Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2014 » Січень » 12 » Служба розшуку Полтавської ОО ТЧХУ допомогла зустрітись полтавчанину із сестрою через… 64 роки!
10:43
Служба розшуку Полтавської ОО ТЧХУ допомогла зустрітись полтавчанину із сестрою через… 64 роки!

ГОЛОС  РІДНОЇ  КРОВІ


Родичів, які загубились або про існування яких є хоч якісь відомості, можна знайти через Червоний Хрест. Любов Мариненко з Харкова знайшла свого брата на Полтавщині саме завдяки Службі розшуку Товариства Червоного Хреста. Жінка жила з нерідним батьками і лише після їхньої смерті відшукала біологічну рідню.

 






Усе почалося з того, що харків’янка Любов Мариненко побачила телесюжет про пошук близьких. Жінка, яка народилась у 1944 році в Німеччині, все життя провела з прийомними батьками і лише коли вони померли, дізналась, що десь є її мати. Тому вона мріяла знайти її та, можливо, братів чи сестер. Зважилась на пошук рідні та звернулась у Червоний Хрест.

Невідомо, як склалася доля українки, матері пані Любові, яка у неволі під час Другої світової війни народила доньку. Але Любов Мариненко дізналась від людей, що рідну матір звали Марією. Її у 1943 році її погнали на примусові  роботи до Німеччини. Там вона народила доньку. Але маленька дівчинка повернулась в Україну уже з прийомними батьками.

 

Шукала матір у Німеччині, а вона жила у сусідній області

 

Харків’янка через багато років таки знайшла рідню. З’ясувалось, що мати жила у сусідній області – під Полтавою. Коли пані Любов була в Німеччині, вона навіть на вулицях вдивлялась в людей, шукаючи очима потенційну матір.  Коли жінка була у відрядженні Німеччині, вона звернулась до Міжнародної служби розшуку. В архівах вдалося дещо відшукати. Як уже потім з’ясували фахівці з Товариства Червоного Хреста в Україні, жінка, яка народила дівчинку Любу в Німеччині, походила з Полтави. Її забрали на роботи до Німеччини і працювала вона в домі якогось Отто.  Прізвище полтавки німці вказали неправильно. Оце й усі скупі дані про матір Любові Мариненко.

 

Якби знав про існування сестри, сам би її знайшов

 

Обоє, звісно переживали, як зустрінуться. Зустріч була теплою.

 

Пан Григорій Косяк живе в Полтавському районі. Тепер він знає точно, що у нього є рідна сестра. Але не любить розповідати історію про те, як його знайшли, зайва увага йому непотрібна. Каже, що коли інформація з’явилась у ЗМІ, були такі телевізійники, яких би він не хотів більше бачити. За словами полтавця вони приїздили в село, познаходили тих, хто навіть його матері з молодості не знав, але кожен із «очевидців» додавав що хотів.

 

– Думаю, ту передачу і не покажуть, не зважаться – я там багато чого наговорив, – каже Григорій Косяк.

 

Нині Григорій Савелійович бачиться з сестрою, їздять одне до одного в гості.



 

Коли нарешті прийшов лист, що особу матері встановлено, пані Любов отримала удар – за 2 місяці до цього Марія Харлампіївна Скриль померла. Чоловік її теж помер, але у цьому шлюбі народився син Григорій, якому було 55 років. Тож харків’янка зважилась на зустріч зі зведеним братом. Сама йому зателефонувала, він приїхав у Харків.

– Якби знав про неї точно, то і сам би знайшов, – каже чоловік. – А так у селі говорили люди про те, що буцімто  в матері народилась дитина у війну. Але в нашій сім’ї про це не говорили.

 

Коли Марію Харлампіївну відправили до Німеччини, вона була вже вагітна, але про це ніхто не знав. Після 1945 року повернулась в Україну, але без дитини.

