Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Лютий » 27 » У Львові закінчився науковий симпозіум для сімейних лікарів щодо серцево-судинних хвороб
22:50
У Львові закінчився науковий симпозіум для сімейних лікарів щодо серцево-судинних хвороб

 

СІМЕЙНИЙ ЛІКАР – ЗНАВЕЦЬ  ЗНОШЕНИХ  СЕРДЕЦЬ

 

 

 

 

 

27 лютого закінчився дводенний науковий симпозіум

для сімейних лікарів щодо серцево-судинних хвороб

 

 

 

 

 

 

(Продовження. Початок – див. http://lviv-redcross.at.ua/blog/2020-02-26-18710).

 

 

Другий день симпозіуму був присвячений темі «Діагностика та лікування серцево-судинних захворювань в практиці сімейного лікаря».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Про це оголосив президент СФУЛТ, професор кафедри пропедевтики внутрішньої медицини №1 Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, д. мед. н., Андрій Базилевич.

 

 

 

 

 

 

У склад президії заключного дня симпозіуму, крім головуючого, - професора Андрія Базидевича, також ввійшли і завідувач кафедри сімейної медицини ФДПО ЛНМУ імені Данила Галицького, д.мед.н., академік АНВОУ, професор Юліан Кияк та Марина Долженко, завідувач кафедри кардіології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика, член атестаційної комісії МОЗ.

 

 

 

 

 

 

 

Згідно затвердженої напередодні програми, першим виступив перед учасниками симпозіуму професор Юліан Кияк. Тема його доповіді «Причини резистентності антитромбоцитарної терапії. Сучасні підходи до профілактики та лікування гострого коронарного синдрому».

 

 

 

 

 

 

В кулуарах наукового заходу стало відомо, що з Лондона прибула доповідач, професор Кристіна Котцева, викладач у Королівському медичному коледжі.

«Дорога була важкою, через китайський коронавірус всюди перевірки, але Бог хотів, щоб я була з вами, тому сьогодні вже тут, і готова доповідати на обумовлену раніше тему», - сказала гостя перед початком засідання розпоряднику симпозіуму, професору Андрію Базилевичу, звівши очі до неба, звідки щойно прибув її літак.

 

 

 

 

 

 

Тема доповідача з Лондона була сформульована так: «Статеві відмінності в результатах лікування серцево-судинних захворювань – біологія, зміщення чи те й інше». З неї ми дізналися, що є відмінності у перебігу цих хвороб у чоловіків і жінок, котрі по різному реагують на медичні препарати, мають різну схильність до ожиріння серця і все це зумовлене біологічною природою людини.

 

 

 

 

 

 

 

З доповідями також виступили: проф. Юрій Іванів (Львів), доц. Михайло Перепелиця (Львів), проф. Марина Долженко (Київ), проф. Лариса Матюха (Київ), проф. Олег Недашкевич (Львів), проф. Олег Шекера (Київ), лікар Мар'яна Іськів.

 

 

 

 

 

 

Доповідачами були висвітлені такі теми, як: алгоритм лікування хворого зі стенокардією для сімейного лікаря; відтерміновані патологічні зміни в серці, викликані променевою терапією; застосування статинотерапії у хворих на ІХС з неалкогольною жировою хворобою печінки; роль суглобових ін'єкцій в суглобовій терапії; лікування цукрового діабету у хворих з серцево-судинними хворобами; проблеми невідкладних станів в практиці сімейного лікаря та ін.

 

 

 

 

 

 

 

На дискусійний клуб було відведено 40 хв. На ньому обговорили результати нових досліджень реальної клінічної практики. Вела його професор Марина Долженко.

 

 

 

 

 

 

Велику цікавість у присутніх викликав виступ професора Олега Шекери на тему "Проблеми невідкладних станів в практиці  сімейного лікаря".

 

 

 

 

 

 

В кінці своєї доповіді він запросив присутніх на флеш-моб «Той, хто біжить містом…» Зазначимо, що професор Олег Шекера є у Києві директором Інституту сімейної медицини. Там багато кафедр. Але всі вони так, чи інакше знаходять можливість для пропаганди здорового способу життя. Рух - це ліки №1 для профілактики серцево-судинних захворювань.

 

 

 

 

Професор Андрій Базилевич, учасник флеш-мобу, доповнив розповідь колеги з Києва. Адже у Львові також у пошані здоровий спосіб життя. У місті медики регулярно проводять забіги у парку під лозунгом «Здоровий лікар – здорова нація». Створена і діє футбольна команда, в якій беруть участь молоді лікарі. Зажила слави у спортивному світі команди лучників з медичного університету. При першій же нагоді лікарі збираються в організовані туристичні групи і беруть участь у масових сходженнях на вершини Карпат, чи у спуску на каяках і катамаранах по гірських річках Черемош або Свіча. Стали популярними серед лікарів змагання на велосипедах. Влітку медики Львівщини, практикують водні мандрівки на човнах по Дністру, Пруту, Західному Бугу.

 

 

 

 

 

 

Доки проходив флеш-моб, голова реєстраційної комісії Тетяна Генова, та її помічники, готували учасникам симпозіуму сертифікати встановленого зразка.

 

 

 

 

 

 

Та отримати ці документи до закінчення симпозіуму було абсолютно неможливо, хоч вони лежали стопкою на столі і до них можна було дотягнутися рукою. Такою була вказівка організаторів симпозіуму.

 

 

 

 

 

 

Виняток зробили тільки для Надії Саламащак, начальника медичної служби 25-го Навчального центру військової служби правопорядку. Сертифікат військовому медику вручив особисто професор Андрій Базилевич і побажав їй успішно застосовувати у бойовій обстановці оновлені на симпозіумі свої знання.

 

 

 

 

 

 

До всього вищесказаного треба додати і таке: симпозіумом зацікавилися не лише сімейні лікарі, але і представники фармацевтичних фірм. Одними з них були Петро Олиськів та Вікторія Мирош, котрі представляли тут інтереси фірми «ЕГІС ФАРМАС'ЮТІКАЛС ПЛС» в Україні. Це і зрозуміло: щоб ліки – лікували, треба багато знати про хвороби, для яких вони призначені.

 

 

 

 

 

 

"Симпозіум, який пройшов у Львові для сімейних лікарів, - це одна з ланок безперервної професійної освіти медиків в Україні", - підсумував професор Андрій Базилевич.

 

 

 

 

 

Зазначимо, що розвиток фахівців у сфері охорони здоров’я - це процес безперервного навчання та вдосконалення професійних навичок після здобуття вищої освіти та післядипломної освіти в інтернатурі.

 

 

 

 

 

 

Саме така постановка питання підвищення кваліфікації кадрів, дає змогу поліпшувати стандарти професійної діяльності медиків відповідно до потреб часу. А він вимагає вчитися впродовж усього періоду професійної діяльності.

 

 

Фото – автора

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ

 

 

 

 

Переглядів: 422 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вівторок, 16.04.2024, 20:01
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024