Товариство Червоного Хреста Личаківського району
ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Вересень » 23 » Міжнародний навчально-практичний семінар «Національна політика в галузі старіння населення».
17:57
Міжнародний навчально-практичний семінар «Національна політика в галузі старіння населення».

СВІТОВА  ПРОБЛЕМА


 Фонд народонаселення ООН та

  Департамент з економічних та соціальних

  питань Секретаріату ООН провели

  Міжнародний навчально-практичний 

  семінар «Національна політика в галузі 

  старіння населення».

 



Цей міжнародний форум, який відбувся 17-19 вересня 2013 року у Києві, зібрав представників державних органів та неурядових організацій з 20 країн Східної Європи і Центральної Азії та був присвячений політичним підходам і практичним аспектам виконання Мадридського міжнародного плану дій щодо старіння у контексті підтримки активного і здорового довголіття.

Під час заходу йшлося, що старіння населення та захист прав й інтересів літніх людей протягом останніх років посіли високе місце у порядку денному урядів багатьох країн Європи та Азії.

Збільшення тривалості життя, низький рівень народжуваності, висока смертність у працездатному віці на фоні значної економічної міграції молоді призвели до зростання важливості демографічного явища старіння та зростання уваги керівництва держав і політиків до нього, а також потреби у виробленні відповідних політичних кроків у цьому напрямку.





Серед першочергових проблем, пов‘язаних із явищем старіння населення, – нестача технічних потужностей для проведення спеціальних заходів для літніх людей, обмеженість даних та інформації щодо цього соціального явища, недостатнє усвідомлення важливості соціальної інтеграції осіб літнього віку тощо.

Спеціальним гостем семінару була головний позаштатний геронтолог МОЗ України Віра Чайковська. У своїй презентації «Незалежність в похилому віці. Догляд, обслуговуючий персонал фізичне та соціальне середовище» фахівець МОЗ порушила дуже болючу для сучасного суспільства тему - соціальну та фізичну активність людей похилого віку.

У своїй доповіді вона, зокрема, зазначила, що нині в Україні бдизько 90% людей у віці понад 80 років отримують медичну допомогу лише вдома. Вони потребують, як правило, терапевтичну допомогу. У сільській місцевості така допомога, на жаль менш доступна. Соціологічні дослідження, які проводилися саме серед літніх людей, вказують на те, що більшість хочуть отримувати медичну допомогу вдома, чи у спеціалізованому центрі – майже 90 %, і лише близько  6 відсотків опитаних бажають провести старість у будинках для престарілих.

В той же час проблеми, які існують у суспільстві, а це – низький рівень пенсій, відсутність практики державної геріатричної підготовки  у команді «Лікар-медсестра-соцпрацівник-волонтер», низька доступність до медичної допомоги  у сільській місцевості тощо - не дозволяють у повному обсязі надати необхідну медичну та консультаційну допомогу літнім людям.

За висновком Віри Чайковської, нині Україні вкрай необхідна сучасна Концепція державної системи геріатричної допомоги населенню, яка  дозволила  би забезпечити тісну співпрацю державних та соціальних структур, благодійних організацій, підвищити розвиток первинної медико-соціальної допомоги літнім людям, забезпечити якісну геріатричну підготовку кадрів, методичну підтримку та розвивати програми направлені на соціальну та фізичну активність людей похилого віку.


Фото - www.moz.gov.ua

Джерело - http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20130920_a.html

 

 

Переглядів: 811 | Додав: Олександр
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 27.07.2024, 01:31
Меню сайту
Форма входу
TRANSLATE
Наші друзі
catalog.red-cross.org.ua redcross.org.ua lviv.medprof.org.ua meduniv.lviv.ua www.icrc.org/rus www.drk.de
Календар
Архів записів
Наше опитування
Звідки Ви довідались про наш сайт?
Всього відповідей: 362
Пошук
Статистика

Онлайн всього: 149
Гостей: 149
Користувачів: 0
Iv. Stepura © 2024