ХЛІБ + ЙОДОВАНА СІЛЬ = МІЦНЕ ЗДОРОВ"Я: І ДІТЕЙ, І ДОРОСЛИХ
Проблему дітей із
Соснівки вирішили при допомозі хліба з добавками вітамінів.Як ми вже повідомляли - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2011-10-11-98
, Червоноградська МО ТЧХ тривалий
час співпрацює з Благодійним Фондом "Фонд Мерклє” з Німеччини. Співпраця
почалася 13 років тому, коли у шахтарському містечку Соснівка сталося
екологічне лихо. Питна вода із значним вмістом фтору та солей важких металів
завдала шкоди організму дітей, які
масово захворіли на фтористу гіпоплазію зубів.
Першою, хто
відгукнувся в час біди, була пані Рената Мерклє, підприємець, благодійниця із
міста Штегена. Вона завітала у наш край, зустрілася з мерами міст Соснівки і
Червонограда, поговорила з медиками, серед яких була і волонтер Червоного
Хреста, стоматолог Галина Дубецька. Разом обмірковували можливість
започаткування благодійних проектів на наших теренах, які б сприяли
оздоровленню хворих дітей.
Рената Мерклє вдома
теж консультувалася з медиками, з родиною, разом вирішили створити благодійний
фонд, який зміг би фінансувати досить серйозні проекти в Україні. Отже БФ
"Фонд Мерклє” діє у Німеччині в місті Штеген, де нині мешкає родина
благодійниці, хоча офіційно зареєстрований у Львові. Координує роботу Фонду в
Україні Галина Томків.
Один з
перших проектів - "Допомога дітям
Соснівки”: 725 дітей, хворих на гіпоплазію зубів, почали отримувати два рази на
тиждень "вітамінний” хліб з вмістом насіння соняшника. Цим шляхом пішли і у боротьбі з йододефіцитом на Львівщині. Тож ще 27
вересня п.р. «Концерн Хлібпром», СГО «Центр єднання європейської молоді» (Дитячим фондом
ЮНІСЕФ)
та
відділення Національного олімпійського комітету України у Львівській області
підписали Меморандум про співробітництво у напрямку виробництва масового хліба
з йодованою сіллю та популяризації вживання продуктів харчування з вмістом
йоду.
За критеріями
Всесвітньої організації охорони здоров’я, проблема йододефіциту в Україні
сягнула рівня, що класифікується як соціально небезпечний. Тоді як нестача йоду
призводить до незворотніх порушень розвитку і функціонування людського
організму. Особливо дефіцит йоду позначається на здоров’ї майбутніх матерів та їх дітей. При цьому на
сьогодні не існує державних програм по запобіганню йододефіциту у населення.
З метою
профілактики йодного дефіциту у Львівській області «Концерн Хлібпром» розпочав
з листопада проект з виробництва масового хліба з додаванням йодованої солі
замість звичайної. Всупереч поширеним міфам, йодована кухонна сіль є цілком
безпечною для здоров’я людини і її споживання не призводить до передозування
йоду. Йодована сіль також не має
негативного впливу на смак, запах чи вигляд продуктів, приготованих з її
використанням.
Ініціатори цікавого
починання планують проводити спільні інформаційно-просвітницькі акції для
ширшого ознайомлення населення з проблематикою та популяризацією здорового
способу життя. За показником виробництва в Україні йодованих
продуктів, ми перебуваємо на останньому місці у Європі. Все-таки, представники ЮНІСЕФУ сподіваються, що, завдяки
подібним технологіям і співпраці з шляхетними підприємцями, в Україні поступово усю продукцію будуть виробляти - йодованою
Джерело – сайт: http://www.hlibnahata.com.ua/novini-11/items/koncern-xlibprom-pidpisav-memorandum-pro-vipusk-xliba-z-dodavannjam-jodovanoji-soli.html
|