Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2020 » Листопад » 6 » До 95-річчя з дня народження Миколи Петренка: Видатний поет України – великий друг Червоного Хреста
22:58
До 95-річчя з дня народження Миколи Петренка: Видатний поет України – великий друг Червоного Хреста

НЕЗАБУТНІ ЗУСТРІЧІ

 

 

 

 

 

 

 

Микола Петренко був багатолітнім  членом клубу в'язнів фашистських концтаборів і гетто,

а також сталінських Гулагів, створеному у МСЦ Львівської ОО ТЧХУ, який назвали «Активні у віці».

 

Цей клуб був започаткований понад 20 років тому при сприянні Баденського Червоного Хреста з Німеччини. Поет приходив на засідання і знайомив слухачів зі своїми новими творами. Великою приємністю були хвилини, коли Микола Петренко ставив автографи на своїх книгах, які презентував членам клубу.

 

Микола Петренко - великий друг Червоного Хреста. Постійно проводив зустрічі з молоддю, зокрема з Личаківською РО ТЧХУ і колективом ЦБС філія №24 провели на початку року вечір поезії.

 

Бував поет і на зустрічах у МСЦ Львівської ОО ТЧХУ, які організовували тут з нагоди Різдвяних і Великодніх свят, Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів. 

 

(Репортажі про деякі з них див. - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2017-01-05-9355 ;  http://lviv-redcross.at.ua/blog/2016-04-11-7530 ).

 

 

 

 

 

 

Нагадаю, що поет Микола Петренко народився 6 листопада 1925 року в м. Лохвиці Полтавської області в сім’ї робітника. Під час Другої світової війни був вивезений на примусові роботи до Німеччини. За спробу втечі відбував покарання в концтаборах. Після закінчення війни пройшов фільтраційні та трудові табори в СРСР на Камчатці.

 

У 1951 р. закінчив факультет журналістики Львівського державного університету. Працював в обласній молодіжній газеті, редактором Львівського телебачення, кореспондентом «Літературної України», звідки був звільнений за «пропетлюрівські» вірші.

 

У 1957 р. вийшла перша поетична збірка. Автор 100 книг: поезії, проза, гумор, публіцистика, вірші для дітей, казки, пісенні тексти, п’єси та лібрето музичних вистав, які ставилися на сценах львівських театрів: «Чарівне кресало», «Довбушів топірець», «Дві Іванки», «Шість імен» та інші. Лауреат багатьох літературних премій, зокрема премій ім. Павла Тичини, Юрія Яновського, Маркіяна Шашкевича, Богдана-Нестора Лепкого, Григорія Сковороди, Івана Котляревського.

 

 

 

 

 

 

Одна із книг з автографом Микола Петренко була подарована і мені на відзнаку того, що ми з ним вчилися на одному і тому ж факультеті журналістики Львівського національного університету ім. Івана Франка: він – у 50-х, а я - в 70 – х роках минулого століття.

 

 

 

 

 

 

Світлу пам'ять про видатного поета України Миколу Петренка я, та всі працівники Червоного Хреста Львівщини, назавжди збережемо у своїх серцях.

 

 

Фото – автора та Василя Гурмака

Ірина Апостолюк,

голова Личаківської РО м. Львова ТЧХУ

 

Переглядів: 314 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 25.04.2024, 11:13
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 361
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024