Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2012 » Травень » 9 » Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя», випуск-29: марки Болгарії до Дня Перемоги - 9 травня 1945 р.
18:12
Віртуальний філателістичний клуб «Милосердя», випуск-29: марки Болгарії до Дня Перемоги - 9 травня 1945 р.

ПЕРШИЙ  ДЕНЬ  МИРУ



Війна – це найгірше, що придумала людська цивілізація. Тому так до

болю  приємно, коли настає мир, особливо у перші його хвилини. Так було і

у ніч з 8 на 9 травня 1945 р. Цю історичну мить капітуляції

фашистської Німеччини зафіксовано на марках Болгарії,  які і

пропонуємо вашій увазі.









Болгарія, як знаємо з історії, розпочала Другу світову війну на боці Гітлера. А закінчила…на боці Сталіна. Щоб скупити свій мимовільний гріх, уряд Народної Республіки Болгарії, різними способами намагався засвідчити Кремлю свою лояльність. Одним з таких проявів були дві марки, на яких увіковічено дату 9 травня 1945 р.



Випустили їх небувалими тиражами, по 1 млн примірників. У обіг їх пустили 1 вересня 1945 р., тобто за один день до завершення Другої світової війни. Але краще пізно, ніж ніколи. Сталін це помітив і був дуже радий новим союзникам на Балканському півострові. 




Червоний Хрест не відчув цієї переміни влади і образу ворога. Він як збирав кошти для допомоги пораненим, так і продовжував свою благородну місію на фронтах жорстокої війни.


Тільки й того, що змінився головний союзник: з німецької довелося терміново перейти на російську, переучуватися з одних розпізнавальних знаків на інші, міняти тактику у переговорах із залізничним і тиловим начальством. 


 

Хрести, димарі, хвороби і голод - це все, що лишалося цивільному населеннгю після проходження фронту

через їх місцевість. Роки і роки треба покласти на вівтар відбудови, щоб все полвернулося у звичне русло.



В СРСР також вийшли у світ в 1945 р. такі марки. Вони ще більше прославляли День Перемоги, і мали більші тиражі. Люди раділи цій події, розкуповували ці марки, а філателісти заклали їх у клястери своїх колекцій на чільне місце.



Ще йшла війна, а 9 березня 1945 р. відбувся у Болгарії з"їзд філателістів, на якому оголосили про державну позику на відбудову зруйнованого боями господарства. Одного випуску марок виявилося замало. Довелося пускати у обіг нові марки, але заради економії із …старими сюжетами, тільки іншого кольору..




Червоному Хресту Болгарії знайшлася робота і в мирний час. Поранених більше не було, але залишилася бідність, хвороби, стихійні лиха. Про цю серію марок ми розповіли на сторінці - http://lviv-redcross.at.ua/blog/2012-04-24-555 Та і ядерний монстр набирав все більшої сили, і на горизонті виднівся контур Третьої світової війни. На цей раз – ядерної.Тож люди доброї волі всіх континентів об»єдналися в ООН, щоб запобігти перспективі знищення. На чолі цього руху знову став Червоний Хрест. Він породжений на полі бою, але його головне завдання – порятунок людського життя, до якого би ворожого табору вона не відносилася. І це єдино правильний шлях. З нього не можна збиватися на манівці.

 

Петро Гарматій,

Почесний зв»язківець України, голова віртуального філателістичного клубу «Милосердя»

 

Переглядів: 1018 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.07.2024, 01:46
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 170
Гостей: 170
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024