ПРИМХИ ЕВОЛЮЦІЇ
У США в Асоціації фізичної антропології США
заявили, що біла шкіра, а також здатність
перетравлювати коров'яче молоко, з'явилися
у європейців відносно недавно. Ще вісім тисяч
років тому більшість жителів Європи були
темношкірими.
Порівнявши гени стародавніх і сучасних європейців (учасників проекту "1000 геномів"), Йоан Метіесон з Гарварду визначив п'ять рекордсменів: ними виявилися гени, пов'язані з кольором шкіри і раціоном, передає Лента.
Вчені знайшли три гени, що визначають білий колір шкіри, і розкрили досить складну історію його появи. Перші анатомічно сучасні люди, які прибули з Африки 40 тисяч років тому, володіли темною шкірою, більш корисною в теплих широтах. Але і 8500 років тому мисливці-збирачі, що жили на території сучасної Іспанії, Люксембургу та Угорщині, все ще були темношкірими. Генів SLC24A5 і SLC45A2, що визначають депігментацію шкіри, у них не знайшли.
Однак на півночі Європи, де сонячного світла було вкрай мало, вже 7700 років тому європейці володіли не тільки SLC24A5 і SLC45A2, а й третім геном (HERC2 / OCA2), який пов'язаний з блакитними очима і, можливо, зі світлою шкірою і волоссям. Про це свідчать дані по семи мисливцям-збирачам, кістки яких знайшли в південній Швеції (Мотала).
Остаточно світлу шкіру в Європу принесли неолітичні землероби з Близького Сходу - змішуючись з місцевими жителями, вони поширили ген SLC24A5 по Центральній і Південній Європі.
Антропологи визначили, що, як уже було відомо, європейські мисливці-збирачі вісім тисяч років тому не могли переварювати коров'яче молоко. Однак такий здібності були позбавлені і мігранти неоліту: як землероби з Близького Сходу (7800 років тому), так і скотарі ямної культури (прийшли зі східних степів 4800 років тому). У них був відсутній ген толерантності до лактози LCT. Цей ген поширився по Європі тільки 4300 років тому, вже в бронзовому столітті.
Мешканці північних широт отримували занадто мало ультрафіолету (з сонячних променів). У цієї проблеми знайшлося два генетичних рішення: біла шкіра, що дозволяє більш ефективно поглинати ультрафіолет, і переносимість лактози, яка допомагає отримувати вітамін D з молока.
Фото – з відкритих джерел в Інтернеті
Джерело:
http://expres.ua/digest/2015/04/03/130674-pershi-yevropeyci-buly-chornoshkirymy-ne-mogly-peretravlyuvaty-moloko
|