Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Червень » 30 » Зелена аптека: «Троянда має і лікувальні властивості», - Уляна Стельмах, голова Залізничної РО м. Львова ТЧХУ
20:10
Зелена аптека: «Троянда має і лікувальні властивості», - Уляна Стельмах, голова Залізничної РО м. Львова ТЧХУ

 

ЧАЙНА ТРОЯНДА – У НАРОДНІЙ  МЕДИЦИНІ

 

 

 

 

 

 

Збирати квіти чайної троянди слід на початку липня. Щоб заготовити на зиму

корисну лікувальну сировину, зривайте суцвіття і квіти, які повністю розкрилися.

 

 

Чайна троянда (лат. Rosa odorata), або запашна троянда – це гібридний сорт троянди, висхідний до китайської троянді. Відноситься до класу дводольні, порядку розоцвітих, сімейству рожеві, роду шипшина.

 

ЧОМУ ТРОЯНДИ НАЗИВАЮТЬ ЧАЙНИМИ?

 

Чайна троянда була завезена в Європу з Китаю в XIX столітті. Свою назву цей сорт отримав завдяки аромату, властивому виключно трояндам цього виду. Запах чайної троянди віддалено нагадує чай, а Китай, як відомо, є батьківщиною чаю. Чайну троянду привозили з Китаю разом з чаєм на кораблях, в народі званих «чайних кліперів». Одна з версій трактує появу назви чайної троянди тим, що в повному обсязі розкритий квітка такий троянди схожий на китайську чайну піалу. Це єдиний сорт троянд, з яких можна приготувати чудовий чайний напій.

 

Письменники, співаки та художники оспівують красу «цариці квітів» протягом століть. Однак квітка здавна славиться не тільки своєю привабливістю: пелюстки чайної троянди володіють цілим рядом корисних властивостей.

 

ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ЧАЙНОЇ ТРОЯНДИ

 

 

 

 

Найкраща сировина для приготування лікарських засобів – квітки. Бутони мають загальнозміцнюючу, протизапальну, антисептичну і заспокійливу властивості. Крім того, в них міститься цілий комплекс вітамінів E, C, K, D.

Цю чудову квітку вживають при захворюваннях серця, оскільки вона усуває спазми судин мозку і сприяє зміцненню серцевого м'яза. З втомою очей і печінням допомагають впоратись компреси з трояндовою водою.

Бутони також добре впливають на жіночий організм. Їх використовують для приготування розслаблюючих ванн, проведення масажу. Квітки полегшать передменструальний синдром, налагодять цикл і допоможуть подолати післяпологову депресію.

 

 

РЕЦЕПТИ ЛІКУВАЛЬНИХ ЗАСОБІВ З ПЕЛЮСТОК ТРОЯНД:

 

 

1.       Настоянка: 3 ст. л. пелюсток замочити в 2 ст. окропу, витримати протягом 10-12 годин у закритому вигляді. Приймати за 30 хвилин до їжі по 150 мл тричі на день. Настій володіє протизапальним і антисептичним ефектом.

2.      Масло: пелюстки замочити в теплій косметичній олії і настояти в темному приміщенні протягом 48 годин; віджати пелюстки і залити приготованим маслом свіжі, знову витримати протягом 2 днів; продовжувати процедуру до тих пір, поки масло не набуде яскраво вираженого квіткового аромату. Використовувати зовнішньо для полегшення запалень, знезараження ран. Випивати по 1 ч. л. вранці натщесерце проти виразкової хвороби.

3.      Трояндова вода: в 1 ст. гарячої води замочити 2 ст. л. пелюсток, витримати протягом години і процідити. Застосовувати для позбавлення від кон'юнктивіту, полоскання горла і ротової порожнини при лор-інфекціях: ангіні, тонзиліті.

4.      Оцет: в 1 л оцту витримати 100 г пелюсток протягом 8 днів. Спеціальним настоєм (1 ч. л. оцту на 1 ст. води) полоскати горло.

