НЕ
ВІР ОЧАМ СВОЇМ
Сьогодні,
5 вересня, з самого ранку на стихійних вуличних ринках в містах Яворові,
Новояворівську, біля автобусної зупинки «Лісна», що на міжнародній автотрасі
Львів-Яворів, люди активно торгують грибами: ясна річ, не маючи жодних
документів про їхню якість.
У коментарі власкорові IA
ZIK головний спеціаліст Яворівського районного управління
Держсанепідслужби у Львівській області Галина Британ наголосила, що в жодному
випадку не можна купувати гриби на стихійних ринках, та й самим грибникам треба
бути обачнішими, адже на початок осені припадає пік отруєння грибами.
«Більшість отруєнь спричинені, як правило, вживанням
пластинчатих отруйних грибів: блідою поганкою, мухоморами, несправжніми
опеньками, дощовиками, шампіньйонами, – яких помилково сприймають за їстівні.
Та умовно їстівних (дощовики, чорнобильський гриб, сморчки та інші) – внаслідок
невмілої або неправильної кулінарної обробки. Проте, є чимало випадків отруєнь
їстівними грибами, на що вливають такі фактори: місце з бирання, вік грибів
тощо», – пояснює головний спеціаліст.
З її слів, отруєння грибами нерідко носить сімейний
характер, коли потерпілими стають цілі родини, серед яких зустрічаються завзяті
та досвідчені грибники.
Галина Британ каже, що, як правило, до отруєнь
призводить невміння відрізняти їстівні гриби від отруйних, неуважність при
збиранні, неправильне приготування деяких видів грибів.
«Ризиковано також купувати гриби у приватних осіб, –
акцентує головний спеціаліст Яворівського районного управління
Держсанепідемслужби у Львівській області, – в місцях стихійної торгівлі,
особливо в недосвідчених у грибних таїнствах людей та дітей, що торгують біля
доріг. Збирання грибів в лісозахисних смугах, біля автошляхів може закінчитися
трагічними наслідками: у ці гриби потрапляють токсичні речовини викидних газів автотранспортних засобів та інші отруйні речовини».
На запитання журналіста, за якими способами можна
визначити отруйність чи їстівність грибів, – Галина Британ відповіла, що
швидких і достовірних способів не існує.
«Використання цибулі, часнику, срібних предметів,
наприклад, ложечок, не можуть визначити токсичність грибів. Тільки
спеціалізовані лабораторії можуть провести дослідження грибів або приготованих
з них страв», – інформує IA ZIK головний
спеціаліст Яворівського районного управління Держсанепідслужби у Львівській
області Галина Британ.
Довідка
IA ZIK.
За визначенням спеціалістів, симптоми отруєнь
грибами розвиваються від 30 хвилин до 24
годин. Такі отруєння протікають набагато важче, ніж харчові, й нерідко
ускладнюються внаслідок вживання алкогольних напоїв. Щорічно серед потерпілих
від отруєнь грибами спостерігається високий рівень смертності, в тому числі –
дітей. Однією з основних причин смертельних випадків є запізніле звернення за
медичною допомогою.
Фахівці стверджують, що сушіння, засолювання,
маринування, теплова кулінарна обробка не руйнують отрути в неїстівних грибах.
А переспілі, в’ялі гриби слід, не шкодуючи, негайно викинути.
Фото
– www.ogo.ua
Джерело
- http://zik.ua/ua/news/2013/09/05/427690
|