ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ДІЄТОЛОГІВ
Їсти свіжоспечений хліб -
небезпечно для здоров'я!
Свіжоспечені хліб чи здоба мають вистоятися до восьми годин. Які ж вони ароматні, ці паски, рум'яні, щойно з пічки! Та навіть звичайні буханці, коли парують, пахнуть запаморочливо. Так і хочеться скуштувати гарячий окраєць!
Але лікарі не радять цього робити. Стверджують, що свіжоспечене тісто має добре охолодитися.
У чому ж річ? Воно що, дозріти мусить?
- У певному сенсі, це справді так, - пояснила Ольга Самохвалова, доцент кафедри державного університету харчових технологій. – У гарячій здобі, хлібі тривають активні процеси: стискаються гази, застигають жири, сполучаються між собою молекули білків, випаровується волога. На такій стадії хліб і різати не рекомендують. Адже допоки він охолоджується до кімнатної температури, а його структура ще не щільна, він може прим'ятися. Здавен люди знали: хліб, що парує, їсти не можна, виникнуть проблеми з кишківником.
- А що з ним може статися?
- Якщо хліб з'їсти гарячим і швидко, погано пережовуючи, він неперетравленим потрапить у кишківник. Почнуться процеси бродіння і, як наслідок, здуття і біль через подразнення стінок кишківника. А от добре охолоджений хліб перетравлюється краще.
Наприклад, якщо йдеться про житній хліб, то він, вистигаючи, навіть частково втрачає свою кислотність завдяки випаровуванню летких кислот. Від свіжого хліба може підвищитися кислотність у шлунку і статися напад печії.
Тож випічка, зокрема і здоба, має вистоятися до восьми годин, допоки не вистигне до кімнатної температури.
- На Великдень ми традиційно їмо паски. Скільки можна з'їсти такої випічки, щоб здоров'ю не зашкодити?
- Діє те саме правило: гарячим не їсти. Як би не кортіло cкуштувати рум'яної пасочки, стримайтеся, - каже Зоряна Завада, головний обласний дiєтолог. - Гарячий, щойно з печi окраєць, якщо його до того ж з'їсти швидко, може призвести до серйозних проблем. Щонайменше відреагує печією шлунок, здуттям - кишківник.
Особливо це застереження стосується дітей, у котрих ферментна система недостатньо сформована. Малечі до року паску взагалі не варто давати. А загалом здобне тiсто дуже поживне і корисне. У ньому є і мінеральнi речовини, і вiтамiни, і корисні ферменти. Усі вони впливають на обмiннi процеси, є надзвичайно важливими i для дитячого, i для дорослого органiзму. Але оптимальна доза здоби для здорової людини - це 200 грамiв (приблизно двi скибки) на день.
Щоправда, тим, у кого гастрит, інші хвороби щлунково - кишково тракту, паску, як і хліб, варто пiдсушувати.
Що ж до хлiба, до денна норма для здорової дорослої людини - у середньому 300 - 350 грамiв. Це приблизно три шматки пшеничного чи житнього хліба.
Автор - Ірина Конторських, газета "Експрес"
Фото www.billa.ua
Джерело:
http://expres.ua/health/2015/04/19/132633-ne-pospishayte-yisty-svizhospechenogo-hliba-nebezpechno-zdorovya
|