5.      Мазь: 1 г подрібнених сухих бутонів перемішати з 100 г вершкового масла. Використовувати для позбавлення від фурункулів, пролежнів та опіків.

 

 

 

ЗАСТОСУВАННЯ У КОСМЕТОЛОГІЇ

 

 

 

 

Корисні властивості чайної троянди добре розкрили себе саме в косметології. Приготовлені засоби використовують для догляду за чутливою, тонкою шкірою, оскільки в бутонах міститься безліч жирних кислот. Вони допомагають відновити захисні функції і запобігають передчасній появі зморшок.

 

Пелюстки вважаються відмінним антибактеріальним засобом, тому їх застосовують при лікуванні вугрового висипу, екземи, псоріазу.

Придбані в магазині квіти непридатні до використання, оскільки вони оброблені хімікатами. Краще зібрати сировину самостійно.

 

Для приготування лікувальних і косметичних засобів беруть тільки свіжі пелюстки, оскільки зів'ялі втрачають свої корисні властивості. Збирати їх краще рано вранці після дощу, або ж тоді, коли на них багато роси.

 

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ТРОЯНДИ ДЛЯ ОБЛИЧЧЯ

 

 

 

 

 

 

Трояндова вода – чудовий очисник і протизапальний засіб, який можна застосовувати у вигляді лосьйону, протираючи обличчя двічі на день.

  • Для сухої шкіри. В 1 л окропу замочити 50 г пелюсток, настояти протягом доби, тримати в холодильнику.
  • Для комбінованої і жирної шкіри. У керамічному посуді змішати 50 г горілки, 50 г бутонів і 1 л холодної води, залишити суміш на добу, а потім процідити. Лосьйон тримати в холодильнику.

Розгладити дрібні зморшки допоможе трояндовий лід. Для цього бутони заливають 2 склянками окропу і в холодному вигляді заморожують, розливши по формочках. Якщо використовувати лід під час ранкового вмивання, то він також буде добре тонізувати шкіру.

 

Привести обличчя в порядок і надати йому здорового вигляду допоможе спеціальна маска, яка підходить для будь-якого типу шкіри. Рецепт досить простий: 5-7 пелюсток подрібнюють і заливають будь-якою з основ – сметаною, медом або косметичним маслом. Суміш наносять в середньому на 15-20 хвилин.

 

ЗАСТОСУВАННЯ В КУЛІНАРІЇ

 

На кухні активно використовують і трояндове масло з водою, і бутони, і пелюстки. Після певної обробки частини квітки можна використовувати в якості прикраси для десертів. З бутонів готують всілякі ласощі: желе, мармелад, варення. Трояндова вода відмінно доповнить варення з кизилу, терну, аґрусу. Нею ароматизують різні десерти: йогурт, сир, морозиво. В яблучну пастилу, як правило, додають трояндове масло.

 

Влітку особливою популярністю буде користуватися прохолодний напій з квіток. 1 кг пелюсток засипають 1 кг цукру. Приготовану суміш поміщають в тепле приміщення. Через 7 днів квітки піднімаються вгору, а рідина осідає внизу. Отриманий сироп розбавляють звичайною водою або водою з газом.

 

 ВЛАСТИВОСТІ ВАРЕННЯ З ПЕЛЮСТКІВ ТРОЯНД

 

 

 

 

 

 

Приготовані ласощі володіють підвищеною харчовою цінністю, оскільки вони багаті сахарозою, фруктозою і глюкозою. Крім того, після обробки зберігаються всі вітаміни. Для приготування використовують пелюстки як червоної, так і чайної троянди.

 

Рецепти варення з троянди:

 

- Перший спосіб: Промити пелюстки і змішати їх з цукром (1:1). Перетерти суміш до отримання однорідного пюре. Додати 2 г лимонної кислоти, попередньо розведеної у воді. З води і цукру (1:0,5) приготувати сироп, залити ним отримане раніше пюре і варити до готовності.