 

– Про доньку ніколи не розповідала, та не те, що про дитину, про війну також мовчала, – каже пан Григорій.

 

Життя у полтавки й після війни було важке. До кінця своїх днів вона не сказала нічого Григорію про його сестру.

 

Любу усиновили теж українці з Харкова. Із ними жінка жила усе життя, не знаючи, що не рідна. Але як говорила в телепередачі, відчувала це.

 

Хто знає, чому дитина,народжена в Німеччині, опинилась  в інших українців із Харкова. Брат і сестра вважають: або нерідні батьки украли дівчинку, адже своїх дітей у них  не було, або Марію змусили віддати дитину. Мовляв, на батьківщини їй буде важко жити з позашлюбним дитям.

 

Як звернутись до Служби розшуку Товариства Червоного Хреста України та кого шукають


Звернутись можна,надіславши листа на електронну адресу: tsredkro@carrier.kiev.ua

Прочитати детальніше можна на сайті Товариства: rfl@redcross.org.ua

Звернутись можна у представництва Товариства в Полтаві та районах. У Полтаві: обласна організація – вул. Шведська, 52, тел. 7-43-08.

Міська організація:вул. Калініна, 36 (стара поліклініка №4), каб. 103.

Обласні та районні організації напряму із міжнародними пошуковцями не виходять. Але вони допомагають полтавцям оформити документи: заповнити анкету, радять, які документи треба мати. Пояснюють, що шукати через Червоний Хрест можуть лише близькі родичі. Якщо справа стосується успадкування, тобто пошуку рідні заради спадку, то це не в компетенції Червоного Хреста.




Про це розповіла Ірина Плюсніна, керівник обласної організації Товариства Червоного Хреста Полтавщини.

– Найчастіше в Полтаві звертаються ті, хто бажав довести, що він остарбайтер і йому теж належать виплати від німецької сторони, – каже Ірина Плюсніна. – Архіви про остарбайтерів та евакуйованих вціліли в бункері в Арользені (Німеччина).

Евреї, які були примусово евакуйовані, теж звертались в  Червоний Хрест. Адже німці також і їм призначили виплати як компенсацію за злочини фашизму. Для цього євреям потрібне підтвердження національності та того, що дійсно людина була в евакуації, навіть якщо це була дитина.

Звернення до Служби розшуку Червоного Хреста в основному стосуються подій і людей часів Другої  світової війни.  Крім живих людей, шукають і загиблих та їх могили.

 

Фото – kolo.poltava.ua

Джерело:

http://kolo.poltava.ua/2012/12/12/chervonij-xrest-dopomig-zustritis-poltavcyu-z-sestroyu-cherez-64-roki/


Довідка:

Потрібну  інформацію та роз'яснення щодо процедури розшуку можна отримати і у Львівській обласній організації Товариства Червоного Хреста України за телефоном  255-08-78, або завітати  на вул. Б. Лепкого 5/2  у Львові, де розташований  Медико - Соціальний  Центр Червоного Хреста. Тут нададуть консультацію та допоможуть  в оформленні запиту із розшуку.

Детальнішу інформацію та роз'яснення  щодо процедури пошуку пропавших без вісти родичів можна отримати у Києві 

у Службі розшуку НК ТЧХУ за тел./факс: (044) 234-43-85;  Е-mаі1:  crossred@rambler.ru


      На цю ж тему:

 

1.           Пропалих безвісти – розшукають: http://lviv-redcross.at.ua/blog/2013-10-11-2209#

2.           Нитка Аріадни:  http://lviv-redcross.at.ua/blog/2013-08-30-2049

3.           Допомога у возз'єднанні родин - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2012-03-27-496#

4.           Рідні душі з різних кінців світу - http://ua.convdocs.org/docs/index-188631.html

 

 

 

 

Переглядів: 1016 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 28.03.2024, 18:54
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 359
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 1
Користувачів: 1
alexapostolyuk77
Iv. Stepura © 2024