Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2023 » Січень » 3 » У Львові відбулось відкриття у Замарстинівському парку теренкуру - мережі оздоровчих стежок здоров’я
13:17
У Львові відбулось відкриття у Замарстинівському парку теренкуру - мережі оздоровчих стежок здоров’я

 

ТЕРЕНКУР - ЗАКЛИК ДО ЗДОРОВОГО СПОСОБУ  ЖИТТЯ

 

 

 

 

 

 

 

Про відкриття у Львові в Замарстинівському парку теренкуру, -

мережі оздоровчих стежок здоров’я, - розміщено детальний репортаж

на сторінці Світова Федерація Українських Лікарських Товариств у Фейсбуці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наприкінці року - 29.12.2022 у Замарстинівський парк: благоустрій парку Львова відбулось відкриття ТЕРЕНКУРУ - мережі оздоровчих стежок здоров’я!

 

 

 

 

 

 

 

Маршрути та ознакування розроблені за ініціативи та керівництва проектом створення теренкурів у місті Львові президента Світова Федерація Українських Лікарських Товариств - СФУЛТ, професора ЛНМУ ім. Данила Галицького, доктора медичних наук Andriy Bazylevych Андрія Базилевича. Також в команду створення теренкуру доєднався асистент Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, магістр реабілітації Дмитро Дужий.

Від @Львівської міської Ради (ЛМР) координувала роботи заступник Управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування ЛМР Oksana Lutsko Оксана Луцко та дизайнер Управління архітектури та урбаністики ЛМР Maryna Peleschak Марина Пелещак.

Проєкт є частиною системи теренкурів, яка буде створена у 12 парках Львова - за що подяка керівнику Управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування ЛМР Олександрі Сладковій Oleksandra Sladkova.

 

 

 

 

 

 

Першим був Регіональний ландшафтний парк «Знесіння» , де в 2020 році відкрито перший ТЕРЕНКУР. Теренкур в Замарстинівському парку теж долучений до великого комплексу лікування та реабілітації - UNBROKEN Ukraine.

 

 

 

 

 

Репортаж Ірини Апостолюк "Реабілітація під відкритим небом" про відкриття першого теренкуру у парку "Знесіння" було опубліковано 22 червня 2020 р. на сайті Личаківської РО ТЧХУ м. Львова. (Див. за посиланням - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2020-06-22-19639+).

 

 

 

 

 

 

В основу теренкурів покладено науково обґрунтовану методику лікувальної ходьби, а також терапевтичний ефект психологічного розвантаження спілкування із природою (вплив ландшафту, краєвиди із оглядових майданчиків та галявин, спостереження за птахами, рослинами).

 

 

 

 

 

 

Ходьбою як методом лікування лікарі зацікавилися в середині дев'ятнадцятого століття. Так, в 1845 році швейцарський лікар Хартвиг своїм пацієнтам радив прогулянки вздовж моря. Професор Вербер з 1862 року активно рекомендував пацієнтам ходьбу стежками гірських курортів Німеччини і Швейцарії.

 

 

 

 

 

 

У 1885 році німецький лікар Макс Ертель (на фото) підвів всі ці починання до методики оздоровлення організму (особливо при серцево-судинних хворобах та ожирінні) і запропонував ввести та запровадив термін “теренкур” (від слів терен (франц.) – місце, курація (нім.) – оздоровлення).

 

Також це і здоровий спосіб життя, можливість для реабілітації львів’ян після захворювань чи просто гарно та корисно провести вільний час на свіжому повітрі. вони розвивали це в курортних містах.

 

Ми як в Швейцарії (там їх називають фітнес-стежки) і в США запровадили в парках міста - для всіх жителів та гостей для оздоровлення впродовж цілого року.

 

Також пропонуємо це зробити в 12 парках Львова. Поки що маршрути вже марковані в 2 парках (Знесіння та Замарстинівський), ще в 5 парках ці маршрути вже визначені, але не встановлені таблички і стенди. Цього року напевно вдасться довершити цей проект.

 

Також плануємо створити теренкур в Каліші (Польща). Можливо в Києві, Луцьку, Рівному, Жовкві, Острозі (Рівеньська обл.), Кременці (Тернопільська обл.) і ще може де інде.

 

 

 

 

 

 

Отож, у Замарстинівському парку маємо прокладено чотири маршрути теренкурів, що мають три рівні складності: два – легкі (702 та 1111 метрів) та , один - середньої складності (1820 м), і один – складний (3030 м), які крім довжини відрізняються перепадом висот (рельєфністю) та кутом нахилу стежок.

Стежки ознаковані стовпцями, табличками з позначенням напрямку руху, віддалі, пройденої від початку кожного маршруту. Вперше започаткували нумерацію - відповідно ступеню навантаження теренкуру - легкі стежки (за довжиною 500-1500 м і без перепадів) – мають номери 11, 12, 13; середньої складності 1500-2500 м і вже трохи з перепадами висот - 21, 22, 23; складні (довші 2500 м і з добрими перепадами 31, 32, 33 - подібно до нумерації номерів в готелях.

 

 

 

 

 

 

На відкритті виступили заступник управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування ЛМР Oksana Lutsko Оксана Луцко, заступник начальника Управління охорони здоров'я Львівської міської ради Kolachynskyi Nazarii Назарій Колачинський, секретар комісії охорони здоров’я та соціального захисту Євген Кузик, професор, доктор медичних наук Andriy Bazylevych Андрій Базилевич, магістр реабілітації, асистент Дрогобицького педагогічно університету Дмитро Дужий та дизайнер Управління архітектури та урбаністики ЛМР Maryna Peleschak Марина Пелещак.

 

 

 

 

 

 

Наступним етапом спільно із Управлінням архітектури плануються роботи з влаштування покриття стежок природними матеріалами, організації місць відпочинку та тренувань на довгих маршрутах як для реабілітації, так і для загального зміцнення здоров'я. Також є ідея створити невеликий інклюзивний сенсорний сад-город. У таких садах хворі та люди, які потребують реабілітації, зможуть відновити свої фізичні і душевні сили.

 

 

 

 

 

Запрошуємо завітати до Замарстинівського парку і регіонального ландшафтного парку «Знесіння» та спробувати на собі чудовий оздоровчий ефект теренкурів, поповнити сили та гарний настрій.

 

 

 

 

 

 

 

Фото – СФУЛТ/Фейсбук

За джерелом:

https://www.facebook.com/photo?fbid=694320852384256&set=pcb.694322315717443

 

 

 

Переглядів: 143 | Додав: alexapostolyuk77
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 10:36
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024