 

- Другий спосіб. З 2,5 склянок води і 400 г цукру приготувати сироп. Залити рідиною 100 г добірних пелюсток. Отриману суміш довести до кипіння і варити, поки квітки не втратять свою пружність.

 

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ СУДАНСЬКОЇ ТРОЯНДИ

 

Мало кому відомо, що каркаде готують із суданської троянди – рослини із сімейства мальвових. Квітка був знайдена навіть в єгипетських гробницях. А в африканських племенах її використовують для лікування багатьох недуг, адже каркаде – сильний антиоксидант, який перешкоджає розвитку онкологічних захворювань.

 

 

 

 

 

 

Серед інших корисних властивостей чаю з троянди:

 

  1. Захист від вірусних захворювань та застуди завдяки підвищеному вмісту аскорбінової кислоти.
  2. Сприятлива дія на сечостатеву систему чоловіків.
  3. Нормалізація тиску.
  4. Позбавлення від проблем з ШКТ: виведення шкідливих елементів і позбавлення від запорів.
  5. Зміцнення судинних стінок завдяки вмісту антоціанів.

 

 

 

 

 

 

ПРОТИПОКАЗАННЯ ДО ВИКОРИСТАННЯ ЧАЙНОЇ ТРОЯНДИ

 

 

Незважаючи на наявність безлічі корисних властивостей чайної троянди, існують і деякі протипоказання до її застосування. Так, лікувальні засоби не підійдуть гіпотонікам, оскільки вони навпаки сприяють зниженню артеріального тиску. Олія з чайної троянди протипоказана вагітним, оскільки може з’явитися алергічна реакція. Також можлива індивідуальна непереносимість.

 

Довідково:

 

Уляна Стельмах 14-й рік, як у Червоному Хресті. До своєї економічної освіти у Львівському національному університеті ветеринарної медицини і біотехнологій додала ще й диплом медичної сестри, який здобула у Львівському коледжі – національного медичного університету ім. Данила Галицького. Змалку їй полюбилася «зелена аптека», коли для уроків ботаніки треба було складати гербарії у школі, і з тих пір має велику любов до різних рослин, досвід у їх збиранні і заготівлі. Своїми нагромадженими знаннями, – залюбки ділиться з оточуючими.

 

 

 

 

 

 

Як ми уже повідомляли, Уляна Михайлівна пробує свої сили на сайті у рубриці “Зелена аптека”. 

 

На першу її публікацію про лікувальні властивості меліси (див.: http://lviv-redcross.at.ua/blog/2020-05-19-19391 ), надійшло понад 200 відгуків від читачів.

 

Друга публікація про бузок (див.: http://lviv-redcross.at.ua/blog/2020-05-22-19416), набрала стільки ж схвальних відгуків, як і перша.

 

Третя публікація про глід (див: http://lviv-redcross.at.ua/blog/2020-05-24-19429 ), також набрала чимало відгуків.

 

Четверта публікація – про цвіт бузини (див.:  http://lviv-redcross.at.ua/blog/2020-06-05-19531).

 

П'ята публікація – про лікувальні властивості кульбаби (див.: http://lviv-redcross.at.ua/blog/2020-05-31-19492).

 

Шоста публікація – про липовий цвіт (http://lviv-redcross.at.ua/blog/2020-06-27-19669).

 

Побажаймо ж Уляні Михайлівні, як запальній, з почуттям новизни, щирій людині, знаходити цікаві теми, збагачувати образну палітру, шукати такі лікарські рослини, які нас підтримають у боротьбі за зміцнення імунітету і в ці нелегкі часи пандемії на коронавірус!

 

Фото – автора та з відкритих джерел в Інтернеті

Уляна Стельмах,

голова Залізничної РО м. Львова ТЧХУ

 

 

 

 

 

Переглядів: 674 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
П`ятниця, 19.04.2024, 18:15
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 360
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 2
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024