що частина українців йдуть на "сірі" вакансії, тобто, працюють без оформлення. Орієнтовно таких в нашій країні може бути до 2 млн осіб. Підприємствам все складніше платити податки і тримати працівників "по білому" навіть на зарплатах в конвертах. Але системно вакансії тільки скорочуються ", - пояснив Юрій Кузовой.

За його словами, держава поки що не стимулює створення нових робочих місць, а тільки намагається ділити ті вакансії, що залишилися між "пільговими" категоріями  населення (учасники збройного конфлікту на сході України, переселенці), видаючи це за соціальний захист. Він переконаний, що нові закони не допомагають створенню робочих, а навпаки, сприяють їх скороченню. Раніше повідомлялося про те, що Службу зайнятості України можуть позбавити деяких важливих ​​функцій.

 

Наш коментар:

 

У замітці, наведеній вище,  розглянуто, на жаль, не всі грані проблеми скорочення кадрів, яка незабаром займе чільне місце у нашому житті. У ній не наведено жодного факту, що стосується неприбуткових громадських організаціях, вважаючи їх, мабуть, другорядними. А даремно. Тут також працює велика когорта громадян України, і загальні процеси, які відбуваються у державі, притаманні і їм.

 

На тому тижні, наприклад, стало відомо, що під скорочення підпадає патронажна служба Червоного Хреста. Причина - відсутність бюджетного фінансування.

 

Уповання на фінансування з місцевих бюджетів також може не виправдатися. Тож до керівництва Міністерства охорони здоров"я України скерували прохання виправити становище. Ось сьогодні, наприклад, стало відомо, що таке прохання туди направила Лисичанська МО ТЧХУ, про що повідомила її голова – Тетяна Бабич

(див. -  http://1polosa.net/news/lisichanskaya-organizatsiya-kk-v-gosbyudzhete-2017-ne-predusmotreno-finansirovanie-patronazhnoy-sluzh/ ).

 

Ще раніше голова Сєвєронецької МО ТЧХУ Андрій Яцечко повідомив на своїй сторінці у соцмережі Facebook, що на Луганщині 151 медична патронажна сестра з наступного року залишиться без роботи, хоч їх послуги вельми потрібні суспільству, яке старіє і ця тенденція неухильно збільшується (див. - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2016-10-13-8639 ).

 .

Така ж картина і в інших регіонах, в т.ч. і на Львівщині. У Личаківській РО ТЧХ м. Львова, наприклад, позбудуться роботи 3 медичних патронажних сестри, 1 молодша сестра, і підпаде під скорочення 1 вакансія медичної патронажної сестри. Аналогічна картина в інших районних і міських організаціях Товариства.

 

Все це разом узяте, свідчить – наступний рік буде дуже важким, як для більшості громадян працездатного віку, так і для працюючих пенсіонерів. Тож до труднощів, які насуваються, щоб їх подолати, треба готуватися заздалегідь.

 

 

Фото – з відкритих джерел в Інтергнеті

За джерелом:

http://finance.bigmir.net/career/74552-V-Ukrainu-mozhet-nagrjanut--volna-massovyh-uvol-nenij

 

 

 

Переглядів: 914 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 21:52
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024